De GEMINI KASTOR handlebar gereden

gemini kastor review

The Gemini KÄSTOR handlebar

Voor we beginnen, deze vonden we lastig. We kregen de kans om een stuur te “testen” welke maar liefst 650,- euro moet kosten, de Gemini KÄSTOR. Een mountainbike stuur wat uit één geheel bestaat met de stem. Prachtig ontwerp, maar wat levert mij dit nou op?

gemini kastor handlebar review

De nadelen.

Ja, het is een beetje met de deur in huis vallen. Normaal heb je ergens aan het einde een soort opsomming met wat voor- en nadelen. Nee, we beginnen er gewoon mee en om de simpele reden dat we zelf een beetje twijfelen aan het concept. Dus bij deze:

  1. De prijs…. (Uiteraard)
  2. Geen instelmogelijkheden

Verder komen we eigenlijk niet. Niet verder dan deze 2 punten en ja, de prijs is hoog en nee, je kunt je backsweep en dergelijke niet instellen. Van tevoren moet je het aantal millimeters van je “stem” weten. Allemaal niet handig natuurlijk. Maar als we de prijs accepteren en van tevoren goed onderzoek doen welk model je precies moet hebben, wat kunnen we dan allemaal voor positiefs vertellen?

Finale Ligurië: Het perfecte decor om de Gemini te testen!

We zijn naar Finale Ligure gereden en voor vertrek nog even snel de Gemini KASTOR op mijn Specialized Kenevo gemonteerd. Het was een beetje een dubbel test om eerlijk te zijn. Hoe bevalt de Kenevo op de Finale trails en dus ook het stuur.

“Na montage toch een beetje versteld van de schoonheid”

In de doos is de Kastor mooi, maar eenmaal op de fiets komt het product echt tot zijn recht! Het ruimt op en ziet er super strak uit. Ook vanuit je zit positie zit je naar een heel mooi stuur te kijken! De afwerking is over het geheel gewoon erg goed gedaan, met als detail dat je de nutcap screw niet ziet zitten. Deze hebben ze vernuftig weg gewerkt.

We shuttlen de hele week met Rideonnoli, we krijgen dus de mooiste trails voorgeschoteld die dit gebeid tot haar beschikking heeft. Van natuurlijke trails tot de bekende rockgardens op de classic trails hier in de regio. Dat betekent dat ik het Gemini stuurtje onder de meest gevarieerde omstandigheden kan testen.

Waar ik specifiek op let is, of het stuur niet te stijf is. Carbon onderdelen, welk onderdeel het ook is kunnen namelijk veel te stijf zijn. Te stijf betekend dat er veel te veel, nee beter gezegd veel te weinig oneffenheden worden weg gefilterd. Al die extra trillingen en schokken op je armen en benen doen iets met je lichaam.

Ik heb in het verleden wel eens een te stijf stuur gehad, het was een B-merk carbon stuur. Geloof me, als je nog niet wist dat een te stijf stuur bestond, met dat stuur merk je het meteen! Ronduit ongemakkelijk te noemen. Destijds nog met wat dikkere grips voor meer demping gereden zonder succes. De enige oplossing was vervangen, het hele stuur en terug naar aluminium.

Na een tijdje klaar te zijn met carbon sturen toch “Hope” op hun blauwe ogen weer vertrouwd met de belofte het meest flexibele stuur ooit te hebben gemaakt. Zo rij ik alweer een behoorlijke tijd met dit carbon stuur van Hope en ze hadden gelijk. Geen ongemakkelijke feedback van het stuur, heerlijk strak en toch comfortabel.

Naast Hope heb ik ervaring met meerdere RaceFace modellen en uiteraard Carbon sturen van Specialized. Allemaal goed geëvolueerde Carbon sturen zonder onnodig veel feedback en/of trillingen. En voor alle merken geld vaak goedkoop is duurkoop. Carbon is nou een maal een complex product wat gemakkelijk verkeerd kan uitpakken.

gemini kastor handlebar test

De Gemini Kastor voordelen

Daar zijn we dan, de voordelen. Het behoefte een beetje een aanloop, de beste vraag is dan ook: Hoe test je dan een stuur? In een lab kan je mogelijk met wat data aan de slag maar op de trails is dit toch echt een gevoelskwestie. Wat doet dit stuur in verhouding van andere.

We hebben het al even aangestipt, het stuur is simpelweg heel erg mooi. Daarbij is het stuur zoals je mag verwachten lichter dan een stuur set-up met een standaard stem, in dit geval: 235 gram. Dat is erg licht. Wanneer je je fiets nog net even op een extra dieet wilt zetten dan is dit dus een goede optie.

Als laatste: Nee het stuur is niet onnodig stijf. Sterker nog het voelt gewoon erg lekker aan! Nog sterker, hij blijft erop zitten en nee, als het niet bevalt gaat een testproduct hoe mooi of hoe duur het ook mag zijn echt weer van de mountainbike af!

Is het dan het bedrag waard?

Lichter, iets speciaals en iets erg moois. Als je mountainbike verder al erg high end is en je nog opzoek bent naar een in het oog springend detail, dan denken wij van wel…