forx hex1 finale ligure test

Review: Forx Cranks op de Specialized Kenevo

Wanneer het aankomt op het uitrusten van een krachtige e-MTB zoals de Specialized Kenevo SL waar ik alweer een tijdje mee rondrijdt, kan de keuze van onderdelen een aanzienlijke invloed hebben op zowel de prestaties als de algehele rijervaring. De Forx Cranks zijn zo’n onderdeel dat robuustheid koppelt aan efficiëntie. Ik heb de Kenevo uitgerust met deze “Forx Cranks” met een lengte van 160mm meegenomen naar Finale Ligure om te kijken hoe ze bevallen en dan met name de “korte lengte” van de cranks!

forx hex 1 finale ligure

Bouwkwaliteit en materialen

Het eerste dat opvalt aan de Forx Cranks is hun solide open gewerkte constructie. Ze zijn gemaakt van hoogwaardig aluminium en bieden een ideale combinatie van kracht en gewicht (229g per crank arm).

De cranks voelen stevig in de hand, maar niet overdreven zwaar, waardoor ze zeer geschikt zijn voor een e-MTB die zowel duurzaamheid als lichtheid vereist. De geanodiseerde afwerking geeft ze een slanke, mooie uitstraling.

forx hex1 crank test

Ontwerp van de Forx Crank Hex1

Forx Cranks zijn ontworpen om naadloos aan te sluiten op het gespecialiseerde motorsysteem van de Kenevo SL. De compatibiliteit is prima, zodat er geen onhandige passingproblemen of kraken ontstaan door een slechte verbinding, wel even natrekken na de eerste run. De Forx cranks kan dan iets loslopen namelijk, hierna geen omkijken meer aan! Met name de spindelinterface is mooi ontworpen voor een veilige en stabiele verbinding tussen de cranks en de motorbehuizing.

Ervaring op de trails

Als het aankomt op prestaties, stellen de Forx Cranks niet teleur. Ze gaan moeiteloos om met de brute kracht en het koppel dat door de motor van de Kenevo SL wordt gegenereerd en brengen het vermogen efficiënt en betrouwbaar over. Dit resulteert in een soepele, responsieve rit, zelfs door technisch terrein en steile beklimmingen. Op de trails hebben de cranks een prima stijfheid, waardoor precieze controle en snelle vermogensafgifte in technische omstandigheden mogelijk waren.

De nadruk van de Forx Cranks zit hem echt in de lengte. Met 160mm zijn ze erg kort te noemen natuurlijk, normaal zou deze kleinere omwenteling voor minder power zorgen natuurlijk. Echter op een E-MTB kan de motor dit voor je compenseren. Het grote voordeel wat je nu overhoud is dat je nergens echt hoeft te timen met je pedal strokes. Je raakt wortels en rotsen gewoonweg veel minder vaak tot nooit eigenlijk. Dat was wel weer even wennen toen ik thuis de Stumpjumper Evo uit de schuur pakte! Timing is dan weer essentieel met je pedalen. Nee die 160mm op deze relatief lage fietsen beviel mij eigenlijk ontzettend goed!

forx hex1 crank reveiw

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een ander sterk punt. Na verschillende ritten vol rotsachtige, stoffige, modder en natte afdalingen en uitdagende trails vertonen de cranks nog geen slijtage. Ze behouden hun structurele sterkte. Onderhoud is eenvoudig; een simpele schoonmaakbeurt na modderige ritten is meestal voldoende, en ondanks wat verf slijtage (blijkbaar sta ik lomp, want dit gebeurt bij mij altijd…) blijven ze er verder geweldig uitzien en prima functioneren.

Conclusie

Concluderend kunnen we stellen dat de Forx Cranks de ervaring van het rijden op een Specialized Kenevo SL naar een hoger niveau tillen. Ze combineren een uitzonderlijke bouwkwaliteit, de korte crankarm lengte en goede looks tot een onderdeel dat voldoet aan de steeds hogere eisen van moderne e-MTB-rijders. Of je nu dikke trails aflegt of geniet van een stevige klim, de Forx Cranks bieden de betrouwbaarheid en efficiëntie die nodig zijn om het maximale uit je ritten te halen. Een echte aanrader voor diegenen die hun E-MTB willen uitbreiden met betrouwbare, high-performance cranks en minder rotsen en rotsen willen raken tijden die technische klimmetjes 😉

forx hex1 crank reveiw kenevo