10 redenen om NOOIT in Slovenië te gaan mountainbiken!

Of toch wel…?

1. Je moet ff zoeken waar het ligt.. Maar dan heb je ook wat.

“Waar zeg je? Slovenië? Slowakije?” Dat is de reactie die je vaak te horen zult krijgen als je tegen je vrienden zegt dat je naar Slovenië wilt om te biken en vervolgens wordt het gesprek afgesloten met; “Veel plezier in Tsjechië.” Het mag duidelijk zijn dat veel mensen nog nooit iets hebben gezien van dit paradijsje en het op de landkaart ook niet aan kunnen wijzen. Maar ingeklemd tussen Italië, Oostenrijk, Kroatië en de Adriatische zee ligt nog een klein, maar zeer gevarieerd landje met heel dikke mountainbike trails, van super smooth flowtrails tot aan hardcore downhill tracks en natuurlijk alles wat daar tussen zit.

2. Een deel van de trails zul je nooit in het zonnetje fietsen! Met een hele goede reden…

Sommige trails liggen namelijk niet buiten, maar binnen! En dan niet in een of andere oude fabriek, maar in een oude mijn die soms meer op een grot lijkt, waar je alleen onder begeleiding van ervaren gidsen kunt / mag rijden. Aan de ene kant om de weg te vinden en aan de andere kant omdat het een heftige trail is. Een van de trails wordt op dit moment aangepast, omdat het tot op heden alleen geschikt is voor de allerbeste rijders…..tijdens de Enduro World Series is deze trail gereden en velen hebben stukken moeten lopen….. Met de aanpassingen die worden gedaan, moet het in 2019 mogelijk zijn om ook de iets mindere goden de hele trail te laten rijden. Het blijft nog steeds een heel moeilijke trail en deze is en blijft bestempeld als ‘black line’.

Podzemlje_Pece_rov_Helena_bike_111_mala

Om een beetje bij te komen van deze trail, kunnen we dezelfde dag de langste man-made flowtrail van Europa met een totale lengte van ca. 10 km rijden. Met de lift omhoog en volop fun naar beneden!

3. De vrouwen zijn prachtig! (eigenlijk al voldoende reden om wel te gaan)

De vrouwen in Slovenië zijn prachtig. Een mix van schoonheid en sportiviteit met een vleugje gestoordheid. Buitensport is extreem populair, ook bij de dames en ze zijn dan ook erg sportief en competitief. Ze klimmen, biken, hiken, doen van alles in de buitenlucht en dat doet hen duidelijk goed 😉 Een mountainbiker uit Portugal zei laatst tegen mij (met zwaar Portugees accent); “Man man man, it’s incrrredible how many beautiful women you have per square meterrr! Incrredible……”

4. De trails zijn easy….

Als een Sloveen dat tegen je zegt, maak dan je borst maar nat. Men heeft een heel ander beeld bij easy. Soms begint een trail relaxed en flowy om opeens in een supersteile sectie over te gaan.

20181013_130200
Eenvoudig zelf op pad met een gps track vanaf internet levert vaak problemen op en leidt vrijwel nooit tot de mooiste rit. Er worden heel veel trails gebouwd (en sommige gesloten) waardoor je goed moet weten wat wel en wat niet kan. Een gids kan je hier mee helpen.

5. Bier is goedkoper dan frisdrank. (mooie vrouwen en goedkoop bier… euhm wanneer gaan we?)

Omdat men niet veel voor bier wil betalen, het is een levensbehoefte 😉 Dat was het antwoord wat ik kreeg van verschillende Slovenen. Een normaal biertje van de grote merken als Laško of Union (0,5 liter) kost je meestal tussen de €2,20 en €2,60 tot maximaal €3,50 in de duurste clubs in Ljubljana. Ook ambachtelijk bier is meestal goedkoper dan frisdrank. Meer en meer kleine brouwerijen maken ambachtelijk bier en dat smaakt enorm goed na een dag op de trails! Het is dan ook zeer gebruikelijk om na een dagje biken ergens een biertje (of 2) te gaan drinken in een lokale bar of midden in de hoofdstad Ljubljana. En ook voor de koffie geldt dat de prijzen zeer laag zijn, maar de kwaliteit hoog. Je waant je in Italië.

6. Trails tot ín de hoofdstad en niet in de vrije natuur….

Nergens anders ter wereld liggen de mountainbike trails tot in de hoofdstad. Deze trails zijn dan ook werkelijk uniek en vormen de basis voor een heel vette dag biken. Je begint met een rustige uphill en na een paar honderd hoogtemeters klimmen bereik je de top van park Golovec, waar de diverse trails je terugleiden naar de hoofdstad Ljubljana. Een paar afdalingen later is het tijd voor een heerlijke lunch midden in het oude centrum (waar je nog gewoon mag fietsen) en in ‘s middags nog een aantal trails om de lunch te verteren. Het welverdiende afsluitende biertje uiteraard weer in de binnenstad. Het blijft bijzonder, elke keer weer.

7. Je kunt niet uitspreken waar je bent geweest.

Probeer de volgende plaatsen maar eens uit te spreken; Ajdovščina, Ljubljana, Tržič, Vršič, Soča…… lukt het nog? We wel wat gewend en leren je met alle plezier hoe je het wel uitspreekt. Kun je vervolgens bij terugkomst in vloeiend Sloveens uitleggen waar je bent geweest. Gelukkig zijn de namen van de trails vaak gemakkelijker uit te spreken en luisteren ze naar namen als Robe Twist, Morning Wood, Rock ´n Flow, Kinder Surprise…als dat niet veelbelovend is?

20181013_124402

8. Er zijn bijna geen trails te vinden of ze houden opeens op.

Als je hier niet bekend bent, lijkt dat inderdaad waar. De trails zijn vaak niet eenvoudig te vinden of lijken alweer verdwenen. Soms leidt een spoortje van 5cm breed je naar een enorm vette trail! Je moet dus wel net even weten achter welke grasspriet je het terrein in moet duiken. Maar de trails liggen echt overal! Met een geschat totaal van 8.000km aan mountainbike trails verspreid het hele land is er veel te rijden, heel veel! Te veel om in een weekje te laten zien.

En als de trail opeens niet meer bestaat? Dan gaan we met de ZIP-line verder, met bike! De ZIP-bike tour is echt een ervaring om nooit te vergeten. Of juist om zo snel mogelijk te vergeten als je last hebt van hoogtevrees. Als je naar beneden durft te kijken heb je fenomenaal uitzicht op de rivier en het dal en bereik je uiteindelijk een trail waar je normaliter met de mountainbike niet kunt komen. Via deze smalle trail met af en toe wederom indrukwekkende afgronden bereik je weer veilig de bewoonde wereld.

9. Het is zover weg….

Met de auto net zover als Italië of een mooi gebied in Frankrijk, maar met het vliegtuig VEEL beter te bereiken. Een airport shuttle vanaf Ljubljana is altijd inbegrepen en aangezien we alle verplaatsingen binnen Slovenië zelf regelen, heb je helemaal geen auto nodig. Vlieg in 1,5 uur rechtstreeks vanaf Schiphol en na het landen kun je met 15 minuten!! in bikepark Krvavec staan. Vind je Winterberg een beetje druk en klein? Kom dan gewoon eens een weekendje biken in Krvavec!! De kosten zijn ongeveer hetzelfde, maar nu kun je 1.000 dieptemeters per afdaling maken! En dat vanaf 9 uur ‘s morgens tot 7 uur ’s avonds… In theorie kun je die magische 10.000 dieptemeters op 1 dag best halen (als je een beetje doorrijdt).

10. Je kwam om te socialiseren.

Altijd leuk, dat wachten bij de lift of drukte op de trail. Heel fijn om te socialiseren met andere bikers. Ja als je dat zoekt, dan moet je inderdaad niet komen. Op een drukke doordeweekse dag in een bikepark zijn er misschien 20-25 rijders over de gehele dag. Een rij bij de lift heb ik dan ook nog nooit meegemaakt. Ook op de natuurlijke trails zul je helemaal niet veel mensen tegenkomen. Soms een paar andere bikers, maar we weten de spots te vinden waar je echt nog vrijwel alleen aan het biken bent en van de fantastisch mooie natuur en trail kunt genieten.

20181013_133045(1)

Top! Je hebt het einde bereikt en hebt nu dus 10 redenen om WEL naar Slovenië te gaan! Dus nog even tijd om ons voor te stellen. Wij zijn www.bikegalaxy.si en gespecialiseerd in actieve fietsvakanties (mountainbike en wegtochten) in Slovenië. We hebben passie voor de fietssport, passie voor het land en bovenal willen we graag onze passie delen met jou! We werken uitsluitend met zeer ervaren mountainbikegidsen die met heel veel plezier hun werk doen. Je hoeft nergens aan te denken, wij regelen alles voor je!

Reis informatie naar Slovenië

Kijk snel verder op www.bikegalaxy.si voor jouw volgende reis en/of mail voor meer informatie naar mark@bikegalaxy.si (Nederlander verhuisd naar Slovenië i.v.m. bovenstaande 10 redenen, en nog een paar redenen)

Weet je al wat het gaat worden? Dan kun je direct boeken op de site, maar vergeet niet de code “markw2019” te gebruiken in de boeking voor een aantal verassingen! Wil je een specifieke reis op maat gemaakt hebben en/of kom je met een groep? Neem dan altijd even contact op via mark@bikegalaxy.si om alle details door te nemen.

Je wordt gegidst door ervaren lokale gidsen die uiteraard hun mountainbikeguide licentie hebben. Wij weten exact welke trails jij kunt rijden en stemmen de routes af op het niveau van de groep, waarbij we natuurlijk altijd op zoek zijn naar voldoende uitdaging. En uitdaging, dat is er genoeg!
Alle gidsen zijn woonachtig in Slovenië en laten je met trots hun ‘achtertuin’ zien. De taal vormt geen probleem, aangezien wij onze talen (Nederlands, Duits, Sloveens, Servo-Kroatisch, Bosnisch, Engels, Italiaans en een beetje Spaans) spreken.