De paarse Route van Nijmegen – Groesbeek

Van oud naar nieuw, de mountainbikeroute van Nijmegen

De mountainbikeroute van Nijmegen was in het verleden al een leuke route. Waarbij je bij de groene route -met het bekende en beruchte Traumapad (wat niet eens officieel onderdeel was)- en de rode route je je mountainbikehart kon ophalen. Toch nu, in het jaar 2020 waarin mountainbiken steeds verder evolueert en de lange recht paden niet meer in het huidige beeld passen van mountainbiken, werd het hoog tijd om dat eens te updaten. Gelukkig werd die mening gedeeld. Zoals in zo veel gebieden is “wild” rijden door de bossen een grote ergernis van de wandelaars en boswachters. Maar hoe ga je dat dan tegen?

 

NOU ZO DUS! Wat een update beste mensen niet normaal!

Review van de paarse route bij Nijmegen en Groesbeek

We parkeren vandaag de bus bij het zweefvliegveld bij Malden, vanaf daar kunnen we bijna direct de nieuwe paarse route op. Spoorbaan over, naar links (toch even zoeken) en hop de trail in. We zagen al op de kaart dat er straks een klim komt waarna we direct het Traumapad invliegen. Leuk, maar ook jammer, want dan hebben we de leukste afdaling al direct in het begin. Goed, we zullen zien!

Een rollercoaster in Nederland!

Wat volgt is een werkelijke rollercoaster! Hè hoe dan? Vliegen we nu echt over kombochten, rollers, een tafeljump (welke misschien wat kort is) om verder naar beneden af te dalen met nog meer grote goed aangelegde kombochten? Ja dat doen we! Beetje dreug en bijkomend van deze zeer leuke verrassing zeggen we tegen elkaar, ja… best leuk dit.

Dan zullen we het beste wel gehad hebben…

Zoals gezegd, het Traumapad zal wel het beste van de paarse route hier in Nijmegen zijn. Fout! Ja het is de langste afdaling zo lijkt het, maar de rest van de route is attractief te noemen. Fysiek uitdagend omdat je nagenoeg nergens rechtdoor gaat.

Het oude Traumapad was een lange afdaling met toch best wat leuke features erin. Vanuit verschillende bronnen hadden we al wel vernomen dat die oude drop en sprongen eruit zijn gehaald. We schieten het pad in en het eerste wat opvalt is een waarschuwingsbordje met “jumps”. Mooi! Ietsje verder valt nog een bordje op “wortel” haha gezien de vorige discussie op Facebook moesten we hier wel stiekem om lachen 😉

De complete 14 kilometer is leuk zonder saaie stukken. Het vraagt veel van je conditie en het vergt explosieve kracht. Je derailleur vliegt over je cassette om telkens het juiste verzet te verkrijgen. Korte klimmetjes met afdalingen als vervolg. Aan het einde (voor ons) zit er nog een mooie afdaling in voordat we opnieuw bij het Traumapad aankomen. Die doen we nog een keer! Inmiddels is de zon al verstoppertje aan het spelen achter de bomen. Tijd om terug te keren naar de bus.

Wij zijn niet de enigen die enthousiast zijn over de route. In het laatste weekend van maart zijn de routes na maandenlang hard werken officieel geopend en voorzien van paaltjes en bordjes. Daarmee kwamen ze op plek 1 (rood) en plek 2 (paars) binnen op MTBroutes.nl.
Bovendien zijn deze 2 routes nog maar een deel van de totaal 75km aan nieuwe routes die er moeten komen. Lees meer op mtb-rijkvannijmegen.nl – daar heb je ook de mogelijkheid om de trailbuilders een donatie te doen door een vrijwillig vignet te kopen. Anders dan bijvoorbeeld de Utrechtse Heuvelrug is deze is niet verplicht.

Kombochten op de mountainbike route in Nijmegen