De Evolutie van de mountainbike

Hoewel velen beweren het mountainbiken te hebben uitgevonden. wordt algemeen aangenomen dat de rijders van Marin County, Californië op hun aangepaste Schwinn Excelsior-fietsen de voorvaderen waren van het mountainbiken in zoals we dat nu kennen. Over de brandwegen van Mount Tamalpais in Marin County raceden die gasten met hun gemodificeerde cruisers tegen elkaar in “Repack Races”, zo genoemd omdat de oude naafremmen warm werden en het vet binnenin verbrandde, waardoor de rijders de lagers steeds vaker moesten vervangen naarmate hun snelheid en vertrouwen toenamen. De rijders, ook wel “klunkers” genoemd, werden het al snel beu om deze zware oude fietsen in hun oorspronkelijke single speed vorm de heuvel op te slingeren en begonnen daarom versnellingen van oude racefietsen te monteren en er een motorcross- of BMX-stuur aan toe te voegen om hun rijgedrag te verbeteren.

Breezer Series 1

De eerste speciaal gebouwde mountainbike wordt meestal toegeschreven aan Joe Breeze, die in 1978 de Breezer Series 1 introduceerde. Gemaakt van chromoly in plaats van het traditionele staal, wordt de Breezer algemeen beschouwd als de eerste moderne mountainbike. Rond dezelfde periode begonnen ook de vroege mountainbikepioniers Gary Fisher, Charlie Kelly en Tom Ritchey met de productie van hun versie van de mountainbike. Ritchey produceerde de frames die vervolgens door Kelly en Gary Fisher werden uitgerust en verkocht onder de bedrijfsnaam MountainBikes. Het bedrijf was van korte duur en de drie vrienden ontbonden uiteindelijk hun relatie. Het bedrijf werd bekend als Fisher Mountain Bikes, terwijl Tom Ritchey zijn eigen framewinkel begon.

Aangepaste geometrie en een breder frame

In die tijd beschouwden velen in de fietsindustrie mountainbikes nog steeds als een kortstondige rage en konden zij zich niet voorstellen wat het belang was van een all-terrain fiets en de opkomende hausse in ‘avontuurlijke sporten’. Vroege mountainbikes waren in wezen wegfietsen met zwaardere buizen, aangepaste geometrie en een breder frame en vork om de bredere banden mogelijk te maken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat eind jaren ’70 en begin jaren ’80 de fabrikanten van racefietsen de groeiende belangstelling voor off-road fietsen begonnen te zien en onderdelen begonnen te vervaardigen van moderne, high-tech en lichtgewicht materialen. Deze groei in populariteit leidde tot de productie van de eerste twee in massa geproduceerde fietsen, de Specialized Stumpjumper en de Univega Alpina Pro.

Bestel hier de evolutie van de trail mountainbike poster

Specialized, een Amerikaanse startup, pionierde met massaproductie van mountainbikeframes vanuit fabrieken in Japan en Taiwan, grotendeels volgens Tom Ritchey’s originele framegeometrie. Deze vroege fietsen werden geconfigureerd met 15 versnellingen met derailleurschakeling, drie kettingbladen en vijf achtertandwielen, waarmee ze de standaard zetten voor bijna de volgende 2 decennia. In de jaren negentig en in het eerste decennium van de 21e eeuw veranderde mountainbiken van een achterbuurtsport in een mainstream activiteit met uitrusting die vroeger alleen verkrijgbaar was in speciaalzaken of via postorder, nu verkrijgbaar in standaard fietsenwinkels. Tegen het midden van de jaren 2000 begonnen zelfs warenhuizen zoals Wal-Mart goedkope mountainbikes te verkopen aan de massa.

Eerst specialized stumpjumper

De volgende grote evolutie van de mountainbike

In de jaren 2000 vond de volgende grote evolutie van de mountainbike plaats. toen de moderne technologie veranderde wat mensen voor mogelijk hielden op twee wielen. Terwijl de eerste fietsen volledig stijf waren, was de eerste grote verandering de introductie van vering in de jaren 1990. Vroege verende ontwerpen hadden in het beste geval slechts een veerweg van 2-3 inch, maar het duurde niet lang voordat een veerweg van 10+ inch werd aangetroffen op sommige downhill georiënteerde fietsen. Geïnspireerd door hun moto neven, werden mountainbikes standaard uitgerust met hydraulische schijfremmen en geavanceerde veringdemping, zodat ze konden afdalen en zeer ruwe omstandigheden aankonden, terwijl ze toch efficiënt konden trappen en klimmen. Er werd ook geëxperimenteerd met wielmaten, waarbij vroege pionier Gary Fisher (wiens Fisher Bikes inmiddels is verkocht aan Trek) het voortouw nam. Met een grotere diameter konden 29 inch wielen (ongeveer even groot als een racefiets) beter over obstakels rollen, boden ze een groter contactoppervlak voor de band en waren ze veel efficiënter in het overbrengen van snelheid, vooral over langere afstanden.

Meer recentelijk zijn 27,5 inch wielen de 26 inch wielen gaan vervangen als “standaard” naast de grotere “29er” wielen. (Ga voor meer informatie over de voor- en nadelen van elke wielmaat naar onze blog “Welke wielmaat is geschikt voor mij?”). In recentere tijden zijn exotische materialen zoals koolstofvezel steeds meer gemeengoed geworden omdat fabrikanten de grenzen opzoeken van hoe licht maar duurzaam ze hun producten kunnen maken.

Bron oa Wikipedia Torpedo Specialized

Het valt nog te bezien waar de komende twee decennia van het fietsen ons zullen brengen, maar zoals H.G. Wells ooit zei: “Als ik een volwassene op een fiets zie, wanhoop ik niet aan de toekomst van het menselijk ras.” Tot ziens op het parcours! Voor een geweldige kijk op de geschiedenis van de mountainbike, bekijk de film “Klunkers: A History of Mountain Biking”

Vind de mooiste mountainbike avonturen op Secrettrails.eu

Op Secrettrails vind je de beste mountainbike gids bedrijven in heel Europa, we werken samen met gids bedrijven die de mooiste mountainbike vakantie aanbieden in Europa. Check ze op www.secrettrails.eu.

Meer informatie