Review: De Garmin 530

We waren opzoek naar een mtb en gravel navigatiesysteem met 2 heel duidelijke wensen. De eerste wens is een systeem met full map ondersteuning, 2de wens is volledige trailforks integratie. Waarom full map navigatie? In de bossen kom je met grote regelmaat kleine y splitsingen tegen welke met turn by turn navigatie wat minder goed te volgen zijn. Met full map navigatie zie je waar je in moet en waar niet.

Zoals wellicht bekend doen wij vanuit Trail-Addicts veel trailhunts. We zoeken naar de mooiste plekken om met de mtb op pad te gaan in het buitenland. Het is dan irritant om telkens je mobiel te moeten pakken om een topo kaart app te open zodat je ziet waar de linker en rechter optie heen gaat.

De tweede wens komt voort uit exact hetzelfde als de eerste wens, namelijk niet elke keer je mobiel te hoeven pakken en trailforks te moeten openen om de start van “die zwarte lijn” te vinden.

De Garmin 530 in de parktijk

Waarom de Garmin 530?

Tja goede vraag. Om eerlijk te zijn doen wij niet zo heel veel met allerlei metertjes en verzamelde data. We willen gewoon rijden en genieten! De Garmin 530 navigatie was simpelweg het goedkoopste alternatief met fullmap en trailforks erop. Al die andere zaken: Leuk, maar niet noodzakelijk.

MTB trails op de Garmin 530

De fullmap navigatie

De laatste tijd zijn we wat actiever op de Gravelbike geworden en dat is dan ook de laatste weken waar ik de Garmin 530 het meeste voor heb gebruikt. Zelf werk ik al best een hele tijd met Wikiloc om leuke routes te vinden, zowel voor de auto (4×4) als nu dus ook voor de Gravelbike tochten. Onze ervaring met de fullmap navigatie is in principe hetzelfde voor op de MTB wanneer je een gps-bestand volgt.

Hier vind je overigens onze gps-bestanden!

Het mooie aan de Garmin is dat hij kan connecten met vele applicaties waaronder de bekende zoals Strava, Komoot en dus Wikiloc. Lekker ’s avonds potje bier en telefoon of laptop op schoot en de route voor morgen uitzoeken. Het gemak van een groot scherm en goede functionaliteiten op telefoon of laptop om te zoeken scheelt veel tijd. Eenmaal een in potentie mooie route gevonden, uploaden maar! De connectie met Strava was dodelijk simpel te noemen. De connectie met Wikiloc had wat wachtwoord problemen, maar gelukkig had Wikiloc dit al voorzien en heeft hiervoor een goede beschrijving op de website.

Middels een druk op de knop staat de route op de Garmin 530 en het feest kan beginnen! Alle route specs en data hoef ik niet te zien, dus scherm op volledige kaart zetten en de lijn volgen. De Garmin geeft duidelijk aan waar je bent, middels de knoppen kan je in of uit te zoemen (de 530 heeft geen touchscreen) om beter afslagen te zien aankomen kan allemaal.

Het navigeren zelf gaat super gemakkelijk en het scherm is precies groot genoeg. De menu structuren vind ik soms nog even lastig. Het kan aan mij liggen maar blijkbaar snap ik niet altijd even goed hoe de Garmin ingesteld wilt worden. Net niet intuïtief genoeg wat mij betreft. Met wat dikke vinger trial on error drukwerk kom ik er vaak wel, maar het behelst wat oefening 😉

Vind de mooiste mountainbike avonturen op Secrettrails.eu

Op Secrettrails vind je de beste mountainbike gids bedrijven in heel Europa, we werken samen met gids bedrijven die de mooiste mountainbike vakantie aanbieden in Europa. Check ze op www.secrettrails.eu.

Meer informatie

De trailforks navigatie functie

Op de Garmin 530 is de trailforks functie al voor geïnstalleerd. Je moet deze nog wel even koppelen met je abonnement aangezien er nu veel functie betaald zijn in Trailforks. Eenmaal gekoppeld kan je de app op de Garmin openen en gebruiken. Doordat het geen touchscreen is kan het soms wat lastig zijn omdat de zoom en pan functies achter dezelfde knoppen zitten. Je schakelt middels de rechter boven knop tussen de functies om de kaart van

  • Links rechts
  • Boven beneden
  • In en uit te zoemen

Je moet er wat handigheid in krijgen of gewoon een duurdere met touchscreen kopen… Wanneer je eenmaal de start van de trail hebt gevonden kan je ernaartoe navigeren. Dat werkt echt prima! Het scheelt een hoop gedoe met telkens je telefoon te moeten pakken, handschoen uit anders werkt de touchscreen van je mobiel niet en trailforks weer op te starten. Ook kan je veel makkelijker zien waar je heen moet op splitsingen. Je ziet waar je bent ten opzichte van de trail in trailforks. Al met al een erg fijne toevoeging op de MTB om de trailhunts makkelijker te laten verlopen.

Klein side note is dat we erachter zijn gekomen dat de kleurcoderingen anders kunnen zijn. Bij de een zwart en bij de ander rood, dit is wat verwarrend maar mogelijk iets wat bij trailforks misgaat en niet in de Garmin. Ook had de Garmin minder trails erin staan dan we op de telefoon zien. Wie van de 2 beter up to date is weten we niet, dat zal de tijd moeten leren.

Trailforks routes op de Garmin 530

Overige functionaliteit van de Garmin 530

Er zitten nog wat leuke zaken op als “flowmeter” voor het mountainbiken en hij is compatible met Shimano Steps e-bikes plus de Di2 schakel systemen. Die Grit en flow meter moeten we nog eens goed testen in een bikepark en verschillen gaan zien wanneer je een afdaling meerdere keren hebt gereden. Hierover later een update!

Meer informatie over de Garmin 530 https://www.garmin.com/nl-NL/p/621224

Overall verdict:

Op de mate van gebruiksgemak kan er hier en daar nog wat worden verbeterd. Wellicht is read the f*cking manual hier het beste antwoord… Heb je eenmaal goed door hoe die werkt dan is het echt een top ding! Navigeren GPS uploaden en trailforks werkt allemaal zoals je dat zou willen. In verhouding tot de meeste navigatie modellen met full map navigatie is de Garmin 530 ook erg vriendelijk geprijsd!

Wil je net even wat minder uitgeven, dan is de VDO G5 GPS wellicht een goed alternatief. Geen fullmap geen Trailforks, maar wel degelijk erg compleet en een best goede turn by turn navigatie die je in de meeste gevallen prima de weg wijzen.

Garmin 530 getest