10 dagen koud zonder stroom, de ultieme Koelbox

Wat het meerdaags MTB-avontuur ook is, wanneer je langer dan 2 dagen zonder elektra zit dan ken je ongetwijfeld dit vraagstuk: Hoe houd je je bederfelijke (en bier) spul goed koud. Een koelbox op elektra is zonder twijfel een goede optie natuurlijk, toch kan je deze vaak niet lang genoeg op de auto accu laten draaien. Om dan in de avond nog even de motor aan te zwengelen zal niet iedereen blij mee zijn 😉 Extra accu zou kunnen maar ook die zal na ongeveer een dag niet veel puf meer hebben. Het grote probleem van Passieve koelboxen is dat ze simpelweg niet lang genoeg koud blijven.

De QOOL box een passief systeem

Onlangs kwamen we op het sociale web een voor ons nieuw product tegen die claimt: 10 dagen zonder stroom de spulleboel niet alleen “koel” te houden maar ook echt “koud”! Op de website van de QOOL Box staat het volgende vermeld:

“Tot 10 dagen zonder stroom

Dagenlang onderweg zijn zonder stroom – geen probleem met de QOOL Box. Het is je betrouwbare metgezel op elk buitenavontuur, of het nu gaat om kamperen, reizen met de bus, vissen of op de boot. De QOOL Box is een passieve koeler, wat betekent dat hij volledig zonder elektriciteit werkt. Dankzij de hightech isolatie en de innovatieve koeltechnologie van de Temperature Elements is een koeltijd tot 10 dagen mogelijk.

Vijf verschillende temperatuurbereiken

De gewenste temperatuur in het doosje kan worden ingesteld met behulp van onze Temperatuurelementen. Dit zijn koelelementen die voor gebruik gewoon in de vriezer of diepvries worden ingevroren. De QOOL Temperatuurelementen bevatten zogenaamd faseveranderingsmateriaal en kunnen energie opslaan of afgeven bij een bepaalde temperatuur. Je kunt kiezen uit vijf verschillende temperatuurbereiken van -25°C tot +25°C, afhankelijk van het temperatuurbereik dat je nodig hebt voor je voedsel.

Onze temperatuurbereiken: Diepgevroren (-25°C tot -15°C), Standaard Bevroren (-20°C tot -10°C), Standaard Koel (-2°C tot +2°C), Gecontroleerd Vers (+2°C tot +8°C), Kamertemperatuur (+18°C tot +25°C)”

Ja, mooi denk zelf niet dat ze bij de vertaling “doosje” bedoelde maar dat even terzijde J waar het om gaat is dat deze bovenstaande tekst dus inderdaad claimt dat je voor maar liefst 10 dagen een koelsysteem hebt wat geen elektra nodig heeft! Dat wilde wij zelf ook weleens eens testen, maar dan ook echt een goede praktijk test.

Qool box review bij het kampvuur

Volgooien dat ding en gaan!

Dus we hebben de QOOL-box volgestouwd met, ja je raad het al: Bier! Die hebben we in de auto gezet en zijn naar ons jaarlijkse einde seizoen verblijf gegaan: MTBVerbier in Zwitserland.

Het was bizar mooi weer en elke dag tikte tenminste de 25 graden aan. We hebben de hele week in onze T-shirts rondgereden (wat op zichzelf niks doet met de koelbox..) maar toch het was dus warm! Om ook het regelmatig open en dicht doen mee te nemen in deze praktijk test sleepten we de box mee in de shuttlebus van Erik en Jess om na verschillende ritten even de dag af te toppen met een biertje.

Qool box review

FF tellen en ja, dat zijn 10 vingers

Het wordt nu wat saai, snap ik en het is tot zover ook wat voorspelbaar. Ja het bier was koud. Vanaf dinsdag avond tot zondag. Goed, er zat nog wat nieuw bier in welke we er op zaterdag in hebben gedaan. De mee geleverde blokken waren grotendeels bevroren na deze week, dus bij thuiskomst op zondag de QOOL-box in de tuin op het zuiden neer gezet. Elke dag even polshoogte nemen om op die donderdag een nog koud biertje aan te treffen, maar zoals voorspelt waren de koelelementen nu inderdaad grotendeels ontdooid.

Qool box review in de Alpen

Dat wordt tellen… Dinsdag tot volgende week donderdag is: 10 dagen! Mag geen toeval zijn dit. Voor de duidelijkheid de dagen erna gingen dan ook hard, als de koelelementen eenmaal ontdooid zijn kan de QOOL-box natuurlijk geen kou meer vasthouden/afgeven.

Is dit dan ‘s werelds mooist passieve koelbox? Nee dat niet, er zijn andere koelboxen die veel mooier zijn. Helaas voor de meest andere koelboxen halen zij die 10 dagen echt nooit, vaak is het na een 2 a 3 dagen echt wel klaar met koelelementen. Is de QOOL-box dan niet om aan te zien? Nee dat ook zeker niet, hij is mooi zwart en heeft een strak design.

Qool box review detail

Samenvattend: De QOOL box maakt het waar

Het belangrijkste van de QOOL-box is dan ook echt de enorme isolatiewaarde die hij heeft om de temperatuur intern nauwelijks te laten oplopen. Wat kunnen we nog meer zeggen? De QOOL-box heeft onze test overleeft en waargemaakt wat ze beloven, wat op zichzelf behoorlijk indrukwekkend is!