Specialized Enduro VS Stumpjumper

Wat moet je kiezen? De Enduro of de Stumpjumper…

Het geld brandt in je broekzak, het is weer tijd voor een nieuwe fiets. Dat zijn altijd weer stressvolle situaties. Veel gegoogle lezen kijken noem het maar op. Iedereen heeft zo zijn eigen “merk favoriet” en omdat wij met Specialized samen werken op E-MTB-gebied leek het me wel so fair om ook mijn niet ondersteunde fiets een Specialized te laten zijn. Voor mij was de keuze simpel: De Enduro (of toch de Stumpjumper….)

De Specialized Enduro in de Alpen

Het geluk was er dat er een demo Specialized Enduro in maat S3 (nieuwe maatvoering) beschikbaar was op het moment dat wij ons jaarlijkse MTBVerbier eind off Sexson uitje hadden. Het perfect toneel om dit apparaat eens goed uit te testen!

 

 

 

De Specialized Enduro is een knap staaltje enginering! Wow wat een machine, deze fiets geeft je direct het vertrouwen om HARD te gaan. 29 inch wielen 2.6 banden, 170mm vering echt allemaal zaken die ervoor zorgen dat je sneller wilt gaan. Deze fiets wil dat ook, laat de remmen los en hij versnelt, blijft versnellen! De fiets is bizar lang, is heel comfortabel en voelt lekker “Plush” aan. Oké direct bestellen dan maar…

Wil je weten hoe het weekend was? Check het verslag dan hier: MTB verbier weekend

De Nederlands alpen zijn toch anders 😉

Eenmaal terug met beide benen op Nederlandse grond, nog wat rondjes gedaan en de balans opgemaakt. Hiervoor had ik een Evil insurgent en hetgeen wat mij het meeste irriteerde was de ground Clarence. Dat ding was LAAG! Kijk het zit zo, bij honden, gaat de hond zichzelf aanpassen aan het baasje (meestal), helaas is een fiets geen hond… Raar vergelijk ik weet het. Het komt hierop neer je zal dus een fiets moeten kiezen die zichzelf het fijnste voelt op datgene wat het baasje het liefste doet. Snap je? Ik (het baasje) ben geen bikepark shredder, leuk, maar niet de basis van wat ik wil rijden. Trail rijden, avonturen, op plekken komen waar anderen dat niet doen. Ja dat bikepark laten we echt niet links liggen. Daarbij, is snelheid echt het belangrijkste? Nee voor mij niet!

De alles kunner: Stumpjumper

 

 

Dus toch maar eens gevraagd of ik de stumpjumper nog eens mocht lenen, de LT beter te verstaan. Stumpjumpers zijn er namelijk in 3 smaken: ST shorttravel, de LT Long travel en de EVO, De EVO is de meest agressieve met een bizarre balhoofhoek. Gevoelsmatig leek dat de beste keuze, wil het niet zeggen dat daar de bottembracket nog lager is dan de evil en dat betekend: Padelstrockes. Irritant wanneer je wil trail rijden. Elke steen elke wortel, je moet het incalculeren.

Iets meer voorvering: Lyrik 160mm it is!

De geteste stumpjumper gaf gelijk in Nederland een heerlijk gevoel, snel effectief en toch prima instaat bij de technische stukjes. In een bike park (in Harz getest) toch wat te kort gekomen voor mijn gevoel met de fox 34. Gelukkig zit die niet vast gelast aan het frame…

 

 

 

Op internet een mooie Stumpjumper demo model gevonden in de kleur die ik graag wilde. Fox 34 op het www gezet en vrij snel verkocht. Nieuwe 160mm Lyrik er in en hoppa. Samen met een maatje de hele geometrie eens na gemeten en deze zou nu ongeveer op 66 graden moeten komen met het balhoofd. Klinkt ouderwets zeker als je na gaat dat hij met een 150mm vork 66,5 graden telt. De stumpjumper kan niet met een Canecreek head angle worden uitgevoerd door het gekozen balhoofd cupsysteem. Gelukkig zijn er speciale bushings te koop waardoor je demper iets dieper komt te vallen zonder de veerweeg van slechts 140mm te beïnvloeden. Nu zou hij volgens ons op 65,5 ongeveer moeten zitten en dat is prima! Hier vind je alle informatie over de bushings: https://www.offsetbushings.com

 

 

De stumpjumper is een echte alles kunner, nee hij geeft niet hetzelfde vertouwen als de Enduro, daar ga je harder mee. Maar deze fiets is stabiel, gebalanceerd en stijf. Klimt zeer goed en met haar 29inch wielen en 2.6 banden echt een alles kunner!

En als Matt Hunter dit er mee kan, dan moet ik er toch op zijn minst ook een klein beetje mee kunnen rijden….