De Sigma ROX 12.1 Navigatie fietscomputer

De Sigma ROX 12.1 is een geavanceerde fietscomputer met een groottouchscreen en een mooi strak ontwerp. Met zijn vele functies en gebruiksvriendelijke interface is de ROX 12.1 een veelzijdig fietsmaatje! Laten we eens gaan kijken hoe “ons” dat in de praktijk bevalt.

Eerst meer over de ROX 12.1 in detail

De Sigma ROX 12.1 is een state-of-the-art fietscomputer die een breed scala aan functies biedt om de fietser te ondersteunen. Van zijn GPS-navigatiemogelijkheden tot zijn uitgebreide trainingsanalysetools, de ROX 12.1 biedt mountainbikers, gravel rijders en wielrenners de nodige hulpmiddelen om de prestaties te verbeteren en je doelen te bereiken.

Sigma ROX 12.1 MTB navigatie

De Navigatie functies van de ROX 12.1

GPS Navigatie: Een van de opvallende kenmerken van de Sigma ROX 12.1 is het geavanceerde GPS navigatiesysteem. Met gedetailleerde kaarten en turn by turn navigatie op het grote scherm, kan je erg gemakkelijk navigeren. Het grote display met hoge resolutie zorgt voor een duidelijke zichtbaarheid, zelfs in fel zonlicht, waardoor het gemakkelijk is om de navigatie-aanwijzingen te volgen. Handis is dat hij al veel mountainbike routes kent, dus navigeren vanaf je auto naar een MTB route bijvoorbeeld is een eitje geworden. Middels een luide toon (kan je uit zetten) krijg je tijdig door dat er een afslag zit aan te komen en op de kaart staan duidelijke instructies wat dan precies te doen.

Navigeren kan gewoon op kaart, op adres of naar voor ingeladen locaties of routes. De Sigma laat zich makkelijk koppelen met andere apps zoals Strava of Komoot waardoor nieuw te volgen routes snel op je apparaat gezet kunnen worden.

In Winterberg onlangs de navigatie echt goed kunnen testen. Ik stond op een camping een paar kilometer van het bikepark, via de hoofdweg wist ik wel hoe ik zou moeten fietsen. Snel op de Sigma ROX via “zoeken op kaart” Bikepark Winterberg opgezocht, navigatie aan en hoppa! Ik werd keurig via een veel kortere weg over gravelpaden richting het bikepark gestuurd J Kijk dat wil je hebben!

Sigma ROX 12.1 MTB navigatie

Trainingsanalyse

De ROX 12.1 gaat verder dan alleen het bijhouden van ritten en biedt uitgebreide trainingsanalysetools. Je kunt je prestatiegegevens zoals snelheid, afstand, hartslag en vermogen uiteraard in real-time volgen. De Sigma biedt ook zeer gedetailleerde analyses na de rit, zodat je de gegevens kunnen bekijken en verbeterpunten kunnen zou kunnen vinden. Deze functie is erg waardevol voor atleten die hun training willen optimaliseren en hun topprestaties willen bereiken. Wij zelf zijn iets minder van de “data” toch even geprobeerd aangezien dit voor velen toch een belangrijk functie is. Het werkt erg gemakkelijk en het is ook voor ons toch leuk om te zien waar je verbeterd door de tijd heen.

Sigma ROX 12.1 statestieken

Connectiviteit:

De Sigma ROX 12.1 is uitgerust met verschillende connectiviteitsopties, waaronder Bluetooth en ANT+. Hierdoor kan je de sensoren, zoals hartslagmeters en vermogensmeters, aansluiten voor nauwkeurige datatracking. Daarnaast kan de ROX 12.1 synchroniseren met populaire trainingsplatforms zoals reeds vermeld Strava en ook TrainingPeaks, waardoor het eenvoudig is om ritgegevens te uploaden en analyseren. Het apparaat ondersteunt ook WiFi-connectiviteit, zodat je kaarten en software-updates kan downloaden zonder dat ze een computer nodig hebben.

Het koppelen gaat extreem gemakkelijk! Ook de Sigma (zoals ook de VDO) koppel je hem via een QR code op het scherm en daarna gaat alles vanzelf. Dit werkt echt zoals het anno 2023 zou moeten.

Sigma ROX 12.1 notificaties

Duurzaamheid en levensduur van de batterij

De ROX 12.1 is ontworpen om de ontberingen van het buiten fietsen te weerstaan. Hij heeft een IP67-classificatie, wat betekent dat hij stof- en waterdicht is tot 1 meter gedurende 30 minuten. Dit maakt hem geschikt voor gebruik in alle weersomstandigheden. Het apparaat heeft ook een indrukwekkende batterijlevensduur tot 16 uur, zodat het zelfs de langste ritten aankan zonder te moeten worden opgeladen.

Gebruiksvriendelijke interface

Ondanks de geavanceerde functies blijft de Sigma ROX 12.1 gebruiksvriendelijk en intuïtief. Het apparaat heeft een touchscreen display dat makkelijk te bedienen is, zelfs met fietshandschoenen aan, gelukkig! Want persoonlijk vind ik het een flinke afknapper als een touchscreen niet werkt met handschoenen aan! De interface is aanpasbaar, zodat je je dataschermen kunnen personaliseren en de informatie kan kiezen die voor jouw het belangrijkst is.

Sigma ROX 12.1 fietsnavigatie

Samenvattend

De Sigma ROX 12.1 kan veel, wat je logischerwijs ook mag verwachten van een dergelijk apparaat voor rond de 370,- euro. Hij maakt simpelweg waar wat Sigma belooft.

Wat maakt de Sigma dan beter of specialer dan andere vergelijkbare fietscomputers?

Allereerst voelt de Sigma ROX 12.1 erg sterk aan, alsof hij wel een extra stootje kan hebben (niet getest overigens…), daarnaast is het scherm lekker groot en erg makkelijk te bedienen met grote knoppen op het scherm. Gelukkig heeft hij ook nog fysieke knoppen welke gemakkelijk in te drukken zijn met handschoenen bijvoorbeeld. Ook  is het gemak hoe hij zich laat verbinden met mobiel en externe apps zoals Strava en Trainingspeak echt een dik pluspunt voor ons! Geen gedoe en uitzoekwerk om dat allemaal in te regelen.

De turn by turn navigatie met fullmap support werkt ook buitengewoon goed, dat is met name voor ons een erg belangrijke feature namelijk. We zoeken ons af en toe rot om de juiste trails te vinden en dat gaat hiermee echt een stuk makkelijker.

Meer informatie op Sigma Sports