6 maanden in gebruik – de Insta360 ONE X

We hebben de Insta360 ONE X alweer een tijdje in ons bezit. We konden zo alle facetten van dit vernuftige cameraatje goed testen. Eerst de basics – Een 360-camera is een camera die alles filmt. Onder, boven, links, rechts: écht alles. Door middel van 2 extreem wide angle lenzen en een stukje software worden de beelden tot een totaal onbruikbaar format samengevoegd. Dit format kan je dan editten tot bruikbare beelden welke je dan weer in je normale videoedit-programma makkelijk kan verwerken. Uiteraard kunnen de betere videoedit-programma’s dit zelf ook al.

Ook interessant is onze vorige review over de 360 cam van Nikon http://www.trail-addicts.com/nikon-keymission-360/

Zelf ben ik totaal geen fan van “360 beelden” waarmee je als kijker zelf een beetje om je heen kan kijken. Nee ik kies graag de hoek en richting waarin ik de kijker wil laten kijken. Het grote voordeel van een 360 camera is (redelijk voor de hand liggend) dat hij alles filmt. Je kan dus de camera op je rug binden en zo de rijder die in je wiel zit filmen. Zoals je weet gaan de trails nooit even steil als het stuk ervoor óf het stuk dat nog komen gaat, met andere woorden een normale camera zal telkens de rijder maar voor een deel (wel/niet of een beetje) filmen. Niet echt bruikbaar dus.

Beeldstabilisatie van camera

Leuk natuurlijk, alles filmen enzo maar in de afdaling gaat alles op neer. Een gimbal (wat vaak nog best logge dingen zijn) is hiervoor een prima oplossing. Of de nieuwe GoPro met zeer goede digitale stabilisatie. Hoe zit dat dan met de Insta360 ONE X?

BRILJANT!

In een kleine thuis-test houd ik de telefoon (waarnaar het beeld live wordt verzonden) in de hand en met de andere hand de Insta360 ONE X. Hevig heen en weer bewegend probeer ik enige vorm van onstabiel gedrag uit te dagen maar op mijn beeldscherm is het als of de Insta360 niet beweegt, totaal niet. Dit belooft wat…

De beeldstabilisatie in de praktijk

We hebben een bodymount waarop de Insta360 ONE X gemonteerd kan worden. De hoek hoe je die monteert maakt dus totaal niet uit omdat je later simpelweg de juiste hoek kiest in je edit-programma. Het eerste shot laat toch nog best wat trilling zien, dit (bleek later) is te wijten dat de bodymount te los zat. Door deze goed strak aan te trekken krijg je veel betere resultaten.

Onderstaande video is gemaakt zonder enige vorm van kleurcorrectie of iets anders. Daarbij volledig ge-edit op de mobiel, dit doet wat met de algehele kwaliteit… Maar check die stabilisatie:

In de volgende video zijn we wat meer bezig geweest met editen op een normale computer. Dit geeft alweer een stuk beter resultaat. Wel zie je dat de aanpassing aan het licht redelijk langzaam is. Dit moeten we nog eens wijzigen.

Downside Insta360 ONE X

De Insta360 ONE X is van zichzelf niet waterdicht, dat is wel een nadeeltje. Ook is de accuduur erg kort! Zo wilden we tijdens ons afsluitingsweekend in Verbier nog een hoop filmen, maar helaas door kou faalde de accu telkens weer… We waren er maar kort en wilden niet te veel tijd verdoen met filmen, dus verder maar gelaten voor wat het is. Om de Insta360 nog eens een extra kans te geven hebben we hem ook nog meegenomen naar Reinhardstein.

Donkere en lichte omstandigheden voor de Insta360 ONE X

Hier reden we met zeer slechte lichtomstandigheden door het bos. Veel donkere bos-secties afgewisseld met soms een scherpe zon. Oordeel zelf…

We willen dolgraag de camera nog eens goed testen boven de boomgrens bijvoorbeeld, dat is vaak ideaal qua licht waardoor de resultaat vele malen beter zijn. Dat kan je dan weer goed zien hier:

Overall zijn we zeker niet ontevreden over de Insta360 ONE X, de beelden zijn zeker op de mobiel erg gaaf. We zullen gewoon nog wat extra moeten oefenen en proberen met de instellingen. Voor nu hebben we een goed beeld hoe de RAW beelden performen en wat je er van kan verwachten. Een vervanger van de drone en normale filmgear (lees: onze iPhones 😉 ) zal het niet worden, maar een goede aanvulling voor wat vette beeldhoeken is hij zeker een goede kandidaat.

Check hier alle specs van de insta 360 one x https://www.insta360.com