Shimano + Magura = Shigura remmen!

We spenderen er heel veel tijd aan, wat is nou de beste mountainbike rem? In een eerder artikel claimde we ‘de beste’ al gevonden te hebben: De beste mountainbike rem ,wat ons betreft is dat de Magura rem! Ook hebben we al eens een Poll geplaatst om te achterhalen wat volgens de lezer dan de meest favoriete rem is. Voor we op de Shigura remmen komen eerst nog de top 5 volgens onze poll.

  • Shimano XT (22%, 125 Votes)
  • Hope Teach 3 E4 (8%, 48 Votes)
  • Shimano XTR (8%, 48 Votes)
  • Magura MT7 PRO (8%, 47 Votes)
  • Sram CODE RSC (5%, 31 Votes)

Hier blijft natuurlijk van belang waar je de rem dan het meest gebruikt of eigenlijk het meest zou willen gebruiken. In de Alpen (waar wij graag zijn) hebben we ondervonden dat de Magura’s gewoonweg het hardst remmen, goed blijven werken ook bij lange zware afdalingen en relatief makkelijk te bleeden zijn. Strik er om heen dan?

Stumpjumper EVO met Shigura remmen

Remmen Bleeden blijft een dingetje

Ja die strik laten we inderdaad nog even om de Magura MT7 zitten. Allereerst heeft de voorkeur minerale olie, dat is gewoon minder gedoe. De Magura’s laten zich relatief makkelijk bleeden met 2 spuiten en als je de instructies netjes volgt is het zonder al te veel gedoe prima te doen. Zo ondervinden we zelf bij SRAM remmen toch net wat meer uitdaging om ze echt lekker te bleeden, daarbij heeft SRAM dus inderdaad geen minerale olie. We moeten eerlijk zijn ons “bleed” ervaring gaat niet verder dan SRAM Magura Formula en Shimano. Shimano hoe zat dat ook alweer? Spuitje op de caliper beneden middels een dopje. Dan draai je het ventiel open en je hebt zonder knoeien de onderste spuit aangesloten. Hierna komt de grote shimano truc: Je schroeft een boutje los op de remhendel en daar plaats je een bekertje op welke je van te voren een beetje hebt gevuld met minerale olie. KABAM! Het wordt nog mooier… je kan de remhendel ontluchten zonder de spuit op de caliper te zetten 😀 bekertje er op, de remhendel in knijpen en los laten schieten. Gewoon weg geniaal en (zover wij weten) by far de makkelijkste rem om zelf te ontluchten.

Waarom is de Shimano rem dan niet de beste?

Goede vraag! De dubbele piston remmen van Shimano zijn punt 1 betaalbaar. Goed over de hele model lijn vanaf de SLX tot aan XTR. Ze remmen hard, hebben minerale olie en ze blijven het goed doen op lange afdalingen. Zoals we net geleerd hebben ze zijn het makkelijkste van allemaal te ontluchten. Shimano remmen voelen volgens veel gebruikers wat meer als aan/uit remmen. Chiquer gezegd de moduleerbaarheid is minder goed. Moduleerbaarheid is echt wel een essentieel onderdeel van remmen. Zeker in de bergen rijdt je veel met half ingegrepen remmen om de snelheid er uit te halen maar wel op snelheid te blijven. Ook in krappe bochten wil je heel secuur kunnen remmen zonder dat hij “hapt”. Die moduleerbaarheid kost Shimano wat ons betreft de 1ste plek. De Magura remmen (overigens ook SRAM) zijn veel mooier moduleerbaar over de hele stroke van de remhendel.

MAND!

Om een lang verhaal kort te maken: Waarom wil je dan Shigura remmen?

Simpel: De remklauw (caliper) van Magura met zijn kabel past op Shimano remhendels. De Caliper van Magura behoudt zijn moduleerbaarheid, hitte bestendigheid en betrouwbaarheid. De shimano remhendel voorziet in het extreem makkelijk ontluchten van de remmen met dat bekertje waar we het over hadden. Best of both worlds dus. Daarbij komt ook dat de remhendel van Shimano wat ranker en mooier (vinden wij) is.

Hoe maak je dan Shigura remmen?

Wat heb je nodig:

  1. Magura MT5 remklauwen (MT7 en MT5 zijn het zelfde, alleen de hendels verschillen)
  2. Magura leidingen
  3. Shimano Remhendels (slx, xt of xtr kan allemaal)
  4. De aansluit nippel en olijf van Shimano
  5. Minerale olie van Shimano of van Magura

Hoe moet het?

Installeer de remklauwen zoals gewoonlijk met de remleidingen. De remleidingen maak je op lengte en ipv de magura aansluithardware voor de handels schuif je die van Shimano er overheen. Ook belangrijk om dat pinnetje wat je in de leiding drukt van Shimano te gebruiken. Remhendels van Shimano dus installeren op je stuur (zet ze nu eerst even horizontaal). Sluit een magura spuit gevuld met de rode Shimano olie aan op de remklauw. Plaats het bekertje op de remhendel haal de plug er uit en duw middels de spuit olie door het hele systeem totdat er olie in de beker komt. Plaats de plug even terug en trek voorzichtig aan de spuit om daar alvast wat lucht uit het systeem te halen. Spuit weg, schroef erin en ontlucht de remhendels middels het bekertje totdat ook daar geen luchtbellen meer uitkomen.

LET OP: Doe dit alles zonder dat er remblokken in zitten, maar met de juiste Magura spacer blokken erin.

Meer reviews op Trail-addicts