De gravel route op Nationaal Park Veluwezoom

In een van de grootste natuurparken van Nederland; het Nationaal Park Veluwezoom, vind je een werkelijk prachtige gravel bike route. De route is volledig voorzien van route bordjes en is zowel heen en terug te rijden. Rijd je linksom dan volg je groen, rijd je rechtsom dan volg je blauw. Vroeger was dit grotendeels de mountainbike route en dat karakter vind je her en der nog zeker terug, maar daar komen we later even op terug ;).

Download GPS
Gravel Route Nationaal Park Veluwezoom

Wat algemene gegevens

De route is 36 kilometer lang met circa 460 hoogte meters te overwinnen. Grotendeels rijd je over dubbeltracks onverhard met af en toe wat verharde stukken ertussen, gelukkig zijn die verharde stukken verwaarloosbaar. De route strekt zich uit vanaf de Steeg in het zuiden helemaal tot aan Loenen in het Noorden. Er zijn meerdere opstap punten met verbindingsroutes aangelegd. De verbindingsroutes zijn aangemerkt met een Zwart route bordje logo of met een dubbele kleur wanneer je deze route wilt combineren met de Schaarsbergen mountainbike route. Mocht je ergens de route willen verkorten dan kan dat, op verschillende punten is een groen route bordje te zien met een wit vlakje erin.

De prachtige omgeving van het Nationaal Park Veluwezoom

Wanneer je start op de parkeerplaats Herikshuizerveld aan de Beekhuizerweg start de Gravel bike route iets ten Noorden van je. Rustig opstartend over de dubbele goed berijdbare paden kom je prima voorruit om flink wat meters te maken. Na wat lange halen draai je rustig richting het Noorden waar je flink wat zand banken kan tegenkomen. Deze zandbanken kunnen behoorlijk mul zijn wanneer het al wat langer droog is. Iets wat bredere banden met minder druk erin kan hier een goede uitkomst in bieden! Je passeert werkelijk prachtige uitzichten over de heide velden van het park.

Rustig aan veranderd de omgeving naar meer bebossing, hier ben je zeker nog niet af van de zandbanken! Pas wanneer je volledig in het bos bent en richting het oosten stuurt veranderd de ondergrond naar wat hardere paden met wat meer wortels. Denk overig niet dat je geen zandbanken meer tegenkomt 😉

Draaiend naar het zuiden voert je door prachtige uitgestrekte bossen door. Lange rechte halen staan hier op het menu maar door de toch wat meer oneffenheden in de ondergrond zeker niet saai noemen met je gravel bike.

Wanneer je echt in het onderste stuk van de totale gravel route komt zie je de “oude” aard van de route terug. Hier vind je meer single trails met wortels wat de route toch best wat uitdagend kan aanvoelen. In dit onderste stuk gaat het ook sneller omhoog en naar beneden wat nog best wat van je benen zal vragen na een goed 25 kilometer in de benen te hebben. Ook de afdalingen slingeren naar beneden over single trails wat toch best wat stuurman skills verlangd. Is het heftig te noemen? Nee zeker niet, gewoon net even wat leuker dan de rechte paden.

Gravel Route Nationaal Park Veluwezoom

Koffie thee of een lekker biertje

Een paar kilometer voordat je weer bij de auto komt kan je heerlijk op het terras bij Paviljoen De Posbank even chillen voor een Koffie thee of gewoon direct aan het bier :D. Je kan uiteraard ook hier je auto neerzetten en vandaar de route volgen. Uit ervaring weten we dat deze parkeerplaats in de weekenden erg druk kan zijn, onze voorkeur daarom om een parkeerplaats verderop te parkeren waar je alle ruimte hebt.

Heb je tips aanvullingen of andere zaken? Mail ze naar info@trail-addicts.com

We zijn altijd opzoek naar nieuwe mooie GPS Gravel routes zodat wij die dan weer gratis met andere kunnen delen! Ook die mogen naar info@trail-addicts.com

Meer Gravel rides vind je hier

Gravel Route Nationaal Park Veluwezoom
GPS van Route Nationaal Veluwe zoom