7 tips over hoe je veilig een mountainbike koopt via marktplaats
1. Weet wat je wilt
Er is ontzettend veel variatie in het aanbod en dan bedoelen we niet alleen of het nou een fully of hardtail moet zijn. Binnen elk “segment” is er ook nog veel in variatie, af montage en uiteraard frame kwaliteit. Het helpt daarom enorm om eerst daar naar onderzoek te doen. Dan weet je uit het mega aanbod op marktplaats beter naar welk merk en model mountainbike je moet gaat zoeken
2. Mountainbike online gevonden en nu?
Oké je hebt het juiste model gevonden nu is het tijd voor meer onderzoek, wat wij dan aanraden is om je te focussen op de verkoper. Check zijn “status”, maar check ook eventuele lage recensies. Sommige mensen krijgen die namelijk onterecht. Overal moet hij of zij natuurlijk een net aantal sterren hebben én nog belangrijker hoelang is hij/zij actief. 2de wat je kan doen is kijken naar andere advertenties. Staat de hele inboedel erop dan is het mogelijk een handelaar in van alles, dus geen liefhebber van de mountainbike geweest…
3. Inspecteer de foto’s goed voor je reageert
Staat de mountainbike er met de modder nog op? Misschien was deze persoon dan toch niet zo zuinig op de mountainbike. Uiteraard mag een mountainbike allerlei gebruik sporen bevatten, dat gebeurt nou eenmaal, maar dan hebben we het over bijvoorbeeld steenslag en gebruikelijke slijtage en lichte krassen. Gebruikelijke slijtage is bijvoorbeeld op de crank en achter brug door de schoenen. Een schoongemaakte mountainbike heeft niks te verbergen!
4. Informeer naar specificaties
Het er blind vanuit gaan dat dit specifieke model nog conform specificaties is zoals hij uit de winkel kwam is zeker niet handig. Zaken gaan kapot en dan is de vraag: Upgrade, hetzelfde of een Downgrade van onderdelen.
5. Het contact
Het is eindelijk zo ver! Je wilt misschien gelijk bieden, nee nu is het tijd om wat contact te leggen en kijken of er een beetje normaal wordt gereageerd. Vraag even na of punt 4 nog helemaal volgens fabrieks specs is en indien nee wat er dan veranderd is. Dit hoeft de verkoper niet perse te weten natuurlijk. Het kan immers zijn dat hij zij niet de eerste eigenaar is. Het gaat er meer om hoe hij reageert. “Hoe kan ik dat zien?” is bijvoorbeeld een heel valide antwoord. Echt niet iedereen kent elk onderdeeltje uit het hoofd.
Vraag ook even naar het onderhoud van veringsystemen, slecht onderhoud kan zorgen voor een hoge kosten op korte termijn.
6. De prijs
Ja je moet natuurlijk altijd onderhandelen. Maar reëel gezien is dit model al conform of misschien net iets boven wat je wilt geven. Ga niet in op mountainbikes die met abnormale prijzen online staan, laat maar schieten en zoek een betere. Onderhandelen die je niet per app. Heeft geen zin. Je wilt hoe dan ook de mountainbike in het echt eerst beoordelen. Dus de prijs voldoet al een soort van aan je verwachtingen gezien specs en staat van de MTB. Vraag wanneer het uitkomt om te komen kijken.
7. Langskomen, onderhandelen en meenemen (of niet)
Nu komt het eropaan. Check de lagers die je kunt checken. Voelt het als een koffiemolen standje espresso maling? Geen probleem maar neem dat straks mee in je onderhandelingen. Bij zowel als Carbon en Aluminium mountainbikes check je op potentiele scheuren. Ketting, tandwielen en andere draaiende slijtage delen check op de staat, ook hier geld dat het niet een potentiele no go is, wel iets voor je finale bod.
Bij Carbon frames even zoeken naar soft spots. Soft spots kan je licht in drukken en nee, dat hoort niet! Je kan oneffenheden opzoeken in de lak en daarop drukken. Verder random wat na lopen en met name de achterbrug even checken.
Dan de vering systemen even checken, overmatig olie kan betekenen groot onderhoud. Krassen op de stanchions (het deel wat de behuizing in gaat) zijn een no go óf iets om mee te nemen in je prijs.
Heb je nog meer tips voor online mountainbikes kopen? Reageer dan in de comments hieronder!
18 November 2024
Reserveband mee – De FORX Switchback strap
De Forx Switchback strap gereviewed. Een reservebandje mee is altijd een goed idee, maar waar je die nou een beetje handig mee neemt is het volgende. Is dit dan de beste…
12 November 2024
Review: Shoefresh Opod schoendroger én -verfrisser
Je schoenen droog en fris, vóór je volgende fietsavontuur? Wij probeerden de Shoefresh Opod. Lees onze bevindingen.
5 November 2024
Wat doet de Piggyback op een mtb demper eigenlijk?
Met een piggyback heb je dus een betere demping en schokabsorptie, vooral tijdens lange afdalingen of bij herhaaldelijk treffen van obstakels. De extra oliecapaciteit zorgt ervoor…
24 August 2024
Review: FIX-FORK vorkhouder systeem: subliem voor in je camper of auto
FIX-FORK vorkhouder systeem: subliem voor in je camper of auto
4 October 2024
[Race Report] Mondraker Enduro Team Davos 2024 – genieten als vaste gast
Zwitserland. We gáán sowieso, want de Mondraker Enduro Team race staat op het programma.…
1 Comment15 Minutes
21 August 2024
Mountainbiken rond het Iseo meer Italië
Het Iseo meer is niet alleen voor wielrenners en speedbootjes, nee hier kan je echt…
0 Comments8 Minutes
22 April 2024
Bikepark Winterberg 2024 wordt: The Mother
Maar sinds 10 april kwam er wat nieuws los: Bikepark Winterberg wordt “THE MOTHER…
0 Comments1 Minutes
2 December 2023
Nideggen trails
Nideggen mountainbike trails, wat er nog wel open is!
0 Comments3 Minutes
22 November 2023
Trail Review Col de Mille
Trail review van de Col de Mille in Zwitserland, een trail waar alles samenkomt
0 Comments7 Minutes
18 October 2023
Aletschgletsjer: droomtrail in Zwitserland
Dit keer worden we verrast met een trip naar de Aletschgletsjer. De grootste gletsjer van…
0 Comments3 Minutes
19 September 2023
Nieuwe enduro trails in Bikepark Winterberg
Nieuwe Enduro trails in Winterberg niet voor de beginners, zeker een toffe toevoeging
1 Comment4 Minutes
23 July 2023
Trailpark Groznjan
Rondom het mooie toeristen trekkende Groznjan liggen een mooi aantal mtb trails volgens…
0 Comments3 Minutes
8 July 2023
MTB trailhunt in Hemer
Dit keer gingen we opzoek naar mtb Enduro trails net onder Hemer. Volgens het…
0 Comments5 Minutes