De MTB route van Renkum: een perfecte Gravel route

De MTB route van Renkum is een oude route die de laatste jaren flink is opgeleukt conform het meer “morderne” mountainbiken in Nederland. Na de eerste update hebben we hier al wat over geschreven “De route update bij Arnhem“, meer bochten werk en veel minder lange rechte stukken maken deze route een stuk aantrekkelijker dan voorheen. Met de opkomst van het hele Gravel biken lijkt deze route nu misschien wel veel meer op een uitdagende Gravel route, maar waarom?

De Nederlandse mountainbike routes 2.0

Steeds meer Nederlandse routes zijn dus moderner geworden, wat wil zeggen veel minder lange rechte stukken er in en veel bochten werk. De routes worden goed onderhouden wat op zich goed is natuurlijk maar ook een nadeel met zich mee brengt: Ze liggen er heel erg netjes bij! Wanneer je met regelmaat all-mountain routes rijdt in de bergen kom je namelijk veel meer oneffenheden tegen in de trails. Wortels en stenen staan standaart op het menu van deze MTB trails. In Nederland vaak niet. De ondergrond is keurig te noemen. Daar komt bij dat onze mountainbikes ook steeds beter worden, veel beter bestand voor het buitenland werk wat dan weer betekend dat de routes in Nederland aanvoelen als een platgewalst tapijt. Zijn we hier dan niet over te spreken? Zeker wel! Laten we deze tendens zeker doorzetten, maar, ja er is een maar, als je meer uitdaging wilt dan zou je de routes ook met een ander soort fiets kunnen doen waardoor de huidige routes uitdagender worden. Klinkt misschien gek en is ook zeker niet van toepassing op alle mountainbike routes in Nederland.

De MTB route van Renkum

De MTB route van Renkum is dus voor een groot deel mooi opgeleukt met veel bochten werk, pak je echter de oude route helemaal (zoals op het bordje in Papendal staat) dan combineer je 2 rondes wat samen een totale lengte van 38. De route is dan gepeild met het oude gelige mtb route paaltje en de nieuwe paarse route bij Arnhem. De combinatie oud en nieuwe zorgt ervoor dat je een best wel heel erg leuke gravel route hebt. Het bochten werk van de modernere stukken en toch nog best lange gravel stukken om flink wat meters te maken. Zelf heb ik de route nu helemaal gedaan met de gravel fiets en dit was zeer aangenaam te noemen! Sommige stukje waren wat lastig met de gravelbike doordat er ingegraven stammen in klimmetjes en afdalingen zijn geplaatst, welke met een MTB een stuk stuiteren dan met een gravelbike. Buiten dat is deze route leuker te noemen dan bijvoorbeeld de “Lunteren Gravel route”, waar veel meer rechte stukken in zitten en ook veel meer asfalt. 38 kilometer klinkt wat kort voor een gravel route, echter door het vele bochten werk ben je hier toch nog wel even mee bezig! Al met al veel dynamiek in de route, wat ons betreft dus een echte aanrader voor op de gravelbike 🙂

Een GPS file voor de route heb je niet nodig… Je kan simpel de licht gele route en de paarse route volgen. Kruispunt van de noord en zuid lus ligt op het sportpark Papendal. Daar staat ook nog een bordje met hoe de route er oorspronkelijk uitzag.

Wil je de route nog verder uitbreiden? Dat kan! Ja kan vanaf de paarse route ook nog de Schaarsbergen routen rijden, deze is gemarkeerd met blauwe MTB paaltjes.

Feedback? Laat het ons weten in de comments!

Vind de mooiste mountainbike avonturen op Secrettrails.eu

Op Secrettrails vind je de beste mountainbike gids bedrijven in heel Europa, we werken samen met gids bedrijven die de mooiste mountainbike vakantie aanbieden in Europa. Check ze op www.secrettrails.eu.

Meer informatie