Vanlife part 6

Vanlife part 6 alweer! En we mogen zeggen, alles wordt anders… De basis blijft natuurlijk. Het idee van “buiten leven” ook. Maar er staat een grote verandering voor de deur. We vinden het shuttle ride concept erg cool! Daar willen we graag meer mee doen. Ook willen we de bus meer privé kunnen rijden als camper. Dat vraagt om verandering. In een split second hebben we besloten om de bus echt om te bouwen tot een camper. Er komt dus een hefdak in – extra zitplaatsen – een bed – andere daktent.

IMG_5146

Het ultieme voorbeeld, die van ons zal iets minder “Dik” worden 😉
First up – de daktent. Het ‘probleem’ met omzetten naar een camper-kenteken is dat er een hefdak in moet. Slaaphefdaken zijn bizar duur daarom kiezen we voor een klein vierkant model met een prijs van 670,- euro. Met onze huidige Jimba Jimba tent zou dat hefdak niet open kunnen, omdat deze daktent het hele dak beslaat.

We willen wel graag blijven werken met een daktent. Voor circa 1.200,- (daktent) euro plus 670,- euro (hefdak) zijn we nog steeds veel goedkoper uit dan een slaaphefdak (vanaf 3.000,- euro). En met het feit dat je met een slaaphefdak alsnog 4 stinkende gasten in 1 bus moet stoppen, is de daktentoptie eigenlijk perfect :D.

IMG_5147

In samenwerking met DAKTENT.NL hebben we gekeken wat dan past. De Jimba Jimba is 2 meter lang, echter de vrije ruimte na het hefdak achter op de bus bedraagt op onze lange T5 uitvoering nog 140cm. De betaalbare nieuwe Yuna daktent past dan precies! En dit is win-win want in plaats van de 120cm binnenmaat van de Jimba Jimba Medium krijgen we nu een bed van 140 bij 250! Dit is een uitklapmodelletje. Weliswaar iets minder snel op te zetten dan de Jimba Jimba, maar wel een stuk meer ruimte 😀

IMG_5144

We hebben het al eerder vermeld. Denk niet dat een “zelfbouw” campertje goedkoop is. Ons financieel overzicht voor de bus hebben we maar weggegooid. Man man man wat een geld. Naast de reguliere regels omtrent het bouwen van een camper zijn er ook nog tal van “onzichtbare” uitdagingen.

De basisindeling zoals de belastingdienst dat wil is redelijk duidelijk en ook geen enkel probleem. We gaan hem echt als camper inzetten dus alle vereisten willen we er zelf ook in hebben.

vanlife_keuken

Ons keukenblok!
Het probleem is voornamelijk om goedgekeurde stoelen erin krijgen. De regelgeving hieromtrent is ZEER streng en uiteraard terecht. Al mochten we dan wél een bank in de lengterichting plaatsen (mits deze zonder riemen zou zijn)… Een beetje vreemd, maar om ons kroost -die zo af en toe ook mee gaat- nu zonder gordels achterin te gooien leek ons een beduidend minder plan. We hebben nu van Schnierle 3 M1 goedgekeurde stoelen. De rails moest echter door een erkend bedrijf worden geïnstalleerd: 1.500,- euro verder! KATJING $$$! Als we diezelfde rails op exact dezelfde wijze hadden ingebouwd moeten er crashtesten op gesimuleerd worden en DAT KOST ECHT VEEL GELD. In verhouding was deze 1.500,- euro dan een koopje 🙁

We hebben een betaalbaar hefdak gevonden welke lekker plat is. Inbouwen is niet heel moeilijk (eerder redelijk spannend!)… Best gek om een gat in je bus te zagen!

vanlife_opendak

vanlife_hefdak_gat

vanlife_hefdak_klein