We willen betere mountainbikers worden. Sterker nog: we hebben een (stiekeme) ambitie om pro-enduroracer te worden. Of dat een haalbare kaart is, ontdekken we gaandeweg.

De afgelopen maanden hebben we in elk geval al veel nieuwe dingen aangepakt.

We zijn gericht gaan trainen, verkennen onze FTP’s en hartslagzones, doen video-analyses en timen afdalingen. We hebben al flink wat trainingen gedaan die we eerder nóóit zouden doen. Oer-MTB, van ex-wereldkampioen Laura Turpijn en wereldrecordhouder Rick Koekoek, is ons trainingsprogramma. Met hun begeleiding werken we aan onze kracht, rust, soeplesse en conditie. Niet alleen maar blokkenschema’s voor op de fiets, maar juist een volledig programma die de complete balans heeft. Zoals koud douchen, ademhalingsoefeningen, krachttraining, yoga en veel meer.

Alles wat je moet doen om pro-mountainbiker te kunnen worden. En drive om te knallen op de trails is er. Blijf ons avontuur volgen!

De training van Rik

Afgelopen dagen hebben zich gevuld met werk (uiteraard) gezinsleven en fietsen! Met meer dan 100 kilometer per week aan onverharde kilometers en een hardloop sessie van 5 kilometer met een keurige 4.38 kan ik best tevreden terug kijken op afgelopen weken. De benen voelen zwaar en hebben duidelijk even rust nodig! Dat moet ook wel met de power blokken die in het programma stonden. Rick en Laura van OER MTB willen eerst een basis leggen. Die basis was er namelijk niet echt. Power blokken zijn vaak klimmetjes van 2 minuten die op een bepaalde manier gedaan moeten worden. Hoge, of lage cadens, omslagpunt hartslag of juist maximaal gaan! Om eerlijk te zijn zegt mij dat niet zoveel, gelukkig Laura wel, haar vallen we dan ook regelmatig lastig met vragen ;). Ook deze week voor het eerst kennis gemaakt met yoga, wat? Ja Yoga. Mijn 37 jarige lijf piepte en kraakte 🙁 na de sessie 😀

De training van Bram

Nu we 10 weken onderweg zijn in het Oer-MTB trainingsprogramma is het moeilijk om te zeggen wélke progressie we maken. Maar ik heb in elk geval mijn lichaam beter leren kennen. De waarde uit de FTP-test was niet slecht (net iets boven de 4 Watt per kg), maar op de mountainbike rij ik alleen met een hartslagmeter, dus zie geen vermogen. Uit die FTP-test kwam ook mijn hartslag-omslagpunt. En die zones zijn verhelderend, zeg! Op de local laps in Nederland reed ik vroeger eigenlijk bijna altijd 1,5 uur in zone 5 (maximaal in het rood dus). En zo heb ik mijn lichaam geconditioneerd: als ik ga fietsen heb ik geen warm-up nodig, mijn hartslag kan gelijk hoog zijn. Met gerichter fietsen in zones, focus op flow en veel nieuwe toevoegingen in mijn week (zoals: koud douchen, ademhalingsoefeningen, mobiliteitsoefeningen, foamrollen en krachttraining) voelt het in elk geval al dat we als PRO leven 😉

En die variatie in het trainingsprogramma is ook echt motiverend! Ik voel me -ondanks slapeloze nachten door onze baby- best fit en zie uit naar een volgende FTP-test! Voor specifieke trainingen heb ik een cadanssensor gekocht. Wat zijn die “powerblokken” op cadans 45-50 zwaar zeg.

Nu nog meer dedicated techniektraining toevoegen (kan ook voor de voordeur) en mijn training is compleet. Wel fijn dat de vakantieperiode voorbij is, want ik merk dat een trainingsschema véél beter in te passen is in je dagelijkse ritme dan je denkt. Op vakantie had ik juist meer moeite om de tijd en gelegenheid te vinden om het hele trainingsschema te volgen. Maar gelukkig had ik daar een pumptrack voor de deur 😉

De training van Nico

Zoals Bram al geschreven heeft zijn we nu een kleine 10 weken aan de slag met het OER programma en of we progressie maken? Jazeker, daar ben ik van overtuigd. We leren ons lichaam beter kennen maar zijn ook veel specifieker aan het trainen, daar waar ik eerder even lekker een rondje ging spelen en het zo kon zijn dat ik niet eens echt gezweet had, ben ik nu bezig met powerblokken en daarbij is niet zweten geen optie. Onze focus heeft de afgelopen weken op het bochtenwerk gezeten, zo bewust bezig zijn met elke bocht die je maakt is voor mij nieuw maar ik zie dat ik ze steeds sneller neem en de zijkant van de banden steeds meer gebruikt worden. En dan hebben we natuurlijk ook nog de trainingen naast de fiets.. Yoga, ademhalingstechnieken, koude exposure, balanceboard en preapstuurtje om er een paar te noemen. Een aantal daarvan had ik nooit gedacht te gaan doen maar het werkt echt! Alle trainingen zijn zo op elkaar afgestemd dat we voldoende rust pakken en echt alles trainen. Ik voel me in ieder geval een stuk sterker en fitter! En de focus op techniek is ook geen overbodige luxe…