De mountainbikeroute van Rijssen

De mountainbikeroute van Rijssen is één van de zeven MTB-routes die onder het beheer van de Sallandseheuvelrug Twents Reggedal vallen. Deze route ligt ten zuiden van Rijssen en ten noorden van de A1. De regio kenmerkt zich niet door de vele zandbanken welke door de ijstijd zijn gevormd. Nee, dit stukje Nederland is vlak. Heel vlak. Wanneer zo’n route dan toch aanzienlijk hoog scoort op bijvoorbeeld MTBroutes.nl wekt dat toch wat vragen op. Hebben ze hier wellicht een zeer sterke mountainbike-community waarvan iedereen heeft gestemd plus vrienden en familie? Kan. Toch liegen de hoogtemeters er niet om. Met 276 hoogtemeters over een kleine 20 kilometers is toch best netjes te noemen voor “zo’n vlak stukje Nederland”. Er zit er maar één ding op: Zelf kijken J

Natuurgebied De Borkeld

Aanrijdend richting het startpunt tovert de laatste kilometers het akkerlandschap zich om in een prachtige omgeving. Mooi gebied met heidevelden graslanden en bosrijke stukken. Wat gelijk opvalt is dat zich hier overal om je heen kleine hoogteverschillen schuilhouden. Het bos kent veel verschillende soorten boompjes waaronder ook naaldbomen op de zandondergronden. Over het algemeen zijn mountainbiketrails in de buurt van naaldbossen erg goed te rijden, lekker loamy en veel grip. Wil je meer weten over het natuur gebiedt en de geschiedenis check dan even deze site dan kunnen wij het gewoon weer over fietsen gaan hebben namelijk 😉

Bochtig is my middle name!

Waar je ook start, het zal bijna onmogelijk zijn om niet op een bochtig stuk te starten. Er zijn namelijk maar heel weinig stukken die rechtdoor gaan. Dat gezegd hebbende is ook de gehele route een singletrack. De route van Rijssen is een echte dedicated mountainbikeroute waar je heerlijk door rolt. Flow is overal te vinden en de “berms” in de bochten zijn mooi gevormd. Geen vlakke bochten dus, wat betekent dat je met een beetje techniek amper je remmen nodig hebt. Ja ja uiteraard hoe harder je ergens op afvliegt hoe grote de kans dat je moet remmen. Toch is de route vooral heerlijk als je je flow vindt, dan rol je van bocht naar bocht en vergeet je alles om je heen. Echt heerlijk!

Een echte cross-country mountainbikeroute

Qua technisch level is de route wel echt crosscountry te noemen. Nergens zitten technische uitdagingen, alles is zonder moeite door te rollen. Die hoogtemeters zitten verscholen in ontelbaar kleine afdalingen en klimmetjes, nooit lang. De moeilijkheidsgraad zit het hem dan meer in om in de mini-afdaling snelheid te houden zodat je zonder al te veel bij te trappen weer de mini-klim op komt. De route kent veel kleine power klimmetjes, even vol op de pedalen en je bent weer boven. Ondanks dat het dus een echt XC-route is, kun je met een beetje creativiteit toch wel wat “features” herkennen. Natuurlijke wallride, dubbels en een korte pumptrack bijvoorbeeld. Geen idee of de makers het zo bedoeld hebben….

Is het een must visit?

Nogmaals, ben je een hardcore XC-rijder en wil je vooral stampend op de fiets zitten en door de bochten vliegen: Ja, het is een must visit. Ben je beginnend mountainbiker en je krijgt de smaak te pakken van de Nederlandse routes: ja, ook dan is de mountainbikeroute van Rijssen een echte aanrader. Kom je (net zoals ik) met een full suspension Enduro fiets welke in mijn geval ook nog elektrisch was deze dag: Nee dan niet. Het mist dan aan wat uitdaging in de vorm van technische features. Waar de route van Netersel bedolven is met technische features (wat ook weer niet iedereen haar voorkeur heeft) heeft de route van Rijssen er geen. Zelf heb ik de route 2x achter elkaar gereden. De tweede keer wat harder en dan wordt hij ook gelijk een stuk leuker!

Resumé: een werkelijk super mooie cross-country route.

Welke fiets: een crosscountry fiets zonder al te veel veerweg

Welk niveau: van beginner tot professioneel XC-mountainbiker

O ja om niet te vergeten, de route is werkelijk perfect onderhouden!! Complimenten.

Meer routes in Bikepark informatie in Nederland