De invloed van de wielbasis op een MTB

Een belangrijke maatvoering dat de prestaties van een MTB aanzienlijk beïnvloedt, is de wielbasis. Gemeten door de afstand tussen de voor- en achteras te pakken. De wielbasis van een mountainbike is een belangrijke factor die de rijeigenschappen, stabiliteit en wendbaarheid beïnvloedt. Een langere wielbasis verbetert de stabiliteit en zorgt voor een soepeler rijgedrag, waardoor het ideaal is voor afdalingen en ruwe terreinen. Aan de andere kant biedt een kortere wielbasis meer wendbaarheid, waardoor de mountainbike geschikt is voor technische trails (low speed). Door de invloed van de wielbasis te begrijpen, kun je beter beslissingen nemen bij het selecteren van een mountainbike die past bij jouw rij stijl.

Stabiliteit

Een langere MTB draagt bij aan een betere stabiliteit, vooral bij hoge snelheden en in afdalingen. De grotere afstand tussen de assen zorgt voor een grotere basis, waardoor het gewicht van de rijder gelijkmatiger wordt verdeeld. Deze stabiliteit is vooral gunstig bij het berijden van rotsachtig of oneffen terrein, omdat het de kans op controleverlies vermindert. Downhill mountainbikes hebben bijvoorbeeld vaak een langere wielbasis om stabiliteit te garanderen tijdens snelle afdalingen, zodat Mountainbikers de controle en het vertrouwen behouden.

Wendbaarheid

Omgekeerd biedt een kortere wielbasis een betere wendbaarheid, waardoor het gemakkelijker wordt om door krappe bochten en technische trails te rijden. De kleinere afstand tussen de assen zorgt voor een snellere en responsievere besturing, waardoor mountainbikers snel van richting kunnen veranderen. Deze wendbaarheid is voordelig bij het nemen van technische secties die precieze controle en snellere reactie vereisen. Kortere wielbasissen komen vaak voor bij crosscountry- of trailfietsen, waar wendbaarheid belangrijker is dan stabiliteit.

Samengevat

Een langere wielbasis verbetert de stabiliteit, waardoor de MTB geschikt is voor afdalingen en ruig terrein. Aan de andere kant biedt een kortere wielbasis meer wendbaarheid, waardoor het ideaal is voor technische trails en behendige rijstijlen. De keuze voor wat voor “type rijder” je bent is dan belangrijk. XC aan de ene kant van het spectrum (korte wielbasis) en Enduro aan de andere kant (lange wielbasis). Maar wanneer je Enduro trails wilt rijden die veel meer gericht zijn op techniek dan snelheid, wil je mogelijk weer iets korter dan wanneer je voor de highspeed trails gaat.

Check onze MTB Geometrie vergelijker. Deze werkt voor het overzicht trouwens beter op een laptop en/of tablet. Je kunt de verschillende inzet gebieden overzichtelijk naast elkaar zetten. Selecteer bijvoorbeeld All-Mountain en Enduro, selecteer je maat en zet de “wielbasis”  op volgorde. Zo krijg je een goed overzicht van de verschillende mountainbikes en hoe de wielbasis zich tot elkaar verhoudt.

MTB Geometrie vergelijker

Word partner van Trail-addicts en bereik duizenden fanatieke mountainbikers per maand

Adverteren op trail-addicts kan al vanaf 30 euro per maand! Met onze website, Instagram, Facebook en Youtube bereiken we meer dan 60.000 fanatieke mountainbikers per maand. Trail-Addicts magazine heeft meer dan 170 bikepark en trailparks op de website staan. Uitgebreide Geometrie database en er word hard gewerkt aan de grootste mtb database! Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Meer informatie

Sportbars maken 2.0

0 Comments2 Minutes

iKamper X-cover

0 Comments4 Minutes

Skotti Grill speklappen

Skotti Grill

0 Comments7 Minutes

Kwakzalver

Kwakzalver sports

0 Comments3 Minutes