Je eigen sportbars maken

Sportreepjes, sportvoeding, suikers, geen suikers, wel suikers, stapelen, pasta, serieus ik weet het niet meer… Als ik er iets over zie dan lees ik het meestal wel. De ene goeroe weet het beter dan de andere. Om eerlijk te zijn geloof ik gewoon in gevarieerd eten waar een beetje zout of suiker prima in voor mag komen. Het gaat om de balans. Tijdens sporten gelden er (zeggen ze) wel andere regels. De een roept dat je de suikers weer moet aanvullen waar de ander zegt dat je bloedsuikerspiegel te snel stijgt, waardoor je juist later weer een hongerklop krijgt… Hmmm maarrre wat mag ik nou wel eten?
Wat over het algemeen steeds bekender is, is dat noten ontzettend veel goede zaken bevatten. Nee Bram (Trail-Addicts teamlid) ik denk dat hier zo veel walnoten in het verhaal zitten dat jij dit zelfs niet mag lezen 😉 Wat ook heel gezond is, is chocola, ZEG WAT! Ja chocolade is ontzettend gezond, wat het minder gezond maakt is de grote hoeveelheid suikers en troep die er aan toegevoegd wordt. Met andere woorden, hoe “puurder” de chocolade hoe beter.

Tijdens een trail-addicts ride snoepen we er altijd lekker op los, reepje hier reepje daar. Lekker makkelijk en neemt niet veel ruimte in. Reepjes zijn niet echt goedkoop en ja er zit nogal wat zooi bij in. Natuurlijk zijn er merken die hier steeds beter hun best in doen, maar daar hangt dan ook vaak een hoger prijskaartje aan! Zo ken ik iemand die tijdens het mountainbiken gewoon op een zak noten aan het rond beuken is. Door de suikerspiegel minder te voorzien van pieken en dalen, dus door kleine hoeveelheden te blijven eten, schijnt dat te kunnen.

Om 3 alinea’s kort te maken; het bracht mij op het idee om zelf wat in elkaar te flansen! Enne onderstaand verhaal duurde langer om te schrijven dan om ze maken 😀

Ongebrande Noten mix

Tijdens een wekelijks bezoekje aan de supermarkt een zak ongebrande noten mix gescoord. Pak een schone theedoek, gooi daar de notenmix op en begin maar te rammen! Af en toe checken wat de status is, mijn doel was om nog herkenbare stukjes over te houden, maar dan klein genoeg wat zich straks mooi door de chocolade laat mixen.

Noten pletten in een thee doek

Pannetje gepakt, repen pure chocolade erin gedaan en rustig laten smelten. Ik wilde repen maken en zoals je wel kan voorspellen zullen de noten niet “aan zichzelf” plakken. Wanneer de chocolade helemaal gesmolten is noten erbij en roeren maar! Even goed mixen totdat de chocolade echt overal zit. Ovenbakplaat gepakt en hierin een mooie dikke plak gemaakt. Beetje alufolie er overheen en de boel nog even goed aanstampen om wat meer dichtheid te creëren. Let wel, dit is de eerste keer, zonder recept of iets. Dus geen idee of dat gaat lukken.

chocolade smelten voor de sportrepen

Om de chocolade weer goed te laten stollen heb ik de bakplaat even een nachtje in de koelkast laten staan. De volgende morgen het plaatje op haar kop op een snijplank gelegd en met 1 simpele tik lag er een perfecte plak sportvoeding 😀

Een grote plak sportreep

Tijdens het snijden brak hier en daar toch nog iets te veel, daar moet ik nog even een oplossing voor vinden. Of de noten kleiner rammen zodat de chocolade nog meer als cement kan dienen, of nog iets toevoegen om het geheel meer te binden.

Het eindresultaat van de zelf gemaakt sportreep

Voor nu vind ik het resultaat erg geslaagd!! Waar het naar smaakt? Naar noten met pure chocolade 😉