Al scrollend door mijn instagram account wordt eigenlijk elke dag het gevoel sterker. Ik wil een camper! De misselijk makend mooie foto’s vliegen voorbij, allemaal aangevuld met de #vanlife. Nu is dat gehele nomaden bestaan niet voor mij weggelegd, maar de vrijheid en het comfort om met mtb trips, maar ook om met het gezinnetje weg te gaan in zo’n camper is gewoonweg geniaal!

Maarrr campers zijn populair, oude beestjes van voor het jaar 2000 met ruim 3,5 ton op de teller kosten met gemak nog boven de 10k in euro’s. Voor iemand die mountainbiken als hobby heeft, weet je dat de sport zelf al een aardig gedeelte van je maandelijks boodschappen potje opslokt…

Wat is het plan? We gaan zelf bouwen!!

Mijn ogen speuren nu al enkele weken verschillende autosites af en het moet mogelijk zijn om rond de 3 a 3,5 duizend euro een Vito of transporter te kopen. Daar komt nog (in NL) 7 a 8 honderd euro aan btw bij als je hem wilt keuren als camper.

De wetgeving in Nederland is nogal specifiek over de eisen waaraan een camper moet voldoen, gezien de wegenbelasting hier is het wel raadzaam om deze regels na te leven. Een bus op diesel kost particulier bijna 200,- per maand aan wegenbelasting. Is het een camper? Dan betaal je nog ongeveer 50,- euro per maand.

Goed, de Vito en Transporter zijn allebei te laag (moet 170cm hoog zijn) dus daar moet een hefdak in. Zo’n hefdak hebben we bij Atrion geAtrion Hefdakvonden, mooi plat en voor ongeveer 1000,- euro ligt hij bij je op de stoep. Ja op de stoep, dat wordt zelf zagen en installeren 🙂 meer info: Atrion Hefdak

 

Volgende eis is dat er een keuken gelegenheid in zit die binnen te gebruiken is, plus een slaapgelegenheid voor tenminste 2 personen. Nu zijn de meeste standaard campers voorzien van of een slaaphefdak (circa 3500 euro) of een slaapbank. Die slaapbank is niet het probleem, het probleem is dat ik met meer dan 2 personen in de bus wil kunnen en mogen rijden. Oftewel de bank moet goedgekeurd zijn. En die bankjes kosten al gauw 3500,- exclusief de keuring van 395,- euro. HOPPA! daar vliegen de eurootjes de deur uit… Lijkt wel op mountainbiken dit 😉

Daarbij ben ik ook niet echt gecharmeerd van de standaard indeling. Als buitensporter heb ik vooral veel opslagruimte nodig. Die binnen “leefruimte” is in elke configuratie te klein voor 4 volwassenen, dus die wens laten we varen.

Maar wat dan?? Het plan is nu om een dubbele cabine te kopen, achter de 2de zitrij komt een hoog bed waar goed in is te slapen als het hefdak omhoog staat. Onder het bed komt een groot vak met opbergruimte. Op de 3de stoel (achter de bestuurder) komt een op maat gemaakt keukenblok met water- en kookvoorziening. Om toch met 4 man met slecht weer binnen te kunnen zitten worden beide voorstoelen draaibaar gemaakt.

De investeringskosten blijven zo -als het goed is- redelijk beperkt!

  • 3500,- euro voor de bus
  • 735,- euro btw voor geel kenteken (in NL personen bus)
  • 1000,- euro hefdag
  • +/- 500 euro hout voor bed en keuken
  • +/- 300 euro voor draaiplateaus voorstoelen

Totaal 6035,- euro… Wellicht te optimistisch, maar de droom is te groot om het niet te proberen 😀

TIPS ZIJN WELKOM!!

camper indeling boven aanzicht camper indeling zij aanzicht camper indeling bagage ruimte