Het begint allemaal met een plan… De afmetingen van je bus nemen en tekenen maar! Er moet een bed in komen welke geen gebruik maakt van de voorstoelen, een keukenblok met stromend water, een kookgelegenheid welk van binnenuit te gebruiken moet kunnen worden. Daarbij wilden we dus 5 zitplaatsen op kenteken hebben, in rijrichting of andersom met riem.

 

Na tal van schetsen te hebben gemaakt hebben we de juiste indeling gevonden (denken we). We willen als het koud is binnen een biertje kunnen doen. Dus we plaatsen 1 stoel andersom tegen de bestuurdersstoel aan. 2 stoelen naast elkaar achterin. Het keukenblok komt dan achter de bijrijders stoel. Met dat plan in het achterhoofd begonnen aan het keukenblok. Je hoeft geen timmerman te zijn om dat in elkaar te schroeven. Maak een plannetje rij daarmee naar de lokale bouwmarkt die zaag service heeft en voor je het weet kan je alles in elkaar schroeven en het is nog recht ook! Bij de lokale kampeer winkel kraantje, pompje gescoord en klaar! Voor het kook gedeelte hadden we al een dubbele pit, middels speciale klap armen aan de zijkant gemaakt zodat dit stevig is en weg klapbaar.

Om de stoelen erin te krijgen moesten we dus 3 rails laten monteren. Die van 1meter lang kosten 500,- euro inclusief montage. De opstelling die we bedacht hadden ging niet werken met de rails helaas. Dus nieuw plan drie stoelen naast elkaar, deze zijn dan wel weer naar voren te schuiven en demontabel.

In het nieuwe plan maken we de kast (welke erin moet zitten) en het bed direct achter de bestuurdersstoel. Middels drie platen van 120 bij 60 een hoop scharnieren is dan het bed uit te klappen. Alles met elkaar is deze nu 185 bij 120, dikke prima dus! Het mooie van deze opstelling is dat je in een rond zit met 5 man binnen kan zitten. Kaartje leggen hoort zelfs tot de mogelijkheden 😀

Het hefdak zijn we achter gekomen kent nogal een nadeel. Als er vocht op het dakje licht, en zeker als het regent dan drupt het de cabine in, als hij open staat dan he… MAW met slecht weer moet dat dak dicht blijven, al wil ik hier nog wel wat op verzinnen t.z.t.

Alle wanden hebben we afgewerkt met flexibele multiplex hardhouten platen van 4mm dik. Deze platen zijn buigzaam en breken niet snel. Zo kunnen we mooi de lijnen van de wanden en het dak volgen. Beetje beits erop en hoppa! Ziet er gelijk weer mooi uit.

De bus heeft van zichzelf 2 lichtpunten, 1 op de oude achterbank in het plafond en 1 achterin de laadbak. Deze bekabeling heb ik laten zitten en hierop IKEA-ledlampjes aangesloten. Even testen wat de plus en de min was (dat heeft een zekering gekost…) maar uiteindelijk alles kunnen aansluiten op de originele aansluitpunten. Het grote voordeel is dat deze lampen na een tijd uit zichzelf uit gaan, mocht je ze vergeten trekken ze dus niet de hele nacht je accu rustig leeg 😉 enne geluk bij een ongeluk: 1 van de 2 sets geeft bizar weinig licht. Blijkt aan de leds zelf te liggen, maar de ander geven zoveel licht dat het eigenlijk wel voldoen is zo. We verdelen de sterke licht bronnen over het zitgedeelte en in de laadruimte, de andere 4 leds zijn nu voor de sfeer. Het is alsof we het zo bedacht hadden!!

De grote kosten zijn wel duidelijk:

Bus 3750,-
Daktent 1200,-
Stoelen 250,-
Vloer t.b.v. stoelen 1500,-
Daktent 670,-
Koelkast 150,-
Hout circa 400,-
Verf en dergelijke circa 200,-
Matras 30,- -3 baby matrasjes 😀 van de ikea-
Lampjes 40,-
Laminaat vloer 55,-

En dan nog een shit load aan schroeven en andere kleine benodigdheden… De banden waren ruim 600,- euro, maar omdat dat natuurlijk volstrekt onzinnig is laten we die even achterwege in de berekening.

We gaan dus ruim over de 8000,- euro heen! Maar goed probeer maar eens een goede T5 bus te vinden op camper kenteken 😉