Bikepark Beringen, beter bekend als Be-Mine

Lees hier alle wat je moet weten over het bikepark beringen, de avonturenberg Be-Mine.

We hebben het bikepark Be-Mine al een tijdje op onze site staan. Info van derden en Google. Op basis daarvan kwam dit bikepark niet direct boven aan ons to-do lijstje te staan, waardoor een bezoek uit bleef. Waarom zou je vanuit ons gezien 2,5 uur in de auto zitten als je in dezelfde tijd elders in de Ardennen kan trailrijden?

  • beringen be-mine mijn oud mijn gebouw

Eerst wat achtergrondinformatie over dit oude mijngebied

Be-Mine is een oud en vervallen mijngebied. In 2009 hebben ze – zoals ze het zelf zeggen – een masterplan opgesteld. Het doel was om dit gebied nieuw leven in te blazen met wonen, werken en recreatie. Inmiddels vind je er een groot nieuw winkelcentrum, woningen worden gebouwd, een zwemparadijs, duikcentrum en veel belangrijker: de “avonturenberg”. De avonturenberg is (neem ik even aan) mijnbouw afval. Het is een langgerekte heuvel die naar schatting een goede honderd meter hoog is

  • beringen be-mine avonturen berg
  • beringen be-mine avonturen berg klimwand

Be-Mine avonturenberg

Op de Be-Mine avonturenberg in Beringen (België) is een gave moderne klimwand gerealiseerd, leuk voor met de kids, maar daar kwam ik niet voor… Op de berg hebben ze een bikepark aangelegd. Alles keurig aangegeven met kleuren. De groene route is de XC route, deze heb ik voor de fun even aangedaan en inderdaad: XC. Bovenop de berg wordt gelijk duidelijk dat er goed nagedacht is over het ontwerp. Je ziet een grote houten startopstelling, wat northshore stukken met best wat uitdagende secties er in. Wat dirtjump heuvels waar je leuk kan spelen met een micro sprong en een mini sprong. Allemaal zaken die inmiddels op best wat plekken te vinden zijn.

beringen be-mine drop
beringen be-mine north shore
beringen be-mine north shore 1

Drop in! Laag, hoger, hoogst

Aan de zijde waar je uitkijkt over de complexen ligt boven op de Be-Mine avonturenberg een drop zone met 4 stuks in totaal. En dit is er eentje in de categorie, hè hè! Eindelijk een plek waar je comfortabel je drop skills kan opbouwen! De meest linker (gezien vanuit de berg) is de laagste en prima te doen voor de all-mountainrijder. Dan ongeveer 15cm hoger de 2de en daar nog eens een goede 15cm hogere naast. Die komt tot net iets boven de heup wat in mijn geval betekent zo’n 100cm. Het mooie aan één meter is dat als je DAT kan, je alles kan, mits je hoofd en je lef op orde is dan 😉 Zelf ben ik niet zo’n “drop master” en was al erg blij dat ik de 1-meter drop heb gereden, daarbij was ik alleen dus leek het me niet een goed plan om dit euforische moment verder uit te breiden… De hoogste zal een goede 130cm hoog zijn. Mooi progressief dus.

 Rockgardens, kombochten en wallrides in Beringen

Tijd voor de rest. Het plateau hebben we nu gehad dus hoog tijd om verder af te dalen. Er zijn meerder routes. Eén begint onder de houten startheuvel van de groene route. Dat start gelijk met een aardige rockgarden. De stenen zijn vandaag goed glad, na een paar keer aanrijden en het zien dat er inmiddels meerdere mountainbikers op de berg zijn (in case of an emergency) het goede moment om het gewoon maar te doen. Zoals met zoveel in het leven van een mountainbiker: als je het eenmaal hebt gereden is het prima te doen. Terug en nog een keer! Deze verdere afdaling zorgt nog voor best wat leuke secties en leuke bochten om te tackelen.

Aan de andere zijde (de drop zone zijde) liggen een aantal technisch vlakke rockgardens, even spelen en hop; de afdaling weer in! Deze rockgardens liggen er voor mijn gevoel wat heftiger bij, zeker in deze gladde en natte omstandigheden. Hier zie je ook gelijk de eerste wallride en die zou je Alpenwaardig kunnen noemen. Er is hier ook de mogelijkheid om er omheen te rijden, dus voor de “niet-zo-fan-van-rockgarden-en-wallride-mountainbikers” is er ook een mogelijkheid gecreëerd. Links en rechts wat keuzes, houd je links aan dan kom je op een mooie afdaling met wederom Alpenwaardige bochten en met wat traverserend werk kom je wederom bij een rockgarden aan. Er is ook nog een dikke steen met drop die uitkomt op een steile afdaling gevolgd door een wallride, deze toch maar even overgeslagen (iets met mindfuck).

beringen be-mine drop

Resumé bikepark Beringen

Superleuk om te oefenen! Alles ligt dicht bij elkaar en er zit heel veel herkenbaars in van echte grote bikeparks zoals je die in het hooggebergte tegenkomt. Dit brengt me dan gelijk bij het advies, ga hier opwarmen voor jouw echte bike-avontuur, zeker als je dit nog niet eerder hebt gedaan! Het biedt je veel mogelijkheden en je kan je skills er een serieuze boost geven. Er zijn naar ons weten best wat bedrijven die hier skill trainingen geven, dat is wat ons betreft zeker de moeite waard.

beringen be-mine bochten
beringen be-mine spong