Mountainbiken in Netersel

Netersel, het zal niet direct bij iedereen een belletje doen rinkelen. Een klein dorp tussen Tilburg en Eindhoven in. Pak afslag Oirschot vanaf de A58 en rij dan 2 dorpen zuidelijk door. Naast het feit dat het een kleine 1.000 inwoners heeft en verder door weilanden en het natuurgebied de Neterselse Heide word omringd valt er niet meer over te vertellen. Uiteraard geloven we dat buurtbewoners hier anders over denken, maar dat is niet direct relevant over wat ik wil vertellen…. J Wat ik wel wil vertellen is wat er voor een mountainbike route in Netersel. Netersel kenmerkt zich nou niet bepaald door het immense hoogteprofiel noch haar uitgestrekte bossen. Feitelijk is er eigenlijk niet zoveel om voor af te reizen als je Het Rijk van Nijmegen, De Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug allemaal op een half uur rijden hebt van huis. Toch ga ik je nu vertellen dat deze miniroute van 4 kilometer écht de moeite waard is om eens een kijkje te nemen! Neem je een kijkje, neem dan je fiets mee, want dat is essentieel! 😛

De Mountainbikeroute van Netersel is een (her)definitie van Nederlands mountainbiken

Ja de mountainbike route van Netersel herdefinieert wat ons betreft hoe we naar mountainbiken kijken. De “her” tussen aanhalingstekens is omdat er tegenwoordig wel meer zogenoemde 2.0 routes zijn waar lange rukken rechtuit niet meer het geval zijn. Veel routes worden al ge-update waar bochtenwerk de hoofdmodus is, helaas mist er wat ons betreft dan altijd nog wat uitdaging. Er zijn al meerdere routes waar daaraan gewerkt wordt. Pro-secties genoemd of, nog beter “rood, met een diamant erin”.

Maar daarover later meer. De MTB-route van Netersel is meer een 2.0 route op steroïden, niks gaat rechtuit en de makers van deze route hebben het niet nagelaten her en der wat “pro-secties” aan te leggen. Sterker nog, er zijn hier geen “amateur” stukken te vinden.

Als je hier goed kan mountainbiken, dan kan je al best een beetje fietsen…

Op de kaart zie je dat de route van Netersel een soort spaghettibord is waarbij er wat spaghetti stengels naast het bord zijn gevallen, in die stukken vind je dan ook de enige rechten stukken van de route. Mijn bus staat daar, dus daar stuur ik erin. Zonder bovenstaande informatie is de surprise factor groot. De route is qua moeilijkheidsgraad “rood” gemarkeerd met her en der een extra pepertje erop in de vorm van een vierkantje (diamant) zitten er 2 diamantjes op dan is er een zogenaamde chicken-route aanwezig, verder zal je het toch echt allemaal zelf moeten fietsen. De bochten zijn krap en vaak zitten de gepeperde secties direct na een bocht. De diamantjes volgen elkaar in rap tempo op. Omhoog omlaag en echt overal zijn stenen en wortels in de route aangebracht om het extra spannend te maken. Als je hier goed overheen rolt dan kan je eigenlijk al best heel goed mountainbiken! Ook zijn er nog wat bordjes met “steil”, die herken ik niet direct zo en dat is ook eigenlijk het enige wat mist. Of nou ja, lange afdalingen zou nog vetter zijn, maar dat is wat flauw om te vragen natuurlijk 😉

Afstand is relatief

Zonder al te filosofisch te worden, afstand is echt relatief. Je kunt afstand afzetten in tijd bijvoorbeeld. Wat boeit een afstand nou? Het gaat om reistijd of beter gezegd de moeite die je moet doen om er te komen. 10 kilometer door hartje Amsterdam met de auto is nou eenmaal een grotere uitdaging dan 10 kilometer op een rustige snelweg, snap je?

De route is dus “maar” 4 kilometer en dat doet het lijken dat het geen zin heeft om naar deze route te reizen. De waarheid is anders! De route is namelijk vergelijkbaar met het doorkruisen van Amsterdam met de auto tijdens spitsuur… Enige verschil is dat dit leuk is, heel leuk 😀 Vandaag heb de route 3x gedaan en elke keer werd hij leuker!

Kennis is macht in Netersel

Ergens op de route staat een bordje met ‘Strava Start’ erop. De route is volledig afgeschermd van overige paden en wegen dus racen is hier best een beetje oké… Normaal zou een zeer fit persoon die een beetje kan mountainbiken het op de meeste routes in NL winnen van een minder fit persoon met iets betere techniek. Dan zijn er wat routes waar techniek iets meer een rol speelt waardoor je je fitheid wat kan goedmaken en dan heb je Netersel. Kennis is hier macht! Alle klimmetjes zijn super kort maar ook veelal best pittig. Het punt van kennis is hier essentieel omdat je namelijk vaak niet de tijd hebt om te schakelen naar de juiste versnelling. De obstakels komen te snel achter elkaar, gevolgd door een klim. Ken je de route uit je hoofd dan weet je wat er komt en dan kan je nog voor de afdaling goed geschakeld staan, zodat de klim die er aankomt direct full-power genomen kan worden. Uiteraard telt fitheid én techniek hier terdege voor een goede Strava tijd. Gelukkig kwam ik hoofdzakelijk voor het plezier.

Plezier is iets wat ik heb gevonden!!!

Dus zoek je naar meer uitdaging, wil je werken aan je techniek gecombineerd met fitheid? Dan is Netersel een must-visit. Laat je niet tegenhouden door de korte afstand van de route. Dit is echt leuk voor als je zelfs de nieuwe 2.0 routes alweer wat saai begint te worden.

Welke fiets neem je mee?

Dit is samen met het mountainbikeparcours van Sittard de tweede route waar een dropperpost niet geheel ongebruikt blijft. Verder is het aan jou. Een dikke Enduro fiets kan prima, maar een hardtail XC ook. Met de één kom je wat sneller over de rockgardens, waar je het met de hardtail weer goed maakt in de felle klimmetjes. Vergeet je skillset niet, die ga je dus wel nodig hebben…

Algemene informatie:

Voor actuele informatie verwijzen wij je graag naar de officiële website van de route https://hetsnellewiel.nl/

Meer mountainbike routes in Nederland