Nikon Keymission 360

De KeyMission 360 is een wearable camera waarmee u elke activiteit die u en uw vrienden beleven in 360 graden kunt vastleggen in dynamische 4K UHD. Deze waterdichte, schokbestendige, vorstbestendige en stofdichte camera is een robuuste en betrouwbare metgezel voor al uw avonturen.”

Ja, dusss. Dat is de belofte van Nikon, maar wat kun je nu echt verwachten van de Keymission 360? Misschien goed om even te delen wat wij zelf eigenlijk verwachten of beter gezegd hopen.

We maken graag mountainbikevideo’s van onze trips. Dit betekent veel vooruit rijden of juist achterblijven om een mooi shot te maken. Het is altijd lastig om in de toekomst te kijken; als je de omgeving niet kent is het lastig om de perfecte spot te vinden. Uiteraard helpen de gidsen hier graag bij maar toch is dit niet voor elke gids weg gelegd. Ze vergeten het of zijn gewoon te druk met van alles en nog wat. In open gebieden, het liefst boven de boomgrens is het allemaal redelijk goed in te schatten en vaak ook het perfecte moment met een drone. Maar toch blijven er wat haken en ogen aan zitten. Naast het feit dat we dus niet weten wat er komen gaat is het vaak ook zo dat het gewoon lekker is om door te knallen! Zo blijf je in je flow.

De mooiste shots voor de video zijn eigenlijk nooit onboard shots. Ik vind het simpelweg niet bruikbaar. Wil je dat toch doen dan wil je dynamiek, je wilt zien wat de mountainbiker doet en wat voor trails hij overwint. Daarom hebben we al eens geexperimeerd met een GoPro middels een clip op de tas. Het grote nadeel is dat de steilheid van groot belang is op de juiste camera hoek. Wat we nu ervaarde dat de bruikbare beelden vaak zo kort waren omdat het of te veel naar de grond was of te veel lucht.

Ook de stabilisatie blijft last. Een Gimbal zou de stabilisatie kunnen oplossen maar het probleem blijft dat je het onderwerp, de mountainbiker, niet in het beeld kan houden.

De theorie achter een 360 camera is relatief simpel: 2 camera’s die beide 180 graden kunnen filmen nemen alles op in 4K (in het geval van onze Keymision 360). Die beelden merged hij middels een stukje software allemaal aan elkaar waardoor je een soort superbreedbeeld krijgt waarbij het uiterste linker deel aansluit aan het uiterste rechterdeel. Met andere woorden je ziet echt alles om je heen. Dit geeft uiteraard niet het gewenste beeld…. Maarrrr we zijn er nog niet.

Dit 4K beeld kan vervolgens worden verwerkt middels speciale 360 software waarbij je een langwerpige uitsnede kan maken uit het beeld. Omdat de vormen niet meer kloppen zal deze software ook alles even recht trekken. Wanneer je de Keymission 360 dus achterop je tas monteert film hij dus alles van lucht tot trail, van tas tot de rider achter hem. Middels de software kies je simpelwag telkens het “frame” waarin de mountainbiker het beste zichtbaar is en dat kan je dan ook nog helemaal selecteren naar de 1/3e-regel waar de meeste film- en fotomakers zich aan houden.

De stabilisatie werkt een soort van hetzelfde. Ook op de nieuwe Gopro’s tegenwoordig. Wat er gebeurt is het volgende, de camera filmt een groter oppervlak dan wat hij uiteindelijk zal gebruiken. Vervolgens gaat jou videobewerkingssoftware een uitsnede maken waarbinnen alle (kleine) bewegingen niet uit de totale uitsnede vallen. De software zorgt er dan voor dat de kleinere uitsnede mee beweegt binnen het grotere kader en voila je hebt beeld stabilisatie. Hierdoor zie je vaak dat camera’s met 4k alleen beeld stabilisatie hebben in 1080. De camera neemt op in 4k (het grote kader) en kan daarbinnen dan een 1080 frame stabiliseren. De Nikon Keymission 360 filmt alles om zich heen en kan dus binnen dat beeld gemakkelijk gestabiliseerde uitsnedes maken. Uiteraard speelt dan de focus van de lens nog een belangrijke rol, maar dat zullen we gewoon eens moeten testen!

De specs:
Inhoud van de doos:
Camera

  • Lichtnetlaadadapter EH-73P
  • Oplaadbare Li-ionaccu EN-EL12
  • USB-kabel UC-E21
  • Basisadapter AA-1A
  • Lensbescherming AA-14A
  • Onderwater-lensbescherming AA-15A
  • Zwarte siliconen beschermingshoes CF-AA1
  • Basisbevestigingsset AA-2
  • Basisbevestigingsset AA-3
  • Documentatie

Om eerlijkehied te bekennen stond bovenstaande tekst al een tijdje. We waren aan het testen… Nu de winter voorbij is kunnen we (hopen we) goede beelden maken, want dat lukte in de winter maar slecht. Telkens weer speelde te weinig licht part. Weinig focus, slechte kwaliteit. Jammer. Nico heeft de camera nog even meegehad op wintersport. Daar werkt het op zich prima. maar goed, sneeuw weerkaatst al het licht, met andere woorden: elke camera presteert goed met die omstandigheden. Mountainbiken is dan echt een uitzondering en het lastigst voor alle actioncamera-makers.

We zijn naar Coo (België) geweest met een gewillig groepje mountainbikers, het is mooi weer dus ideaal om eens wat te testen. De eerste rondes heb ik dat toch best wel grote apparaat op mijn hoofd gezet. Beelden daarvan? Mwa, niet wat ik zocht. Nog te veel beweging en trillingen waardoor je gewoon geen scherp resultaat behaalt.

We hadden al een chest mount gefrabriceerd welke we dan andersom om doen. HUH? Ja een backmount dan dus 😉 (tipje hier, doe dit NOOIT zonder rugprotectie…..) afijn. De backmount om, Nico er af vliegen en ik er achteraan. Wonder boven wonder kon ik Nico bijhouden (waar hij nu nog van moet bijkomen) en kon ik later mooi zijn wat het resultaat is. We hebben goede hoop want op het eerste gezicht is het resultaat best oké. Dit is nog in bewerkingsmodus, maar dit wordt wat. Snel met wat software de goede hoek gekozen en in highres exporteren.

WAIT FOR IT!!!

…Niet helemaal wat we gehoopt hadden…! Nikon direct gebeld, zouden we wat verkeerd gedaan hebben?! Samen met Nikon overlegd en (dit waarderen wij echt heel erg) ze waren direct eerlijk. Nope we zijn blijkbaar niet de eerste die geen compleet positieve review konden schrijven. Op de website blijkt het apparaat ook niet meer te staan. Jammer want het concept is wel goed. Samen met Nikon besproken om nu maar eens de Nikon Coolpix W300 aan de tand te gaan voelen en nu weten ze het: we zijn kritisch!

Hier dan het resultaat:

https://youtu.be/18bW02cRYz8