Mijn stadsfiets was ooit een stalen singlespeed racefiets. Totdat de achteras brak, het frame krom trok en ik op de grond lag. Maar een mooi hollands RIH fietsframe bij de milieustraat gooien ging me te ver. Daar moet iets van te maken zijn. En natuurlijk staan er Pinterest pagina’s vol inspiratie.

Project: de lamp

Men neme een ijzerzaag en zet hem in je frame. In feite is dat alles. Doorzagen bij bovenbuis en onderbuis, voorvork demonteren, balhoofd eruit en klaar is Kees.
Ik zaagde mijn frame door op de bovenbuis, vlak voor de koppeling met de zadelbuis. Zo kan ik de draad (stijkijzersnoer) dóór de bovenbuis leiden naar de balhoofdbuis, waarin ik een fitting monteer. Zo kreeg mijn oude racefiets een mooie plek als lamp in de schuur, en heb ik daar eindelijk genoeg licht om alle verloren missinglinks terug te vinden.

Project: de WC-rolhouder

Het idee is niet helemaal nieuw. Zelfs ParkTool heeft een TP-2 model uitgebracht: een toiletrolhouder (zogenaamd) van een fietsframe. Ik ga ‘m maken van de achterdriehoek van mijn frame. Waarbij ik de wc-rol kan ophangen om de snelspanner.
Dit moet een van mijn langste unfinished projectjes zijn geweest. Alle elementen lagen al los op mijn werkbank, maar hoe kreeg ik nou die twee losse achterdriehoeken precies in de juiste hoek op een plaat/plank gemonteerd? Een bevriende lasser fixte het voor ons.

Project: de bieropener(s)

Nu alleen de voorvork van mijn oude racefietsje nog over is, moet ook die een bestemming krijgen. Waarom was ik hier niet eerder mee begonnen? Ik zie dat je daar met het grootste gemak een bieropener van een vorkpoot kan maken. Dat worden dus twee bieropeners! Eén komt er standaard in de bike toolbox.