Review: Nigor Oriole 3

De setting, hoge berg toppen en een aankomend avontuur

 

Voordat we beginnen eerst even de setting schetsen. We zijn in de Alpen, dat lijkt niet zo, maar is wel zo… We zitten vandaag op ruim 2000 meter hoogte waar we met onze 4×4 volgeladen aangekomen zijn. 2 man, 2 mountainbikes. Morgen zullen we vanaf hier nog een stuk hoger klimmen op onze fietsen om terug af te dalen naar de tent. Het avontuur, het buitenleven, dit wordt een van de vetste reviews die we ooit gedaan hebben.

 

Ja, dat was het plan… En toen was er iets met een virus en toen zaten we thuis op NAP 6,8 meter in de winter en ongeveer 7,2 meter in de zomer. Er wordt vandaag ook niet gefietst, want de kinderen zijn thuis omdat alle scholen dicht zijn.

 

 

 

 

Terug naar de Nigor Oriole tent dan maar!

 

De Oriole is een in de verpakking 55x18cm grote tent. Die zin klopt niet helemaal want dat is best klein. Tijdens het telefoongesprek wat ik met iemand van Nigor had zei hij; Ik stuur een tent op voor 3 personen waar je ook de fietsen ‘s nachts in kan zetten. Als je dan deze verpakking ziet heb je daar toch direct je twijfels bij. Dan de prijs, retail adviesprijs staat op een kleine 949,- euro. In het tijdperk van de Decathlon lijkt dat wat buiten proportie te zijn. Wij zij zeer ervaren met Decathlon tenten, daar slapen we namelijk ieder jaar in tijdens het festival seizoen. Ook voor de kids hebben we goedkope bijtentjes die we bij de vouwwagen zetten. Dat word dus op zoek naar de verschillen, wordt ergens het immense prijsverschil rechtvaardigt?

 

 

Opzetten en het formaat van de Nigor Oriole 3

 

Oke, nogmaals we zitten dus niet in de alpen, maar in de achtertuin. Dit feit doet niks af aan hoe je de tent moet opzetten natuurlijk. Met de kinderen trekken we de binnen en buiten tent uit de hoes en gelijk valt iets op. De buitenhoes is groot, heel groot. Om precies te zijn 490x230cm, mijn dochter mag de stokken in elkaar zetten. Daar is het eerste verschil, dit is heel licht en voelt heel solide aan. Ja deze stokken hebben wel degelijk wat meer aandacht gekregen, mooi spul dus. Keurig op kleur stoppen we de stokken in de buitentent. Een paar vederlichte haringen in de grond stoppen en de basis staat. De bijna 5 meter, ultralichte buitendoek tent staat zeer snel ondanks dat we de tent nog nooit eerder op hebben gezet.

 

 

 

Binnentent erin, fietsen erin en gaan!

 

De binnentent wordt met 2 clips en een hoop ringen makkelijk in de tent gehangen. Of dit de juiste volgorde is weten we niet omdat de opbouw beschrijving niet wilde laden… Of dat aan mijn laptop ligt of aan de site, dat laten we in het midden. De binnentent komt tot iets verder dan de helft, officieel is de tent voor 3 man. Dat kan, maar zoals bij elke tent moet je altijd het totaal aantal nemen min 1. Dat is namelijk een stuk comfortabeler. Nu het belangrijkste, kunnen de fietsen uit beeld van voorbij gangers in de tent overnachten?

 

Ja dat kan! En alleen het voorwiel eruit!! Je zou in theorie inderdaad 3 fietsen, drie personen en bagage in de tent kunnen herbergen. Dat alles wat ooit begon in het formaat van 55x18cm en slecht 3,9 kilo.

 

 

Kwaliteit en afwerking

 

Alles is beter, echt alles. Overal is er kwaliteitsverschil met een simpel Decathlon tentje te zien, te merken en te voelen. Logisch dat moet ook wel. Ieder product dient samen met de prijs kwaliteit verhouding de juiste doelgroep. Dit is geen wegwerp product dit is een tent waarop je kan vertrouwen in alle weersomstandigheden, kwaliteit waar je op kan vertrouwen. De ritsen, naden, stiksels nergens hebben we iets raars kunnen ontdekken. Deze tent is met zorg afgewerkt van begin tot eind. Rechtvaardigt het de hoge prijs? Ja en nee, doe je 1x een leuk avontuurtje inderdaad met de auto waardoor gewicht niet zo’n ding is en je blijft in de bewoonde wereld? Nee dan zouden wij zelf dit bedrag niet uitgeven. Maar ga je op een lange fietsvakantie of verblijf je met regelmaat op afstand van de civilisatie waardoor je afhankelijk bent van je tent? Dan is dit er een om in overweging te nemen. Daarbij moet je jezelf niet te veel vergissen in de prijs. Een beetje vergelijkbaar Decathlon tentje voor 3 personen kost al gauw 249,- euro. Als je daar alleen al de feitelijke kwaliteit vergelijkt zie je direct dat de tent 2x zoveel aan kan met de buiten tent en meer dan 3x met het onderdoek.

 

 

WATERDICHTHEID TREK 900 (Decathlon):

 

Buitentent Buitentent > 2000 mm
Vloer Grondzeil kamer > 3000 mm.

 

WATERDICHTHEID Oriole 3:

 

Buitentent GorLyn 30 Ultra Lite 30D siliconized ripstop 6.6 Nylon min. 4000mm
Vloer 40D Ripstop Nylon with min. 10.000mm TPU laminate Fire Retardant

 

Reken daar de duurzaamheid bij op, dan zou het nog wel eens zo kunnen zijn dat de tent op lange termijn, niet eens duurder is…

 

Meer info over de tent? Check de website van Nigor

Nog even over het begin, dat met op 2000 meter hoogte slapen

 

Het idee was om dit avontuur nog eens te beleven, al weer een aantal jaar geleden ben ik samen met Erik van MTBVerbier en een landrover Defender 130 uitgerust met een buitenkeuken en 2 daktenten omhoog gereden tot ongeveer 2000 meter hoogte. We hadden uitzicht op prachtige gletsjers en de vallei van Bagnes. Eerst een stukje samen biken. Klimmetje omhoog en terug afdalen naar de de Defender. “s avonds barbecuen biertjes drinken om vervolgens van de kou snel onze daktenten in te duiken. Het was koud, heel koud! Zonder een oog dicht te hebben gedaan zijn we buiten gaan staan in de ochtend. De zon raakte de toppen achter ons terwijl de koffie stond te pruttelen. De nachtvorst was nog overal te zien, wanneer de zon eindelijk ons plateau had bereikt viel er letterlijk een warme deken over ons heen. Snel omkleden en klaar maken voor de 2000m afdaling in hoogte verschil.

 

Ondanks de gekte van vandaag, een crisis die niemand ooit zal vergeten weet ik 1 ding zeker. De Alpen zullen er straks ook nog zijn en wij komen terug voor een revanche!