De Crankbrothers Highline 3 dropper 170mm

Dat een dropperpost inmiddels een onmisbaar stukje techniek is geworden op onze enduro mountainbikes is algemeen bekend. De vrijheid die je behaald in de afdalingen door je zadel naar beneden te kunnen doen is simpelweg geniaal! Op de markt zijn er dan ook heel veel aanbieders van dropperpost die in essentie allemaal het zelfde doen: Je kan je zadelhoogte instellen…

Wanneer je op zoek gaat naar een dropperpost zal je al snel opvallen dat er veel verschil zit in de prijs oplopend tot ver over de 400,- euro. Uit eigen ervaring van het verleden weten we ook dat er ontzettend slechte modellen tussen zaten, wat voor ons al snel tot de duurdere modellen deed kiezen. Goedkoop was hier zeker duurkoop namelijk!

crankborthers highline 3 review

De Highline 3 dopperpost is goedkoop te noemen

Voor een kleine 200 euro scoor je al een Crankbrothers Highline 3 dropper met een indrukwekkende 170mm aan instelmogelijkheid, welke volledig traploos is. De bediening gebeurd met een kabel, dus geen gedoe met hydrauliek. Hij werkt gemakkelijk en soepel zoals je mag verwachten van een nieuwe dropper. Samen met de remote welke wat meer instelmogelijkheden kent dan de reguliere hendels door zijn “bal joint” zit deze net even lekkerder dan andere.

“Om er achter te komen hoe goed deze dropper is, moeten we eigenlijk 2 jaar wachten”

crankborther highline 3 Specialized

Wat maakt goedkoop nou duurkoop, de meeste droppers die we gehad hebben vertonen na verloop van tijd erg veel speling. Je zadel kan dan lekker mee bewegen met je benen, handig… Verder gaan ze sneller vast zitten door vuil die na verloop van tijd toch door de seals heen komt. Vaak loopt de dropper dan vast waardoor je deze met de hand een extra zetje moet geven. Niet heel handig dus. Om de Crankbrothers Highline 3 goed te kunnen beoordelen moeten we dus eigenlijk 2 jaar wachten en dan helemaal opentrekken. Laten we afspreken dat we dat gaan doen!

crankborther highline 3 test

Soepel en solide gevoel

Voor we 2 jaar verder zijn moeten we het nu even doen met de eerste ervaringen. Ik rijd er inmiddels een klein half jaar mee en hij heeft al best wat slechte modder dagen mogen mee maken. Uiteraard (gelukkig maar) vertoond de Highline 3, wat toch de goedkoopste is van de reeks geen gekke dingen en werkt nog volledig wat je van hem mag verwachten. Wat maakt dan het verschil met de Highline 11 (de duurste in de range)? In de basis het gewicht 31.6: 524g vs 31.6: 609g beide werken ze uiteraard soepel en solide, echter de Highline 11 mag dat doen met high end materialen zoals titanium en carbon. Gaat carbon en titanium langer mee? We weten het niet, de vraag is aan jou of je een kleine 80 gram 200 euro vind rechtvaardigen.

Wij gaan in ieder geval nu door op de Highline 3 en tot op heden naar volle tevredenheid! Soepel en solide, meer verwachten we eigenlijk niet van een dropperpost 🙂

crankborther highline 3 remoter 1