Review Tubolito binnenband
Binnenbandjes – Je ontkomt er niet aan!
We leven inmiddels in een wereld waar het mountainbiken maar blijft innoveren, alles verandert aan de fietsen en zo ook de “binnenband” technieken. Van rubberen binnenbanden naar tubeless tot dikke foamrollen op je velg om nog beter en nog langer zeker te zijn dat jouw rit niet verstoord wordt door een lekke band. Tegenwoordig rijden de meeste mountainbikers tubeless, wat tal van voordelen heeft. Tóch kan het ook met tubeless met of zonder “foam dinges” erin fout gaan. Optie 1 is dan nog de salami! Middels een pin ruw je de band iets op en je duwt er een plug in, oppompen en we kunnen weer verder. Ondanks de salami kan het altijd nog voorkomen dat je alsnog met een binnenband moet gaan rijden en dat betekende voorheen een dikke zware rubberen binnenband in je tas of aan je frame 🙁
Gelukkig staat ook hier de ontwikkeling niet stil.
Zo is er de Tubolito
Tubolito is een oranje binnenband die er net even wat anders uitziet dan de zwarte rubberen binnenbanden die we gewend zijn. Allereerst zijn ze kleiner (compacter) het materiaal is glad en lijkt eigenlijk niet “opblaasbaar”. Het allerbelangrijkste kenmerk is vooral – denken we – dat ze lichter zijn. Zoals gezegd tubeless is the way to go, wat betekent dat je de binnenband als extra met je meezeult. Wanneer iets extra is wil je dat dat zo minmogelijk moeite en gewicht kost 😉
Volgens ons weegschaaltje komt de MTB plus (e-bike ready: 2.5 tot 3.0 – 29 inch) binnenband op 102 gram.
Een vergelijkbare oldfashion binnenband welke is gemaakt voor vergelijkbare banden komt op 228 gram
De variant voor iets kleinere banden in de maat 29″ (tot 2.5″) komt op 78 gram.
Nog ietsje lichter alstublieft
Oké twee keer zo licht EN twee keer zo sterk, claimen ze. Twee keer zo sterk betekent niet onverwoestbaar natuurlijk. Ook daar hebben ze over nagedacht dus er is ook de S-MTB variant. De S-MTB binnenband is slechts 45gram en speciaal gemaakt als “reserveband”. Tubolito zet er uiteraard op in dat men standaard op de binnenbandjes rijdt – in plaats van tubeless. Omdat ze twee keer zo sterk zijn, kan het een concurrent maken voor tubeless rijden (met dat gedoe met melk, etc, etc). De lichtere S-variant, welke nóg een stuk minder ruimte inneemt dan de al kleine formaten van de standaardversie, maakt het verhaal wel compleet. Als laatste redmiddel bestaat er uiteraard ook nog een repair kitje voor de bandjes. Want een Tubolito band plakken werkt anders dan een rubberen band plakken (makkelijker zelfs!).
Hoe blaast de Tubolito nou op?
Bij een conventionele binnenband zie je dat die bij het oppompen zonder buitenband alsmaar groter wordt. Het rubber zet gewoon uit waardoor de band in diameter en omtrek blijft groeien. Voordeel is dat veel merken daarom veel meer maten op hun verpakkingen zetten voor dezelfde binnenband. Handig voor wanneer je 27,5″ achter en 29″ voor rijdt. Bij de Tubolito binnenband werkt dat wat anders. De binnenbanden zijn veel vormvaster in diameter en omtrek wat maakt dat je iets bewuster de juiste binnenband moet inpakken.
Minder snel lek met de Tubolito
Dit is weer zo iets wat niet echt lekker te testen valt. Soms rijdt je een jaar zonder lekke banden en soms drie keer lek in één rit. We zullen Tubolito maar op hun “blauwe ogen” moeten vertrouwen als ze zeggen dat de banden twee keer zo sterk zijn dan de conventionele binnenbanden. Waar ze niet zo lekker gaan is hitte! Zo zijn velgremmen verboden omdat de druk dan te hoog kan oplopen waardoor de band alsnog knapt. Gelukkig zijn we met mountainbikes al een dik decennium lang over op schijfremmen, toch?!
Wat vooral interessant is is hoe de band met snakebites omgaat. Het wedstrijdseizoen begint weer en langzamerhand gaan we weer meer in het buitenland rijden, dus de snakebites gaan komen. We hebben er als test één in het achterwiel gelegd aangezien dat klassiek gezien altijd de band is die de dupe word van dit vervelende probleem (uiteraard niet bij tubeless). Is de Tubolito beter bestand tegen snakebites? De tijd zal het leren….
Montage van de binnenband
Montage werkt net zoals elke binnenband, hier hebben we niet direct een verschil in gemerkt. Net zoals met elke binnenband moet je zorgen dat hij goed in de velg ligt en dat je de buitenband niet met de bandenlichters terug op de velg moet leggen.
Wat is dan ons oordeel?
Het is een binnenband die lichter is en zich makkelijker laat opbergen in je tas. Dikke prima dus!
Meer informatie https://www.tubolito.com