De VDO R5 GPS Fietsnavigatie getest

We hebben de kans gekregen om de VDO R5 gps fietsnavigatie te kunnen testen en reviewen. Voordat je in zo’n review duikt is het goed wat je eigenlijk verwacht van een fietscomputer. Je kan natuurlijk alles opschrijven wat hij moet kunnen en dan kijken welk merk/model eruit komt rollen, maar dat is vaak niet goed voor de portemonnee… Fietscomputers zijn er in vele prijsklassen met nog veel meer functies te krijgen, maar is die weelde nu echt wat je precies zocht?

Laten we met de deur in huis vallen, de VDO R5 gps-fietsnavigatie valt vooral op door zijn prijs. Beetje afhankelijk welke winkel en hoeveel “korting” ze geven maar onder de 150,- euro moet je er wel een kunnen scoren. Voor een fietscomputer met gps en navigatie plus het relatief grote scherm is dat uiterst bescheiden te noemen! Heb je dan een soort uitgekleed model waar eigenlijk net niet genoeg mee kan? Nee, in tegendeel! Hier zit gewoon alles op. Het is een beetje saai om nu alles op te noemen, daarom hier de link met de hele lijst aan opties van de VDO R5 https://vdocyclecomputer.com/product/r5-gps/?tab=features-functions

Wat ik veel belangrijker vind is: Gebruikersgemak! En om terug te komen op de tweede zin van mijn verhaal: Wat verwacht ik eigenlijk van een fietscomputer, nou dat is dat het apparaat uiterst intuïtief zonder tussenkomst van boekjes en instructies te gebruiken is.

Ten 2de ben ik vooral benieuwd hoe succesvol de turn by turn navigatie werkt 🙂

Het gebruiksgemak van de VDO R5 fietsnavigatie

Het apparaat heeft drie knoppen. Bij geen van de knoppen staat een functie uitleg, zelfs niet hoe je hem aan of uit krijgt. Gelukkig bleek kort indrukken van de onderste knop voldoende om hem tot leven te krijgen. Al snel komt er de melding of ik hem wil koppelen met mijn telefoon. Je moet even de Sigma Ride app downloaden en op de VDO R5 simpel een QR-code scannen. Hoppa! Gekoppeld, kijk daar houd ik van 😉 geen gedoe met codes en koppel bluetooth instellingen. So far so good.

Het grote voordeel is dat je al je navigatie zoek en instel werk doet op je oude vertrouwde mobieltje. De app werkt verassend goed! Koppeling met Strava gemaakt waardoor je naast het updaten van je work-out ook eerder gereden routes kan na rijden. Het selecteren van gps-routes op je computer is ook kinderspel. Simpel even uploaden naar de app, selecteren en je telefoon kan verder (als het goed is) in de zak blijven. Hoe dat turn by turn navigeren werkt komen we later even op terug. Wat ook er mooi werkt is de search & go functionaliteit. In de App op je telefoon geef je aan waar je naar toe wilt en dat neemt de VDO R5 zonder problemen over. So far even better!

Het grote voordeel is dat de VDO R5 GPS slechts 3 knoppen heeft. Ik haat beschrijvingen, moge dat duidelijk zijn. Gelukkig heb ik binnen 1 minuut door hoe de menu structuur van het de computer in elkaar zit. Menu en selecteren met de onderste knop, linker en rechter knop om verder in het menu te navigeren. Wat niet direct lukte was om een navigatie te stoppen. Na een tijdje zag ik in de app dat je de rechter + knop ingedrukt moest houden om dat voor elkaar te krijgen. Niet intuïtief, maar dat is dan ook echt het enige.

Navigeren met en de VDO R5

De VDO R5 heeft geen volledige kaart ingeladen, je moet het dus doen met turn by turn navigatie. Dit is natuurlijk altijd minder dan een ingeladen kaart. Bij eenvoudige verkeerssituaties werkt turn by turn prima, maar wanneer er meerdere “links of rechts” opties zijn bijvoorbeeld, wordt het al gauw gokken.

Verassend genoeg heeft de VDO R5 ook een route zichtbaar, dit helpt al een stuk omdat je de vorm van de route/trail zo alvast kan zien. Voor het bedrag krijg je best een uitgebreide navigatie functie, zeker in combinatie met de App wat het geheel erg makkelijk maakt in het gebruik.

Nog even over die app dan. Ik sta op de Posbank op een parkeerplaats. In de app kan je middels de search en go functie snel je gewenste plek invoeren. Verrassend genoeg staat de mountainbike route er gewoon in: De Granny Trail. Selecteren, naar start en navigeren maar.

Kleine “negatieve” ervaring: in de App blijft je huidige locatie nog wel eens op een oude locatie hangen. Wanneer je gaat rijden corrigeert hij dat wel maar geeft wat extra gedoe bij het instellen van de Search en go functie. Inmiddels weten we hoe dit op te lossen:

“Als er geen fietscomputer verbonden is, neemt de Sigma Ride app je locatie via de smartphone. Als er wel een fietscomputer verbonden is, neemt de Sigma Ride app je locatie van de fietscomputer, maar let wel, hier kan soms even vertraging op zitten omdat de computer nog moet synchroniseren met de Ride app, na synchronisatie = je locatie bekend in de app.”

Buiten dat… De turn by turn in combinatie met het spoor wat je ziet werkt best prima. Bij die ene bijzondere situatie kan je snel even je telefoon pakken om te zien welke van de paden/trails je precies moet pakken.

Algemene trainersfuncties

Dat de VDO R5 GPS verder doet wat je verwacht is logisch. Door het grote scherm kan je er veel en goed alle data vinden. Aanvullend is het hoogte profiel leuk om te zien, ook hier is er mooi ruimte gemaakt op het scherm en zie je zelfs het profiel middels een lijntje. Tijdens het fietsen zie je ook de percentages die je klimt of daalt.

Het eindoordeel

De VDO R5 GPS is verrassent compleet te noemen voor dit geld. Daar waar de concurrentie zich wellicht nog meer buigt over dingen die je niet echt nodig hebt, zit de VDO gewoon vol met dingen die je wel gebruikt. Simpel in gebruik met een goed werkende app.

Wat nog gezegd moet worden: De clamp die erbij zit is absoluut mijn favoriete plek voor op de mountainbike! Op de Gravel of Racefiets wil je die uiteraard voor je stuur hebben gezien je lichaamspositie.