MTB bikepacking de Aeroe pack oplossing

Bikepacking voor grote of kleine avonturen, het klinkt zo leuk! Waar in de gravelbike wereld bikepacking al wat breder is uitgerold is er voor MTB bikepacking eigenlijk nog niet zo heel veel en zeker niet voor de vol geveerde MTB. Van punt naar punt reizen met je volledige gear vereist wat packing mogelijkheden op je fiets. Wanneer je in je bikepacking avontuur de wat “technischere” trails wilt rijden ben je snel aangewezen op een vol geveerde mountainbike. Het probleem is dat deze mountainbikes er simpelweg niet op uitgerust zijn. Geen speciale mounts (zoals vaak wel op de gravelbike) te vinden, tenminste niet op onze Stumpjumpers EVO. Is dan daarmee het bikepacking avontuur op je MTB uitgesloten? Nee, niet volgens Aeroe!

De Aeroe pack MTB-uitrusting

Alles wat je nodig hebt, niets wat je niet nodig hebt.

Past op elke MTB

Voor elke MTB, iedereen en elke rit: koop één bagagedrager voor alles. Volledige vering? Dropperpost? Klein frame? Geen probleem!

Draagt ​​elke uitrusting

Pas binnen enkele seconden aan wat je meeneemt en hoe je het meeneemt. Toegang tot uw uitrusting in seconden.

Makkelijk te gebruiken

Precies ontworpen om u comfortabel en gemakkelijk te brengen waar u heen moet – ongeacht de omstandigheden of uw technische bekwaamheid.

Aldus Aeroe pack, maar is dat dan ook zo? En hoe stevig is deze set-up? We gingen met de Aeroe pack uitrusting op pad en bekeken precies wat ze beweren, past het op onze Enduro Trail mountainbikes. Is het makkelijk te monteren en overleeft het een gemiddeld technische trail?

MTB bikepacking Aeroe

De montage van de Aeroe pack

Hoe makkelijk de aeroe pack te monteren is en hoe intuïtief is dat proces? We hebben voor iedere fiets een “Spider Rear Rack” en een “Spider Handle Cradle” mount meegekregen om te testen. De beide systemen werken met spanbandjes en een bout waarmee je de spanbandjes stevig om je achter brug of stuur kan aantrekken. De montage op zich is erg makkelijk te noemen. De Spider Rear rack wordt met een totaal van 4 bandjes op je achter brug gemonteerd en doormiddel van de spanbout trek je gemakkelijk de bandjes aan.

Het nadeel wat we ondervonden was dat de rubbers los in het rack zijn gedrukt en gemakkelijk uitvallen. Het 2de nadeel dat we ondervonden is dat de spanbandjes aan beide zijdes los zitten waardoor je ze gemakkelijk kwijt zouden kunnen raken (wij in ieder geval wel)  De rubbers vaster in het rack zou mooi zijn en de bandjes kunnen wat ons betreft gewoon permanent aan een zijde vast zitten (met boutje voor vervanging), maar goed dat is onze bescheiden mening… Verder werkt het erg makkelijk en eenmaal ingesteld voelt het zeer stabiel aan, maar daar later meer over.

De bagage mogelijk heden van de Heavy Duty Bags

We hebben 8L Dry Bags in mooi opvallend oranje en de 12L Dry Bags in het zwart. Met speciale mounts kan je vrij kiezen waar je die precies op je Rear Spider Rack monteert. Elke combinatie is mogelijk tot wel 3 tassen op de spider rack. De tassen zelf zijn zeer solide te noemen van mooi sterk materiaal. Dat ze waterdicht zijn gaan we voor het gemak even vanuit. De tassen hebben geen stretch dus even passen en meten hoe je deze het beste inpakt is een puzzel, maar eenmaal de puzzel gelegd kan er verrassend veel in! Ongeveer precies 8L of 12L 😉….

De tassen zijn voorzien van stevige lussen waarmee je ze goed en gemakkelijk vast kan maken in de Spider Rear Rack Cradle die je weer aan het Spider rack monteert. De Cradles zijn uitgevoerd met handige banden die gemakkelijk los en vast zijn te klikken en gemakkelijk strakker te trekken zijn.

Stabiliteit op de MTB tijdens een trail run

Tijdens onze eerste test merkte we op dat de 12L bag gemonteerd boven op de Rear Spider Rack in lengte richting in de weg kan zitten bij je dropperpost. Ook merkten we op dat wanneer je een steilere afdaling of bij een drop je bij wijze van spreken “op” de tas gaat zitten. Dit beperkt je dus in technischere trail secties. Onze oplossing was simpel: De 12L bag overdwars monteren en het probleem is opgelost! Nadeel van montage aan de zijkanten is dat je met je hak de tassen kan raken. Ook dit was niet onoverkomelijk door ze wat beter af te stellen en iets hoger te monteren. Wanneer je eenmaal de hele set-up goed afgesteld hebt, heb je geen belemmeringen meer van de tassen! De handlebar Cradle is idiot proof, we ondervonden geen uitdagingen in de afstelling.

MTB bikepacking Aeroe op de trails

De trail op dan maar! We hebben een “Nederlands technische” trail uitgekozen waar best wat in zit. Veel kombochten, wat sprongen, drops en korte steilere stukjes. Waar het ons vooral ook omging: De trapjes die erin zitten, hoe overleeft de set-up dan. We hebben de tassen realistisch gezien gevuld met ballast, niet direct volledige Bikepacking uitrusting maar de nodige zooi zat erin van Percolator, lampen, tassen, jassen en zelfs: 2Biertjes…

In de kombochten geen enkel probleem, de tassen vormen in geen enkele vorm een belemmering op wat voor een manier dan ook. Op naar de eerste voorzichtige sprongen dan maar! We vliegen de trail verder af en het voelt wat spannend, want als iets losschiet ben je niet happy bij impact… Ondanks de onzekerheid laten we ons niet belemmeren en springen erop los. De Aeroe packs zitten nog allemaal zoals we weggingen. Na nog wat kombochtjes komen dan de eerste trapjes om de hoek kijken.

Op volle snelheid rijden we over de trapjes, zetten de MTB aan de kant en checken of alles nog steeds op de plek zit waar we wilden dat het zou zitten. Niks veranderd, dat is een goed teken! Aan het eind van de trail zit een drop, ongeveer 1 meter+. Vol met bepakking en dus de nodige extra kilo’s zeulen we mee naar de laatste bocht voordat de drop zichtbaar wordt. Zonder omkijken en in gedachten de vingers gekruist rijden we eropaf, rijden er af, landen en….

Niks aan de hand. Alles zit nog steeds waar het moet zitten! Goed, dit verhaal doen we voor de zekerheid nog maar eens een paar keer zonder dat we iets moeten herstellen of opnieuw instellen.

We zijn zelf geen MTB bikepackers maar…

Nee we hebben het nog nooit gedaan en om eerlijk te zijn waren we het ook niet echt van plan. Toch ziet het er eigenlijk best tof uit zo met die tassen en na de ervaringen kregen we er ook nog vertrouwen in om dit toch eens echt te gaan proberen. Hoe waar en wanneer weten we nog niet. Met wat wel, want de Aeroe oplossing is wel echt een goede oplossing. Even de rubbertjes vastlijmen en de bandjes goed in de gaten houden zodat je ze niet kwijtraakt. Verder helemaal dik in orde. Word vervolgt zeggen we, op naar een echt meerdaags avontuur!

Meer Product Reviews