Plastic van een onbekende fabrikant heeft niet direct onze voorkeur. Laten we daar even mee aftrappen... Maar is het dan echt zo dat alleen de gerenommeerde merken Carbon producten kunnen maken? Nee, zeker niet. Op verschillende fora gaan al vele discusses de ronde over wat nou wel of niet veilig is. Wat is Carbon nu en wat kan het hebben. Is chinees carbon net zo veilig als van de grote merken? Vaak kom ik antwoorden tegen als:"Zij laten het ook in china maken". Als dat inderdaad het doorslaggevende argument zou zijn kennen we er nog wel een paar...

Wat is Carbon nou eigenlijk?

Koolstofvezel is een materiaal dat bestaat uit extreem dunne vezels van koolstof. De vezels met een dikte van ca. 5 - 10 micrometer bestaan uit langgerekte koolstofkristallen die min of meer evenwijdig zijn met de vezelas. De vezel kenmerkt zich door een zeer kleine rek voordat de vezel breekt (minder dan een kwart van die van aramidevezel). Enige duizenden vezels worden getwijnd tot garen, dat als zodanig toegepast wordt, of eerst tot matten geweven wordt. De vezels en de matten worden voornamelijk gebruikt als versterking in kunsthars voor de fabricage van zeer sterke en lichte composieten. Koolstofvezel wordt soms "grafietvezel" genoemd. Dit is incorrect omdat grafiet een zeer zachte vorm van koolstof is die geen vezelstructuur heeft. Koolstof vezel carbon

Detail BB carbon stuurHet Testen van Carbon

Wat belangrijk is, bij eigenlijk alle onderdelen ongeacht van welk materiaal, is dat het getest wordt op de juiste manier en met de juiste interval. Dus als bijvoorbeeld Raceface een Carbon stuur maakt in China, dan mag je verwachten dat ze eerst het ontwerp testen. Duur en stress testen uitvoeren en vervolgens 1 op de zoveel geproduceerde exemplaren controleren of ze nog steeds aan de gestelde specs voldoen. Vooral dat laatste is belangrijk en vaak ook het verschil tussen goedkopere en duurdere producten. De kwaliteit kan zonder regelmatige controle flink achteruit lopen.

De Carbon test resultaten

Op de vraag hoe BB Components hun carbon sturen dan precies test, kregen we nogal vak inhoudelijke informatie. Data scherm afbeeldingen en meerdere formules... We mogen dan onderzocht hebben wat "Carbon" of te wel "koolstof" dan precies is, maar dat maakt ons nog geen experts. We willen gewoon weten of het goed getest is! Gelukkig konden ze ook video's opleveren hoe we in iedergeval een mooi beeld krijgen van wat deze sturen allemaal ondergaan, voordat ze de markt op komen:
BBOneTestingend.mp4    

Kan je crashen met Carbon

Afgelopen zomers heb ik met een RaceFace Sixc carbon stuur rond gereden, de reden voor dat stuur was destijds enkel het lagere gewicht vs aluminium. Dat hele lagere gewicht vinden wij nu eigenlijk steeds minder belangrijk, iets moet lekker rijden en niet breken! Als dan toevallig het gewicht lager is dan is dat mooi meegenomen natuurlijk. In theorie zou carbon trillingen beter moeten kunnen uitfilteren, maar daar zijn de meningen over verdeelt. Wat veel belangrijker is dat carbon het simpelweg langer uithoudt dan Aluminium. Dus daar waar de meeste mensen bang voor zijn is niet terecht. Het materiaal zal veel later "moe" worden dan aluminium. In de volgende video is erg goed te zien wat de verschillende materialen bij een harde puntbelasting kunnen hebben. (soort crash test) Wat erg duidelijk naar voren komt is dat er slecht carbon bestaat en sterk carbon ook.

Samenvattend Aluminium VS Carbon

We dwalen wat af van het BB stuur... Het is zo ontzettend fijn om te weten of jouw stuur en frame niet op de een of andere manier "zomaar" kan breken. Voor ons zelf concluderen we dat goedkoop Carbon waarvan niet duidelijk is of het correct en uitvoerig getest is een no go is. Het verschil in kwaliteit wil je NIET zelf ondervinden als je een berg af rijdt. In de volgende video is een racefiets stuur uitvoerig vergeleken met een carbon stuur. Beide sturen komen van gerenommeerde bedrijven en zijn dus uitvoerig getest. Slechte stuurtjes zijn het alle twee dus niet!
In de video krijg je een aantal zaken duidelijk naar voren. Carbon is inderdaad in staat om grotere stressen te verwerken en het materiaal blijft daardoor langer goed. Aluminium heeft een hogere crash/scheur kwaliteit. Dit met de kant tekening dat de test vele malen zwaarder is uitgevoerd dan in de praktijk voor zal komen.

Maar wat vinden we nou van het BB stuur???

O ja daar hadden we het over :D Euhm ja wat kan je van een stuur vinden? Design is mooi, rijdt lekker, is goed getest met een prijs van rond de 100 euro (440 PLN) wat een prima prijs is. Verder zijn de specs goed te noemen. In vergelijk is de RaceFace Sixc 800mm 20 gram lichter maar ook ruim 40 euro duurder... Tja het is maar waar je voor kiest. BB_carbon_stuur materiaal: unidirectionele koolstofvezel montagediameter 35 mm breedte: 800 mm hoogte: 25 mm opwaartse helling: 5 ° achteruitrijden: 7 ° Antislip oppervlak Gewicht: 230 g    

Ons test model is te koop! Dus wil jij een mooi licht Carbon stuur?

[product_mod id="13143"]