MTB verbier ridge line Zwitserland

De MTB Geometrie, De balhoofdhoek

De balhoofdhoek of beter bekend als de “Head angle”  is een belangrijk geometrie cijfer van een MTB dat de prestaties en het rijgedrag sterk beïnvloedt. Het verwijst naar de hoek die gevormd wordt tussen de stuurbuis van de vork en een denkbeeldige lijn die zich uitstrekt van het midden van het voorwiel naar de grond.

Waarom is de Balhoofdhoek zo’n belangrijk cijfer?

De balhoofdhoek van een MTB speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de stabiliteit en wendbaarheid van de fiets. Een steilere balhoofdhoek (hoger getal) zorgt voor een snellere besturing en wendbaarheid, waardoor hij geschikter is voor Cross-Country fietsen. Aan de andere kant biedt een luiere (lager getal) balhoofdhoek meer stabiliteit en controle, waardoor het ideaal is voor steilere afdalingen en enduro rijden. De keuze van de balhoofdhoek hangt af van de voorkeuren van de rijder, het terrein en het beoogde gebruik van de MTB.

De relatie Stabiliteit en de balhoofdshoek

Een luire balhoofdhoek, meestal variërend van 63 tot 66 graden, verbetert de stabiliteit door het zwaartepunt van de fiets te verlagen. Deze stabiliteit is vooral gunstig bij het rijden met hoge snelheden of op ruw en steil terrein. Door de luiere hoek kan het voorwiel de grond beter volgen, waardoor de MTB minder snel wordt afgebogen door obstakels. Tijdens afdalingen bijvoorbeeld, geeft een luiere balhoofdhoek de Mountainbiker een meer stabiel en zelfverzekerd gevoel, waardoor hij of zij technische stukken met meer gemak kan nemen.

De Wendbaarheid

Omgekeerd biedt een steilere balhoofdhoek, meestal tussen 67 en 70 graden, meer wendbaarheid en reactievermogen. Deze hoek versnelt de stuurrespons van de MTB, waardoor het makkelijker wordt om door scherpe bochten en switchbacks te navigeren. De snellere besturing stelt mountainbikers in staat om snel bij te sturen, waardoor ze beter over technische XC trails kunnen rijden. In crosscountryraces bijvoorbeeld, waar wendbaarheid en snelle richtingsveranderingen belangrijk zijn, stelt een steilere balhoofdhoek rijders in staat om de controle te behouden en efficiënt door krappe secties te manoeuvreren.

Kies je voor stabiel of wendbaarheid

De keuze van de balhoofdhoek is uiteindelijk van invloed op de algehele rijervaring van de MTB. Mountainbikers die op zoek zijn naar meer Steile/Enduro afdalingen en technische uitdagingen kunnen de voorkeur geven aan een luiere balhoofdhoek, omdat dit stabiliteit en vertrouwen geeft bij hoge snelheden. Aan de andere kant kunnen mountainbikers die zich richten op wendbaarheid kiezen voor een steilere balhoofdhoek, zodat ze met gemak door krappe trails en bochten kunnen rijden. De balhoofdhoek beïnvloedt in grote mate hoe de MTB aanvoelt en reageert op de input van de mountainbikers, wat uiteindelijk het algehele plezier en de tevredenheid van de rit bepaalt.

MTB Geometrie vergeljk

We hebben een database gebouwd met honderden modellen en maten erin. Deze MTB Geometrie database richt zich er op om zo gemakkelijk mogelijk op basis van informatie een juist model te vinden wat helemaal bij je past. Door meer begrip te vormen wat welke Geometrie doet zal je beter instaat zijn om het juiste model met de juiste geometrie te vinden, merk onafhankelijk! Uiteraard zit er veel verschil nog tussen de merken. Frame kwaliteit, bouw stijfheid, het heeft allemaal invloed op je rij ervaring.

MTB Geometrie vergelijken