De Garmin Edge 540 en Sigma ROX 12.1 in vergelijk

De Garmin Edge 540 en de Sigma ROX 12.1 zijn beide fietscomputers met GPS-functionaliteit in dezelfde prijsklasse. Alle 2 erg capable en alle 2 met veel vergelijkbare functies. Wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen de 2?

De merken Sigma en Garmin

Garmin is een bekend merk op het gebied van GPS-apparaten en heeft een sterke reputatie opgebouwd in de fietswereld, we hebben zelf veel ervaring met Garmin producten zoals de horloges en ook verschillende modellen. Startend vanaf de Garmin Etrex alweer een heleboel jaren geleden. Garmin staat bekend om hun jarenlange ervaring en breed scala aan producten. Sigma is ook een gerenommeerd merk, maar heeft mogelijk niet dezelfde bekendheid als Garmin.  Sigma heeft een minder breed scala dan Garmin, echter biedt sigma een breder assortiment in de meer basic fietscomputers zoals de BC lijn. Qua “wearables” richt Sigma zich meer op de praktische producten voor sporters waar Garmin zich ook steeds meer richt op dagelijkse sporthorloges.

Sigma ROX 12.1 MTB navigatie

De Prijs

Over het algemeen is de Garmin Edge 540 duurder dan de Sigma ROX 12.1. Dit kan een belangrijke factor zijn bij het maken van een keuze. De Garmin 540 gaat richting de 400,- euro terwijl de Sigma ROX 12.1 onder de 350,- euro te krijgen is. De Sigma is hier dus in het voordeel.

Schermgrootte en resolutie

De Sigma ROX 12.1 heeft een groter scherm met een hogere resolutie dan de Garmin Edge 540. Dit kan handig zijn voor het bekijken van kaarten en gegevens tijdens het mountainbiken. Het grote scherm mag dan ook niet onderschat worden, zeker tijdens wat snellere afdalingen kan je net even wat beter de route zien op de Sigma dan op de Garmin. Daarbij helpt de grotere resolutie je om meer details te zien. De Sigma ROX 12.1 heeft hier echt een belangrijk voordeel te pakken!

Garmin 540

Kaartmogelijkheden

Beide apparaten bieden kaartfunctionaliteit, maar de Garmin Edge 540 heeft mogelijk meer gedetailleerde kaarten en een uitgebreidere navigatiefunctie. Naast de kaarten zelf bied de Garmin net even wat meer ondersteuning met andere apps zoals trailforks. Trailforks is voor ons een belangrijke app met talloze trails in de database. Op de Sigma kan je die trails natuurlijk ook gemakkelijk uploaden, echter dan heb je toch even de computer nodig. De Garmin scoort hier op basis van gebruiksgemak net wat beter dus.

Connectiviteit

Beide apparaten kunnen draadloos verbinding maken met sensoren zoals hartslagmeters en snelheidssensoren. Garmin heeft echter een breder scala aan compatibele sensoren en accessoires.. Dat gezegd hebbende is de Sigma ROX 12.1 iets makkelijker te verbinden met je telefoon. Middels een QR code is het zonder al te veel gedoe heel snel geregeld. Dus heeft je voorkeur om een bredere scala aan sensoren te koppelen, dan wint de Garmin 540 hier echter het gemak van het koppelen met je telefoon wint de Sigma weer een puntje…

Sigma ROX 12.1 notificaties

Batterijduur

De Garmin Edge 540 heeft over het algemeen een langere batterijduur dan de Sigma ROX 12.1. Dit kan belangrijk zijn voor lange mtb tochten waarbij je mogelijk geen toegang hebt tot oplaadpunten. Biede bieden genoeg batterij duur voor een dag met GPS aan en sensoren gekoppeld. Beide kunnen niet meerdere volle dagen op 1 lading, dus herladen is hoe dan ook voor biede apparaten een must. Garmin is dus inderdaad beter, de vraag is hoe relevant dit is voor jou.

Beide modellen hebben dus niet direct tegen argmumenten om te kopen, waardoor wat ons betreft de keuze komt op trailforks of een groter scherm. Wij rijden zelf niet met allerlei sensoren op de mountainbike dus persoonlijk geeft dat voor ons geen doorslag.