Vind de mooiste mountainbike avonturen op Secrettrails.eu

Op Secrettrails vind je de beste mountainbike gids bedrijven in heel Europa, we werken samen met gids bedrijven die de mooiste mountainbike vakantie aanbieden in Europa. Check ze op www.secrettrails.eu.

Meer informatie

Review: Thule TopRide fietsendrager

Gemakkelijk en snel de fiets meenemen, dat is het doel. Al een tijd gebruik ik de Atera fietsendrager, niet bij veel mensen bekend wellicht. De Atera fietsendrager kan 4 fietsen meenemen en een dikke 66 kg tillen. Ideaal voor wanneer je met e-MTB’s in de weer bent. Nadeel aan de Atera is dat hij loodzwaar is en nogal groot en lomp. Wanneer we voor de korte ritjes even de fiets mee willen nemen is een kleiner en makkelijker ontwerp wenselijk. Zo kwamen we op de Thule TopRide, een fietsendrager voor op het dak.

Veel fietsendragers voor op het dak zijn “minder geschikt” voor carbon fietsen en de fietsen steken nogal ver uit. Wanneer je het voorwiel eruit haalt scheelt dat toch aanzienlijk en deze dakfietsendrager monteer je op je voorvork-as, geen montage op het frame.

Thule, MTB, dakdrager 5, Topride, Specialized

Thule FastRide vs Thule TopRide

Binnen het assortiment van Thule zijn er 2 modellen die een montage op de voorvork hebben. De goedkopere FastRide en de duurdere TopRide. De Thule FastRide werkt met een standaard strap om het achterwiel en een standaard QR-systeem op de voorvork. Middels speciaal te kopen adapters kan je dan ook andere maten op de FastRide monteren. Mijn fietsen hebben allemaal geen QR-systeem meer, dus de adapterset is noodzakelijk. Bij het op het dak zetten moet je middels een speciale mount de voorvork nog vastschroeven en dat is dan ook precies het verschil met de TopRide.

De TopRide is voorzien van een speciale beugel waar je de voorvork en speciale as direct in zet en zo gemakkelijker vastzet. Wat mij betreft hadden de namen dan ook anders om gemogen… De TopRide heeft namelijk een sneller montagesysteem. Het voordeel van de TopRide is dat alle adapters er al bij zitten. Hier komt dan ook het meest interessante punt:

De TopRide en FastRide schelen ongeveer 60,- euro. Aangezien QR-voorassen bij veel moderne fietsen niet meer gemonteerd worden “moet” je de adapterset van maar liefst 50,- euro aanschaffen. Per saldo is dus de TopRide slechts 10,- euro duurder. Met andere woorden, dat makkelijkere en snellere systeem kost voor de meeste slechts 10,- euro meer!

Wat ze alletwee hebben is een geïntegreerd slot, dit slot zit verstopt aan de achterzijde van de dragers en kan je gemakkelijk eruit trekken om deze aan je achterbrug vast te maken. Erg handig en bestand tegen de gelegenheidsdief. De kabel is relatief dun dus je mountainbike of racefiets langer onbewaakt achterlaten zien we zelf niet direct zitten.

Nadeel van beide modellen is uiteraard: je moet nog een wiel kwijt in je bagageruimte. Heb je geen ruimte in je auto, dan zal je nog een extra “front wheel holder” moeten bestellen voor een fijne +/- €100,- euro. Aangezien we de TopRide hoofdzakelijk voor de dagelijkse korte ritjes en voor op de vouwwagen gebruiken kan ik het wiel gelukkig wel ergens huisvesten.

Thule, MTB, dakdrager 5, Topride, Specialized

Kwaliteit en afwerking

Over de kwaliteit en afwerking kunnen we heel erg kort zijn. Zoals je van Thule mag verwachten is het allemaal erg mooi afgewerkt en voelt alles erg solide. Daar betaal je ook voor, maar is het zeker waard.

Thule, MTB, dakdrager 5, Topride

Dagelijks gebruik van de TopRide dakfietsendrager

Voor dagelijks gebruik zijn we erg te spreken over het gebruiksgemak. Het snelle systeem is echt zijn euro’s waard. De fiets op je dak tillen met wat zwaardere mountainbikes is niet niks. Door het snelle sluitsysteem van de TopRide is het verder vast maken kinderspel geworden. De achterstrap werkt zoals bij alle dragers, even aan trekken en klaar. Het blijft af en toe even wennen dat de fiets op je dak bungelt, dat gevoel loslatend (gelukkig de fiets niet) merk je er helemaal niets van!

Meet wel even je totaalhoogte op, voor de speciale doorgangen, tunnels en garages met een maximum doorrijhoogte 😉

CHECK DE TOPRIDE BIJ BIKE-COMPONENTS