De mountainbikeroute van Schaarsbergen

Schaarsbergen – een heel klein dorpje in Gelderland – kennen mensen mogelijk voornamelijk van de militaire basis die daar gevestigd is. Het is een relatief groot gebied en het dorp zelf ligt officieel in de stad Arnhem, anderzijds wordt het gezien als het overgangsgebied van de stad Arnhem naar het grote natuurgebied De Veluwe. Van oudsher lag hier in dit mooie stukje natuur geen mountainbikeroute. De route van Papendal (Oosterbeek) en de Posbank route werd aan elkaar gelust met een recht toe recht aan MTB verbindingsroute. Het mocht eigenlijk niet echt een naam hebben dat stuk route… Verder valt er behalve wat algemeenheden over de geschiedenis van Schaarsbergen en mogelijk de benoeming van een 5.000 jaar oude grafheuvel niet zo veel over te vertellen. Het is mooi, rustig en landelijk.

Route Schaarsbergen Arnhem

Kappen en draaien hier in Schaarsbergen

Wanneer je start op de “officiële” startlocatie bij het mountainbikemuseum in Arnhem word je direct getrakteerd op een hoop bochtenwerk. De omgeving hier is erg vlak, zeker in tegenstelling tot Arnhem en uiteraard de heuvelachtige Veluwe. Desondanks hebben de routebouwers elke hoogtemeter die te vinden was benut om overheen te rollen. Niet zo erg dat het irritant wordt, nee, het behouden van de flow is prima mogelijk op de eerste kilometers. De eerste helft van de 20 kilometer lange route houdt het patroon van bochten, af en toe een recht stuk aan. De route is goed aangelegd op de zanderige ondergronden hier. Vervelen doe je niet, daar is geen tijd voor!

De A12 blijft een terugkerend patroon in het stuk, deze snelweg kruis je namelijk meerdere keren. Op de achtergrond is het geruis van de snelweg dan ook regelmatig hoorbaar, niet irritant, het is er gewoon. Wanneer je de eerste 10 kilometers aftikt kom je langs het Oorlogsmuseum en uiteraard passeer je ook de oranje kazerne. De kazerne valt niet te missen omdat de mountainbikeroute er strak langs stuurt!

mountainbiken op de route van Schaarsbergen

De mountainbike rollercoaster bij Burgers Zoo

Net wanneer je de aard van de route en het bijbehorende niveau denkt te snappen kom je nog een mooie verassing tegen. Voorbij het grote snelwegkruispunt A12 en A50 (overigens de laatste keer dat je de snelweg onderdoor gaat) begint wat ons betreft de échte fun! Je hebt nu ruim 15 kilometer op je fiets gezeten en mocht je er doorheen zitten de laatste 5 kilometers ga je je benen flink voelen. De hoogtemeters hier zijn groter dan voorheen en ook hier kronkelt de mountainbikeroute van Schaarsbergen zich als een slang door het landschap. Pak je hier je flow, blijf je van je remmen af, dan kan je hier behoorlijk hard gaan en word je lekker uitgedaagd. Het is een ideale route om aan je bochtentechniek te werken, hoe platter je de fiets gooit hoe minder je hoeft te remmen.

Technische sectie mtb Arnhem

Het benodigde niveau

Op de mountainbikeroute van Schaarsbergen kan iedereen terecht, van beginner tot expert. Begin je net met mountainbiken? Geen probleem, het technische niveau valt mee en er zitten geen heftige verassingen in. Heb je al een hoger niveau dan kun je hier goed trainen, je conditie en techniek zullen op de proef worden gesteld om je flow te kunnen behouden.

Complimenten aan de mensen die het hebben ontworpen, gebouwd en mogelijk gemaakt!

mountainbiken op de route van Schaarsbergen

Mountainbikeroute Schaarsbergen

Startlocatie:

Mountainbikemuseum
Kemperbergerweg 5a
6816 RM Arnhem

Let op, parkeren kan hier een probleem zijn, zeker in de weekenden

Parkeerplaats (alternatief):

Carpool Arnhem Noord A12
Europaweg
6816 SN Arnhem