MIPS – Het is niet meer weg te denken, maar wat doet het eigenlijk?

Geboren uit de wetenschap

De oprichters van Mips hebben decennialang de relatie tussen hersenletsel en helmconstructie bestudeerd. Jaren van onderzoek en testen hebben plaatsgevonden voordat de eerste helm met een Mips®-veiligheidssysteem (een ruiterhelm) in 2007 tot leven kwam. Tegenwoordig vind je Mips®-veiligheidssystemen in helmen van de meeste grote helmfabrikanten en voor hoofdactiviteiten zoals fietsen, sneeuw sport, motorsport, teamsport en zelfs de bouw. Mips® veiligheidssystemen zijn het resultaat van uitgebreid onderzoek en testen, zowel intern als van onafhankelijke externe bronnen.

Verschillende helmen hebben verschillende behoeften

Afhankelijk van het ontwerp en andere eigenschappen zoals materialen en ventilatie, hebben verschillende helmen verschillende behoeften. Daarom bieden wij een breed assortiment aan Mips® veiligheidssystemen. Elk is uniek en ontworpen voor specifieke activiteiten en helmontwerpen, maar ze hebben allemaal dezelfde technologieën en voordelen. Elk Mips®-veiligheidssysteem is gecentreerd rond een laag met lage wrijving die een omnidirectionele beweging van 10-15 mm mogelijk maakt bij bepaalde schuine schokken, bedoeld om de rotatiekracht op het hoofd te verminderen.

buitenste bescherming

De meeste helmen bestaan ​​uit een buitenschaal van kunststof of composietmateriaal. Onder die schaal bevinden zich een of meerdere lagen schuim, meestal EPS (geëxpandeerd polystyreen) of EPP (geëxpandeerd propyleen) schuim, ontworpen om de energie van een impact te helpen absorberen. Het schuim kan worden gemaakt met verschillende dichtheden: zachte lagen die verpletteren bij kleine schokken en hardere lagen om grotere slagen aan te kunnen.

Rotatiebewegingsbeheer

Naast de schaal- en schuimstructuur hebben helmen met een Mips®-veiligheidssysteem een ​​glijlaag toegevoegd aan de helmstructuur. Deze wrijvingsarme laag kan op verschillende afstanden van het hoofd in de helm worden aangebracht. Bij de meeste helmen met een Mips®-veiligheidssysteem is de glijlaag het dichtst bij het hoofd geplaatst, waardoor een glijdende beweging van 10-15 mm mogelijk is bij bepaalde schokken onder een hoek, bedoeld om de rotatiekracht op het hoofd te verminderen. Als alternatief hebben sommige helmen een Mips®-veiligheidssysteem in het EPS-schuim, tussen het schuim en de buitenschaal, of zelfs buiten de schaal.

Retentieriemen

Verstelbare nylon banden met gesp houden de helm comfortabel op zijn plaats tijdens activiteiten. Een fit-systeem, vaak inclusief een ratel of draaiknop om het gevoel te verfijnen, zorgt voor een goede pasvorm voor verschillende hoofdmaten en -vormen.

Hoe werkt een Mips® veiligheidssysteem?

Het Mips®-veiligheidssysteem heeft een wrijvingsarme laag aan de binnenkant van een fietshelm die een multidirectionele beweging van 10-15 mm mogelijk maakt bij bepaalde schuine schokken, bedoeld om de rotatiekracht op het hoofd te verminderen.

Waar bevindt zich het Mips®-veiligheidssysteem op een helm?

Het bevindt zich in de helm, meestal tussen de vulling en de beschermlaag van EPS-schuim. Er zijn verschillende MIPS-systemen, maar ze bestaan allemaal uit een wrijvingsarme laag tussen de helm en het hoofd.

Welke fietshelmen hebben Mips® veiligheidssystemen?

Onze ingenieurs werken met veel verschillende merken (meer dan 25) aan veiligheid voor helmen zonder afbreuk te doen aan ventilatie, comfort en pasvorm. Zodra het Mips®-veiligheidssysteem in een helm is gemonteerd, voeren we grondige tests uit om ervoor te zorgen dat de helm voldoet aan de Mips®-veiligheidsnormen.

Voegt een Mips® veiligheidssysteem veel extra gewicht toe aan de helm?

Mips-technologieën wegen tussen de 25-45 gram, niet veel meer dan het gewicht van een typische energiereep.

Meer informatie? Check de website van MIPS

Adventure and Survival Verzekering