Vanlife part 8 alweer, van te voren hadden we niet verwacht zoveel “verkeerd” te doen. Ach het blijft een leerweg 😀

Het aantal trips dat we ermee weg zijn geweest neemt toe, het is maar goed dat we geen af fabriek camper hebben gekocht met de ideeën die we hadden toen we de bus kochten. Want dan zaten we nu helemaal vast! We zijn er altijd van uit gegaan dat je voornamelijk buiten de bus wilt leven. Daar staan we op zich nog steeds achter, maarrrr Europa is nou eenmaal niet altijd even warm, voor- en najaar kan koud zijn, vooral in de nacht.

Zoals de bus nu is ingericht is er amper de mogelijkheid om binnen te zijn. Je kan je kont niet keren! Ook irriteerde ik mijzelf altijd een beetje aan de nauwe entree bij de schuifdeur. Dat keukenblok lijkt ideaal daar, maar zodra je iets aan het koken bent kun je, gedurende die tijd dus niet de bus in.

Meer ruimte maken in de bus is maar op 1 manier mogelijk. De voorstoelen er bij betrekken! Zo pak je een 2 vierkante meter bij je leefruimte. De meeste af fabriek campers hebben het al: Draaistoelen!

Als je gaat googlen op draai plateaus dan kom je er nog al wat tegen, veel variatie in prijs. Let op! Want veel plateaus zijn niet goedgekeurd en dus mogelijk gevaarlijk, ook bij een eventuele keuring kan het maar zo zijn dat alles eruit moet 🙁

2de punt is dat de meeste plateaus zorgen voor een hogere zit. Je plaatst namelijk een draaischijf tussen je huidige sokkel en rail systeem. Reken een goede 2 cm of meer. Dat is helemaal ruk omdat wij zelf altijd de stoel op de laagste stand hebben staan en dat zit precies goed.

Gelukkig wist de winkel camperpassie.nl mij te wijzen op het juiste materiaal. Gemaakt door Reimo, wat een erkende producent is die alleen goedgekeurde spullen op de markt zet. Dat draaiplateau vervangt je volledige sokkel en wordt dus direct op de vloer gemonteerd. Zo hebben ze er voor kunnen zorgdragen dat je de originele zit behoudt.

Camperpassie wist ons snel te voorzien van deze Reimo sokkels dus we konden lekker snel aan de slag. Grote kast achter de voorstoelen moest weg. Keukenblok naar achteren verplaatst. En daar is de ruimte, heerlijk!

https://www.camperpassie.nl/draaiplateau-met-console-passagierszijde-vw-t5-en-t6.html

https://www.camperpassie.nl/draaiplateau-met-console-bestuurderszijde-vw-t5-en-t6.html

De korte omschrijving is alsvolgt:

Per stoel, 4 bouten van de rails los (2 per kant) 4 bouten van de sokkel los. Nieuwe draaiplateau neerzetten, 4 bouten vast. 4 bouten van de rails vast en voila! Klaar is Rikkie…

Dan nu de lange beschrijving. Het begint met al je goede gedrag dat je de dopsleutel set klaar legt, met trots onze mooie birzman koffer pakt, je vingers kraakt en gaan! Fout, de 2 achter bouten van de stoelen zijn VW specifiek, kak. Deze bouten hoefden niet te worden herbruikt, dus met wat geweld een grote inbus in geslagen, aanzetten, hopen, bidden, JA! Hij draait. Uiteraard ging bout 2 een stuk lastiger… De voormoeren (ja dit zijn moeren om het logisch te houden) zitten strak onder de stoel en dus eigelijk met geen dopsleutel ratel combi bij te komen. Te smal voor een tang of iets. Met wat extra hulpmiddelen, beetje geweld en gevloek ook hier in geslaagd. Dit feest gold hierna eigenlijk voor alle bouten en moeren. Alles zit net te ver te diep of onder een hoek. Zorg ervoor dat je dus al dit soort hulpmiddelen hebt voordat je aan de gang gaat.

De bestuurders stoel is meer van het zelfde echter hier moet de handrem worden verlaagd. Zit er keurig bij, maar moet wel even gebeuren. Zet de handrem in de neutrale stand, dan is dit een relatief makkelijk opdracht!

Het onweert en regent vandaag als een malle, dus alles zit dicht, zo’n bus wordt best warm kan ik je vertellen! Maar eenmaal op de gedraaide stoelen zittend, biertje erbij, heel blij! Wat een ruimte zeg, precies goed zo. Op naar het volgende avontuur: Dat zal zijn HARZ!!