Landrover discovery met daktent in sneeuw

Winter kamperen

Het ziet er altijd zo gaaf uit. Winter kamperen. Dikke 4×4’s of campers die ergens in de middle of knowwhere staan in het prachtige witte landschap. Zo trok het ook mij aan. Mijn winter kampeer avontuur was echter alles behalve “comfortabel” te noemen. De heren van Daktent.nl hebben gelukkig wat oplossingen voorhanden wat het toch mogelijk maakt!

Lees hier mijn winter kampeer avontuur in Gerlos

Winter kamperen in Gerlos

Daktent winterkamperen

Winterkamperen; veel kampeerders moeten er niet aan denken. Ondanks dat zien we een aanzienlijke groei in de vraag naar accessoires ten behoeve van het kamperen in de sneeuw en/of ijskou. Met een geschikte uitrusting is het immers een heerlijk verfrissende manier van ontspannen.

Winterkamperen met een daktent

Een daktent is een ideaal kampeermiddel voor de winterse nachten. Je ligt hoog en daardoor heb je geen last van optrekkende grondkou. Daarnaast zijn er verschillende oplossingen om de avond en de gehele nacht goed door te komen. In de avond gebruiken wij een verwarmd zitkussen. Om de nacht goed door te komen uiteraard een goede slaapzak, daarnaast bestaat er een mogelijkheid om een winterhoes of een thermo-binnentent in of om de daktent te monteren, zodat de binnentemperatuur van de daktent ca. 5 tot 10 graden hoger is dan de buitentemperatuur. Tel daarbij een goede Thermarest deken op (eventueel in combinatie met een mutsje) en je slaapt als een roos. Wil je echt comfortabel slapen, dan hebben we bij Daktent.nl ook een daktent verwarming.

Een winterhoes voor elke daktent?

Een winterhoes, ook wel thermotent genoemd, zorgt voor een uitstekende bescherming in extremere omstandigheden tijdens het Daktent winterkamperen. Niet alleen een goede isolatie tegen de kou, maar ook tegen het brandende effect van de zonnestralen. Meestal zijn ze snel te bevestigen door klittenband of haakjes, maar het mooiste is dat de hoes bij de meeste daktenten gewoon kan blijven zitten tijdens het sluiten van de tent. Daktenten met een optie voor een winterhoes zijn: DTBD, Maggiolina, Jimba Jimba, Yuna, Overland en de Overzone

Daktent.nl Yuna

Condensvorming

Grootste probleem van koude nachten is de condensvorming aan de binnenzijde van het tentdoek en aan de onderzijde van het matras. In de meeste gevallen liggen de matrassen namelijk rechtstreeks op de bodemplaat van de daktent, waardoor transpiratie- en condensatievocht onder het matras kan aanslaan en er dus een deels nat matras ontstaat. Indien zich dit langdurig voordoet ontstaat een ideale voedingsbodem voor schimmel. Een oplossing is een anti-condensmat. Deze matten bestaan uit kleine stevige haartjes en zorgen ervoor dat het matras altijd een klein stukje van de bodem gelift is. Hierdoor ventileert de onderzijde van het matras continue, wat zorgt voor een fris, maar vooral droog matras. Ondanks dat dit een goede oplossing is adviseren we om zoveel mogelijk door te luchten.

Kortom, winterkamperen is heerlijk, maar dan wel met de juiste voorbereiding en toebehoren 🙂

Daktent bed

Daktent heater

Mobiele daktent dieselkachel die gebruikt kan worden voor het verwarmen van de daktent. Gebaseerd op een 2kW autoterm air 2D-verwarmer welke is geïnstalleerd in een weerbestendige en robuuste aluminium behuizing. Externe fittingen zijn van roestvrij staal en duurzaam ABS. Alle elektrische aansluitingen zijn weerbestendig gemaakt, zodat de verwarming permanent aan de buitenkant van een voertuig kan worden geïnstalleerd, zoals op een roofrack of dakdragers.

De kachel werkt op een geïntegreerde 5 liter dieseltank die de diesel verbrandt in de verbrandingskamer. De warmte die door dit proces wordt gegenereerd, wordt door de afgesloten behuizing overgedragen en uitgewisseld met de lucht die op zijn beurt de daktent in wordt geleid. Een volledige scheiding van de verbrandingsgassen en de warme lucht is te allen tijde gegarandeerd.

In de praktijk
De dieselkachel levert voldoende warmte voor een enkele daktent op 20-30% van het nominale vermogen bij een temperatuurstijging van 20-25°C. In dit tempo verbruikt de kachel ongeveer 0,15 l/uur brandstof. De geïntegreerde tank is meestal voldoende voor meer dan een week gebruik. Het verbruik van elektrische energie van de batterij is ongeveer 9Ah voor 8 uur branden bij 20-30%. Een hulpbatterij wordt aanbevolen, maar is niet verplicht. Via de controller kan een maximale ontlading van de accu worden ingesteld, zodat u de volgende ochtend het voertuig kunt starten.

meer informatie: Daktent verwarming

Daktent diesel heater