Van de Posbank tot aan Radio Kootwijk – De Veluwe

Al eerder hebben we de standaard route van de Posbank gereden (lees hier onze review) en zijn verwonderd over dit prachtige stukje natuur in Nederland. Nu was het tijd om de Posbank route verder uit te breiden naar de west kant van de a50. De Veluwe is namelijk behoorlijk groot en strekt zich van Arnhem tot aan bijna Zwolle. In deze route kom je niet tot Zwolle, geen zorgen. De totale route is bijna 78 kilometer lang en start op de Posbank bij het “Paviljoen De Posbank”. Vanaf hier rijd je richt Noord Westen over veelal Gravel paden waar je her en der best wat kan vals spelen, vals spelen? Ja een hoop gravel paden liggen naast verharde fietspaden namelijk. Voel je niet schuldig want er komt nog genoeg!

Download GPS

Zandbanken en heel veel Gravel

Dat je op de Posbank veel zand tegen gaat komen mag geen verassing zijn. Veel paden zijn zeker na lange tijd droogte erg zanderig. Scan daarom de route goed zodat je eventuele nare verassingen tijdig ziet aankomen. Deze route is overigens grotendeels beter te doen dan de officiële Gravel route van de Veluwezoom. Er zitten veel meer gravel paden tussen welke ook door de vele “normale” fietsen worden gebruikt. Dat stukje “officieel vs. onofficieel” is ook wel even goed om te benoemen: Er zit een klein stukje in waar je niet mag fietsen namelijk, ons advies is om hier even omheen te navigeren!

Veluwe gravel route 78 kilometer

De A50 over op naar Radio Kootwijk

Aan de overzijde kom je wat meer dichte bossen tegen, maar ook hier vind je prachtige heidelandschappen. Er zitten veel lange halen in maar vergis je niet, veel lange rechten stukken zeker verder richting het noorden zijn op zacht zand. Gelukkig kan je wanneer je over de helft bent je benen wat rust gunnen (of juist harder te gaan) over de langere stukken asfalt of wederom de hardere gravelpaden. De uitzichten zijn nog steeds: Heel erg mooi.

Zwaarte van de route

De zwaarte van de route zit hem uiteraard in de afstand, maar zeker ook in het feit dat er toch best wat stukken in zitten waar je simpelweg niet heel hard kan. Hij gaat over veel minder MTB trails dan de officiële route maar toch voldoende om aardig stuk te gaan. Het overgrote gedeelte is gravel ondergrond met wat asfalt. Technisch is de route gemakkelijk te noemen waardoor wij zeggen: De route is Gemiddeld qua niveau. Qua omgeving absoluut een topper!

Veluwe gravel route 78 kilometer