Toyota PROACE 4×4

Om eerlijk te zijn vonden we dit wel een beetje spannend. We zijn thuis in de mountainbikewereld en door ons actuele Vanlife avontuurtje, weten we inmiddels ook nog best wel wat over campers, met name het zelfbouw deel dan. We kwamen in contact met Toyota en al gauw was het duidelijk dat we het wederzijds wel cool zouden vinden om die PROACE 4×4 eens te rijden en daar wat over te vertellen. Nu zijn wij geen Autoweek, maar Trail-Addicts! Met andere woorden: wij vinden wellicht andere zaken belangrijk aan een bus dan iemand die er zijn schilderspulletjes in kwijt wil.

Uiteraard is voor iedereen, wat je er ook mee wil doen, het rijgedrag best wel belangrijk. Deze 4×4 zal, zoals de meeste 4×4’s in Nederland, het grootste gedeelte van zijn leven op het asfalt doorbrengen. Het “geluk” wil dat de auto in de buurt van Rotterdam opgehaald kon worden en ik in Arnhem woon, ik heb wel een mooi ritje voor de boeg!

Wij hebben destijds gekozen voor een bus in plaats van een hele dikke Defender vanwege het rijcomfort. Wij maken behoorlijk wat kilometers met Trail-Addicts…

De eerste kilometers waren onwennig, kan aan mij liggen natuurlijk maar de stand van de pedalen voelde “anders” en daarbij vond ik de koppeling wat raar aanspreken. Ik liet de auto dus ook gelijk afslaan 🙁 laten we dat onkunde van mijn kant noemen 😉 Eenmaal op de snelweg was ik snel gewend aan de bus en had rustig de tijd om het interieur op me in te laten werken. We hebben al meerdere malen met de Mercedes Vito (nieuw) gereden en dat rijdt echt als een personenauto vinden wij! Dus met dat als benchmark ligt de lat hoog. Het interieur doet op de eerste plaats al helemaal niet onder. Dit is een redelijk basis model, toch zit alles wat je nodig hebt er gewoon in. De vormgeving is prima, rijgeluid ook helemaal niks mis mee en de 122 PK diesel motor zorgt ervoor dat je heerlijk in het verkeer mee komt. Het is nogal winderig vandaag en ook daar heeft deze PROACE 4×4 maar weinig last van. Het tuft gewoon lekker door en al gauw bevond ik me op de linker baan tussen het “snelle” verkeer. De stoelen zijn wat aan de platte kant, ondanks dat ben ik niet met een houten achterwerk uitgestapt.

Oke en hoe zit het dan met dat 4×4 gedeelte? Dat is natuurlijk wat deze bus zo mooi maakt, wat kan hij en hoeveel vertrouwen geeft hij je op onverharde paden. Voor ons geldt dat we hoofdzakelijk onverhard rijden met de mountainbike en dat we niet bewust opzoek gaan naar heftig offroad terrein voor de bus. Toch is het wel zo lekker om op van die kleine bospaadjes net even wat dieper het bos in te rijden, om daar dan lekker te slapen die nacht.

Als eerst maar eens wat normale onverharde wegen geprobeerd, uiteraard geen enkel probleem. De auto laat zich prima over de kuilen rijden zonder al te veel gemopper van het onderstel. Links en rechts driftig opzoek naar modder met veel water! Dat is een absolute no go voor normale auto’s dus eens kijken wat onze PROACE kan hebben. Een zijpaadje met diepe plassen en dikke modder, toch even spannend! Her en der een wielspin maar zonder problemen meerdere keren door het stuk heen gereden en werkelijk geen centje pijn. Het vierwielsysteem in deze PROACE heeft als extra nog een rear lock mogelijkheid, die had ik al even aangezet voor dit modder pad, maar gezien het gemak later ook zonder geprobeerd en ook dat zorgde voor weinig verrassingen…

Goed verlaten bospaden dus geen probleem. Nat gras op een helling! Altijd lastig… De PROACE is uitgevoerd met winterbanden en dus niet voorzien van zwaar schoeisel. Het regent al de hele dag af en aan dus de dijken zijn flink nat. In het begin voorzichtig de officiële paden naar de weilanden naar beneden en naar boven. Al gauw gaf de auto mij zoveel vertrouwen dat ik werkelijk op alle manieren de dijk op en af ben gereden. Af en toe wat grip zoekend, maar nergens ook maar het idee gekregen vast te komen zitten.

Het word steeds leuker en de PROACE stelt nergens teleur, hij rijdt lekker en is dus offroad (voor wat wij er dan mee willen) erg capabel. Het bagageruim is mooi netjes afgewerkt en de fietsen kunnen er uiteraard met wielen en al in. Deze uitvoering zou met een daktent in een handomdraai tot de ultieme adventure camper kunnen worden omgebouwd 😀 ook is het mogelijk om achterin te slapen voor de meer “stealth” optie.

Meer weten? Hier de link naar de brochurehttps://www.toyota.nl/brochures/proace-brochure.json

En de cijfertjes:

Toyota PROACE Worker 2.0 D-4D 122 pk Cool Comfort

Netto cat. prijs: € 22.350,-

Bedrag BPM: € 8.698,-

Bedrag BTW: 4.693,50

Consumentenprijs inclusief BTW: € 35.741,50

Opties (exclusief BTW):

·         Metallic lak € 550,-

·         Vloer professioneel (multiplex gemeleerd grijs) € 340,-

·         Wielkast betimmering hout (grijs 9 mm) € 240,-

·         LED verlichting centraal in laadruimte € 140,-

·         Laadruimte afkitten grijs € 95,-

·         Zijwandbekleding  kunststof (grijs) € 470,-

·         Inschakelbare 4×4 € 8.995,-

·         Verhoogd onderstel € 825,-

·         Sperdifferentieel achter € 795,-