Na ruim 11 kom je aan in Slovenië, klaar voor een nieuw avontuur

Maandochtend 09.00uur: De kids nog even naar school gebracht en de reis kan beginnen! Slovenië here we come!

Great view with 2 mountainbikers

Na 1142 km, een afgesloten tunnel, snee in de vinger (als je 45 min stilstaat slaat de verveling toe en ga je domme dingen doen…. Checken of je leatherman wel echt scherp is bijvoorbeeld), paar keer verkeerd rijden en 11 uur later komen we aan in Slovenië op onze plaats van bestemming.. Mark en Mac van MTB galaxy staan ons al op te wachten. Eerst maar een biertje!

Nog helemaal in de “werk”  modus vragen we direct wat het plan is voor morgen.. Hoe laat gaan we weg, welke trails gaan we rijden enz enz. Mac grijpt gelijk in…. “Guys, get in to vacation mode please! We zien wel waar we morgen gaan rijden, daar waar het weer goed is en de trails nog beter!” OK, CHILL!!
MTB Galaxy gaat ons de komende 5 dagen laten zien hoe mooi Slovenie is en vooral hoe goed de trails hier zijn. Maar eerst nog wat biertjes om bij te komen van de reis en dan lekker pitten! Wij slapen deze nacht in een 4 sterren hotel, niet echt ons ding maar gelukkig hoort deze plek van overnachten niet in het pakket wat MTB Galaxy verder aanbiedt. De meer lokale plekken worden dan aangedaan.

Dag 1. In het hart van de Julische Alpen (Noord-West Slovenië)

Ok, 4 sterren hotels is niet ons ding maar we hebben heerlijk geslapen! Ook het ontbijt in de stad Kranjska Gora is erg goed te noemen!

Om zoveel mogelijk van Slovenie te zien, zoveel mogelijk trails te rijden en omdat het gewoon erg relaxed is, is de hele week voorzien van uplifts. Hier en daar een klein stukje klimmen maar vooral afdalen!

Op de eerste dag doen we 3 gebieden aan in het noord-westen.

On de boarder of Slovenia Italy and Austria a trail goes down in to Slovenia

Flow trail Robe Twist                                                                                                                                             

In de buurt van Kranjska Gora ligt deze flow trail. Mac brengt ons omhoog met de 4×4 en trailer vol met bikes tot hij niet meer verder kan. Nog 20minuutjes rustig naar boven trappen om warm te worden en daar is ie dan. De RobeTwist… hij wordt aangegeven met een groot bord met de spelregels.

OK.. Lets go! Iedereen heeft er zin in! En wat een fijne flowy trail om er even lekker in te komen. Het is toch altijd even wennen als je het platte nederland gewend bent.

Mount Peč (1.509 m)  

Beter bekend als het Drie landen punt, Slovenie, Oostenrijk en Italië kun je vanuit hier zien. De 4×4 brengt ons deze keer helemaal naar de top, we hoeven geen meter te klimmen! De trail begint op de top aan de Oostenrijkse kant, aan het begin van de skipistes. Het uitzicht is fenomenaal! Er lopen verschillende trails vanaf de Mount Pec, wij krijgen een trail voor de kiezen met veel wortels, grote wortels. Dat gecombineerd met heerlijke scherpe switch backs maakt deze trail 1 groot speelparadijs! 

Vrsic pas (1611 m)

Een afdeling van 800 hoogtemeters met fantastische uitzichten. De eerste trail naar beneden richting de Trenta Vallei is een lekkere technische afdeling en eindigt bij de oorsprong van de Soca rivier. Beneden staat de 4×4 alweer klaar om ons weer naar boven te brengen. De 2de trail zelf is niet heel lastig maar de vergezichten maken dat allemaal goed!.

En dit was nog maar dag 1! BAM..

Totaal: 55 km; 300 hoogtemeters zelf trappen en 2900 hoogtemeters afdalen!    

Dag 2. Epische afdaling in Soca Valley (West-Slovenië)

Vanochtend hebben ons hotel verlaten (na het betalen van de minibar rekening…..) en zijn we vertrokken naar onze volgende slaapplek, een leuk appartement in de Soca Valley. Dit is meer ons ding.. Ook hier valt het ons op dat de Slovenen er alles aan doen om het je naar de zin te maken. (bijna alles dan…)

Vandaag staat er maar 1 afdaling op de planning, van de planning die er eigenlijk niet is. 

Monte Matajur (1545 m)

De uplift brengt ons vandaag voor 2/3de omhoog en daarna mogen we het zelf doen. Zoals bij alle gidsen is ook bij Mac deze klim maar een kleintje, 45min meer zal het niet zijn. Dan weet je dus al dat het minimaal een half uur langer in beslag neemt en dat de laatste meters met de fiets in de nek zijn. Helemaal niet erg als je weet dat er een single trail van 12 km met 1400 hm op je ligt te wachten. Zelfs de klim was mooi, fantastische uitzichten, door een beukenbos en vervolgens een groene weide met witte rotsen die voor een mooi contrast zorgen. De gids verteld er ook nog bij dat deze weg in 1ste wereld oorlog gemaakt en gebruikt is door het leger om de frontlinie te bevoorraden.

hiking op with the bike in slovenia

Matajur is gelegen op de grens van Slovenie en Italië. De afdaling die wij gaan doen is geheel aan de Italiaanse zijde. Op naar de GELATO!!. Het bovenste gedeelte van de trail is een combi van rocky met weide paden die uitgesleten zijn door de regen en sneeuw. Lekker technisch dus..

Het 2de gedeelte is snel en flowy door de alpenweide heen, veel overzicht dus vol gas! Vervolgens duiken we het bos in waar de enduro skills naar boven moeten komen. Ver voor je uit kijken om mooie lijnen te kiezen en snelheid te behouden. De dag ervoor had het geregend en dat maakt sommige stukken lekker modderig. No Brakes!! was een veel gehoorde kreet in het onderste gedeelte. Op een paar heerlijke glijpartijen na, gelukkig niks gebeurt.

Zoals gezegd was er maar 1 afdaling gepland maar deze smaakte naar meer, dus doen we er nog 1. Er was toch geen planning…..

Kolovrat

De shuttle brengt ons naar Kolovrat op de grens van Slovenie en Italië. (je wordt gek van alle berichten van je provider in dit gebied).. We gaan een trail rijden met de naam: “de weg van de vrede” terug naar Slovenie. Het eerste gedeelte van de trail loopt door de loopgraven en bunkers door die nog stammen uit de 1ste wereld oorlog. Veel op en neer in deze trail maar indrukwekkend is het zeker! Onderaan de trail moeten we een beekje oversteken wat nog eens hele mooie beelden oplevert. 

S’avonds gaan we voor het diner naar een camping in de buurt. Super leuke locatie met een nog betere sfeer, kampvuurtje, lekkere wijn en heerlijk eten! Aanradertje om daar een hapje te eten. (Lazar camping in Kobarid) Wij zelf brengen de nacht door in Ajdovščina.

Veiligheid en criminaliteit.    

Inmiddels zijn we al op de 3 verschillende plekken geweest en hebben we onze stinkende kleding al een paar dagen in de auto gehad. Je kunt je voorstellen dat de auto behoorlijk begint te meuren. “Dan laat je vannacht de ramen toch op een kiertje staan” zegt Mark. ??? Tuurlijk.. Het kan nog in Slovenie! Ook de fietsen laten we regelmatig achter zonder er enig zicht op te hebben. Het kan nog in Slovenie! 

Totaal: 55 km; 500 hoogtemeter zelf trappen en 2700 hoogtemeters afdalen!

Dag 3. Vipava Valley

Na Soca Valley vertrekken we naar een nieuwe vallei in het westen van Slovenie, Vipava Valley. En wel naar de stad Ajdovščina. Uiteraard gaan we hier ook weer trails rijden en de 4×4 van MTB Galaxy rijdt ons via de verharde weg naar het kleine dorpje Otlica. Tijdens deze rit heb je fantastische uitzichten over de Vipava vallei en eenmaal aangekomen op de top is het uitzicht nog mooier dan we al gezien hebben.

De trail terug naar Ajdovščina heeft zo veel flow en is lang!!! We want more! omdat het weer redelijk instabiel is met veel onweer in de buurt rijdt de 4×4 niet helemaal naar boven maar we stoppen op een “midden” station. Hier starten we weer een heerlijk trail! De ondergrond is nat en de trail is bezaaid met wortels.. GLAD dus. Iedereen doet zijn best om op de bike te blijven zitten maar een paar modderbaden blijven niet uit. Maar iedereen komt beneden met een grijns van oor tot oor! En de modder zit tot achter de oren.

Na een korte break om de nodige energie aan te vullen komen we op een trail waar de lokale riders hun enduro-skill trainen. Super leuke trail met drops, switchbacks en een paar gaps! Een heerlijk middag spelen in het bos.

Lite drop in a local bike park in slovenia

Helaas gooit de regen roet in het eten en besluiten we eerder dan normaal te kappen. Misschien kunnen we straks nog ff in het dirtpark tegenover het hostel aan de slag.. We bestellen een “Yes Boss”! Een heerlijk biertje van de lokale brouwerij. Aangezien de regen nog steeds met bakken uit de lucht komt blijft het niet bij eentje….. We zijn niet meer in het dirtpark geweest. 🙂

Totaal: 40 km; 100 hoogtemeters zelf trappen 2000 hoogtemeters afdalen

Dag 4. Krvavec TrailPark

In de ochtend pakken we de auto in en rijden een uur richting het noorden naar Krvavec. Hier zullen wij overnachten boven op de berg! NICE.. Auto beneden bij de lift parkeren en alles in de cabine laden. Eenmaal boven moeten we nog een stoeltjeslift omhoog nemen om op de plaats van overnachten uit te komen. De bagage wordt netjes opgehaald door de eigenaresse van het complex. Een bakkie koffie en wij knallen het bikepark van Krvavec in. Let op: het is een echt trailbikepark met 1 zwarte, 2 rode, 2 blauwe en 1 groene lijn..

Wij nemen als eerste de rode lijn! Een flow trail met hier en daar wat technische stukken. Ook weer fantastische uitzichten over de vallei. De trail brengt ons weer helemaal naar beneden naar de cabine. Wat een lekkere trail. We zitten er weer helemaal in! Eenmaal boven pakken we nu de zwarte lijn… Deze begint met 3 heerlijke smoothy hoge switchbacks. EASY dus.. maar direct knallen de rockgardens je om de oren en weten waarom dit een zwarte lijn is. Maar MAN wat is dit heerlijk! Super technische afdaling met grote rockgardens, jumps en alles wat een trail maar zwart kan maken. VET!

The compleet group of mountainbikers in a train in the slovenian bike park

Tijd om wat te eten! We gaan naar het restaurant wat bij het hotel zit en bestellen wat vlees. Mac de gids bestelt voor 4 man vlees en we zijn met 8 man… Mac ziet de verbazing op de gezichten van Rik en mij..(wij zijn behoorlijke vleesliefhebbers) “Trust me guys, this is more than enough”. En uiteraard had hij gelijk! Wat een berg vlees en dat voor maar 4 man, Spareribs, schnitzels, kippenkluifjes en ook wat groenten.. Als vleesliefhebber zit je goed in Slovenie!.

Na het eten besluiten we om de rode trail nog eens te rijden en de mooie plekken op camera vast te leggen. Dat waren we de eerste run een klein beetje vergeten, iedereen was zo lekker aan het rijden. We rijden hem de 2de keer ook veel harder en ontdekken ook nog een nieuw stuk trail! Mooi meegenomen.. 🙂

Rocky trail in Slovenia

Beneden gekomen nemen wij afscheid van Mac, die overnacht in Ljubljana. Hij woont daar en wou na 4 nachten met Mark wel naar zijn vrouw! hahaha. Wij zullen helaas de volgende ochtend al weer naar Nederland vertrekken en de rest blijft nog een dagje om trails te rijden rondom de hoofdstad Ljubljana.

Maar de dag is nog niet voorbij.. de blijvers willen nog snel naar boven om een laatste trail te pakken. We lopen naar de lift en het valt direct op dat de lift stilstaat… “too dangerous, lightning on top. KAK, we zitten beneden vast en moeten afwachten tot de onweersbui overtrekt. Maar gelukkig hebben we nog een sixpack warme biertjes in de auto liggen. Op karakter drinken we die op en bij de laatste warme slok gaat de lift weer bewegen. Op naar koud bier!!

Na een heerlijke maaltijd met heerlijke wijn zoeken wij ons nest op, no more slovenian trails for us.. Althans niet nu maar we gaan hier zeker terugkomen! Er is nog zo veel wat we niet hebben gezien!

Big thanks voor Mac, Mark, Anja en Jan van MTB Galaxy voor de fantastische trip. Zij hebben ons laten zien hoe mooi Slovenie is!

En natuurlijke de video: Mountainbike Adventure I Feel sLOVEnia:

On de boarder of Slovenia Italy and Austria a trail goes down in to Slovenia