Dirtlej Spec 03 photochromic review

Brillen op de mountainbike. Handig om je ogen te beschermen tegen overhangende takken en tegen de zon. Toch ervaren we altijd een soort last van de bril omdat hij beslaat, te licht of te donker is. Al vele brillen zijn de revue gepasseerd maar altijd eindigen we zonder bril op de neus. Vandaag gaan we op pad met de Dirtlej Spec 03 photochromic bril om te kijken of we deze aan het einde van de dag nog wel op hebben.

Drop in de trails van Witten

De Specs van de spec 03 photochromic

·       Volledige UVA- en UVB-bescherming (UV 400)

·       Super schokbestendig / splinterbescherming (Base 5.5 polycarbonaat)

·       Anti-reflecterende lenzen beschermen de ogen tegen verblinding

·       Dubbelzijdige, krasbestendige, waterafstotende en oleofobe coating

·       Zeer licht materiaal

·       Slagvast, zelfs bij koude temperaturen

·       Duurzaam Bio-Nylon (Grilamid BTR XE 4010)

·       Geproduceerd met 100% hernieuwbare energie

·       Neusstuk en bril uiteinden met antislip laminaat

Aldus Dirtlej, we gaan er even voor het gemak vanuit dat ze kloppen ;). Wat we zelf ervaren is dat hij erg licht aanvoelt en comfortabel op je oren en neus ligt. Wat direct opvalt is natuurlijk de photochromic functie. In het donker is de Dirtlej bril helemaal transparant, neem je hem uit het doosje in lichte omstandigheden begint hij direct te verkleuren naar een donkere lens kleur. Op zich geen nieuwe techniek maar het brede en grote oppervlak van de lens zorgt voor een perfecte brede view op de wereld.

Wat lost deze bril nou eigenlijk voor je op?

Dat is natuurlijk een goede vraag. Wat ons betreft zou je een dergelijke bril willen hebben om het probleem van mountainbiken op te lossen waarbij je in zeer zonnige bergachtige gebieden vaak in de volle zon rijdt, om vervolgens het bos in te duiken waar je zomaar over (best wel) donkere trails rijdt door het bladeren dek boven je hoofd. Wenselijk is dus dat de transitie van donkere lens naar lichte lens zo snel mogelijk is. Daarnaast is een lens die niet direct beslaat als je even stil staat ook wel handig!

Waar gaan we dan op letten?

·       Transitie snelheid donkere lens naar lichte lens

·       Zicht in sterke zon of wel de anti reflecterende werking

·       Vochtregulering (anti condens)

·       Comfort van de bril

Transitie snelheid van de Dirtlej Spec 03 Photochromic

Na wat trails op te hebben gezocht waarbij we in de volle zon rijden om vervolgens een donker bos in te rijden zijn we best wel tevreden. Onze ogen hebben altijd even tijd nodig om te reageren, zo ook de bril natuurlijk. Door de transitie van kleur (donker naar transparant) hebben onze ogen minder tijd nodig om te reageren omdat de bril het zelf al voor een stuk regelt. De tijd dat je even blind rijdt is aanzienlijke korter te noemen. De helderheid van volledig transparant is ook perfect, de Photochromic lens voelt als volledig transparant aan en vormt geen belemmering in donkere omstandigheden. De Lichttransmissie zit volgens de specs tussen de 73% – 15%, die laatst resterende 15% is dus weinig merkbaar wanneer het donker is. De complete transitie tijd is 25seconden. Klinkt lang, is het niet. Overgangen tijdens het mountainbiken kunnen behoorlijk hard zijn waarbij iedere seconden telt. Maar het gaat hier over een volwaardige transitie, oftewel de volledige 58%. Bij zeer zonnige condities heb je in het donkere bos niet de volledige overgang naar 73% nodig. Vaak is het nog licht genoeg om met een hogere waarde te voldoen. Met andere woorden de volledige 25seconden heb je (vaak) niet nodig. Zijn er dan geen situaties waarbij je echt naar de 73% wilt? Natuurlijk wel, gelukkig zijn die meer uitzondering dan regel.

Zicht in sterke zon en anti-reflectie.

Het zicht in sterk zonnige condities, wat dus de meest zware condities zijn voor onze ogen is goed. Gevoelsmatig knijp je net even wat meer met je ogen dan zonnebrillen die echt voor de hoogte zijn gemaakt. De zon doorlatendheid van 15% is wat ons betreft voldoende. De Dirtlej voorkomt het knijpen met je ogen waardoor je relaxter rijdt over de trails boven de boomgrens.

Volledige UVA- en UVB-bescherming (UV 400). Nu zijn we geen expert op zonnebrillen protectie met UV licht en dergelijke, maar als we dokter Google moeten geloven betekend UV400 volledige bescherming. Dat nemen we maar even aan dan 😉

Onze mening over de Dirtlej bril 03 photochromic

We hebben de bril nu meerdere keren echt goed kunnen gebruiken. Het is begin Juni met prachtig weer waardoor de zon hoog staat en hard is. De bril geeft erg scherp zicht in het algemeen, door het ontbreken van frame geeft het ook een goede brede view zonder verstoringen. Het comfort van de bril is dermate dat je niet voelt dat je een bril op hebt, dit is uiteraard per persoon verschillend. De transitie tijd van licht naar donker of terug is nog nergens als storend ervaren. De kleur is net op tijd aangepast zonder dat je even blind rijdt ook in de harde condities van veel zon en bomen met veel bladeren. Het enige minpuntje dat we kunnen vinden is dat de bril voor het kleine koppie van Nico wel erg groot is. Maar al met al, onze mening is dan ook: Dikke vette prima en echt een toevoeging voor de mountainbike trips!

Meer informatie over de bril

Meer reviews op trail-addicts.com