De Geometrie, het definieert waarvoor je fiets is gemaakt

De geometrie van je mountainbike is essentieel. Het definieert waar je fiets voor gemaakt is. Ieder merk maakt in de specifieke details haar eigen keuzes. Toch zijn er een paar basisregels

Een lange wielbasis, luie balhoofdhoek, korte stuurpen, laag bottombracket (BB) maakt een fiets tot een downhill bike. Nu kan je per categorie stellen dat telkens die cijfers “iets minder heftig” worden. Dus van Downhill naar Enduro, naar All-Mountain, tot aan XC.

 

Waar richten we ons nu op om een echte do-it-all fiets iets “agressiever” te maken?

De eerste en goedkoopste stap voor elke fiets is de stuurpen, gecombineerd met een breder stuur. Simpele ingreep met groot resultaat. Te doen op elke fiets van hardtail tot fully.

Tweede ingreep is al wat lastiger: de balhoofdhoek

Je kan de balhoofdhoek het mooiste aanpassen door een verstelbare balhoofdset. Naar ons weten bestaat die alleen bij Canecreek. Door de cups anders te monteren komt je voorvork luier in het frame te staan. Dat is mooi want zo ontstaat er en een agressievere balhoofdhoek en tegelijkertijd zakt je BB iets. Win-win. Helaas kan dit niet bij elke fiets en soms wil je eigenlijk ook niet dat je BB verder zakt omdat die al laag genoeg is. Bij de Canecreek optie zou je dan je vork kunnen verlengen met een langere vork 😉 simpel, maar duur. Reverse Angle Spacer kan hierbij helpen. Die maakt je vork iets langer namelijk. Zo wordt je balhoofdhoek nog agressiever (luier) en je tilt je BB weer iets omhoog.

Canecreek oplossing kan niet altijd…

De headset van Canecreek past niet in iedere fiets. Tja dan moet je bij een hardtail accepteren dat je BB iets omhooggaat, dit zal je dus moeten proberen. Gelukkig is de Reverse Angle Spacer niet heel duur, dus een makkelijke goedkope hack om eens te proberen.

Bij een fully heb je echter toch nog mogelijkheden! Zo kan je dus simpel een langere vork monteren of de Angle Spacer monteren en daarna middels een Offset shock bushings. Deze bushing simuleert eigenlijk dat je shock iets ingeveerd is zonder in te boeten op je veerweg – je zou dus ook met iets meer sag kunnen rijden, maar dan boet je in op je veerweg – deze Offset shock bushings zorgt voor een luiere balhoofdhoek door het verlagen van je BB. Dus tezamen met de Angle Spacer kan je een mooi gebalanceerd samenspel krijgen!

 

In de praktijk

We hebben de Specialized Stumpjumper -met een redelijk controversiële balhoofdhoek en wat ons betreft perfecte BB-hoogte- omgebouwd met de 2 oplossingen. Hierdoor is de balhoofdhoek bijna 1 graad luier geworden en de BB-gelijk gebleven.

Meer product Reviews

Foto van Speicialized