Reisverslag Schotland: trails centers 7 Stanes

Belangrijk: Dit verhaal is ingestuurd door MTBTravel.nl, ze organiseren prachtige reizen door Schotland. Omdat de heren zich voornamelijk bezig hebben gehouden met de prachtige reis hebben ze weinig beeld materiaal kunnen maken. De foto’s zijn afkomstig van een eerder reis avontuur van Trail-Addicts.com, mochten ze je bekend overkomen 😉 

Als er iets tot de verbeelding spreekt, dan zijn het wel de illustere Schotse trail centers: de 7 Stanes.

Over de jaren heen hebben we wel eens een middagje op Glentress en een ochtendje Newcastleton gereden. Hoe mooi zou het zijn om een weekje Schotland te doen en alle 7Stanes te rijden.  Eind mei 2018 is het tijdom te doen wat we graag doen, mountainbiken in Schotland en dit op alle 7 Stanes!

 

Woensdagmiddagis het zover, fietsen op de aanhanger en iedereen in de bus. De roadtrip is begonnen. We reizen met P&O via Rotterdam naar Hull. Aan boord Live Entertainment, bioscoop, restaurants, casino en natuurlijk een aantal bars om ieders strategie voor de komende dagen te bespreken onder een goed glas bier.

Slapen op de boot heeft een groot voordeel, je wordt rustig in slaap gewiegd.

 

De 7 Stanes zijn 8 trail centers (Glentress en Innerleithen vormen samen 1 Stane) in het zuiden van Schotland, verdeeld over de ScottishBorders, Dumfries en Galloway. Vanaf 2001 is er door de Schotse Forestry Commission meer dan 4.5 miljoen Euro in deze mountainbikegebieden gestoken. Met een gemiddelde investering van 16.000 euro per kilometer trail zijn onze verwachtingen dan ook hoog.

 

Donderdagsochtends het dan zover we komen aan in de UK. Onze blik en navigatie richten we op Schotland. Via een korte brunch stop net iets voorbij het beroemde Appleby komen we bij de eerste plaats bestemming.

drop_bikepark_7stanes

 

Skills Area.

Dat er echt goed is nagedacht over de 7 Stanes was duidelijk bij onze eerste stop: Newcastleton.

Deze trail beschikt over een zogenaamde skills area oftewel een oefenparcoursom de verschillende niveaus uit te proberen. Hier heb je alle tijd om de trail features van de blauwe, rode, zwarte routes te proberen. Andere Stanes hebben zelf een freeride deel in hun skills area.

Leuk om te doen en ook geen overbodige luxe zal al snel blijken.

Op Newcastleton gaan de blauwe route en rode route in het begin gelijk op. Slingerend rijden we naar boven naar het punt waar de rode route zich afsplitst en daar gaat gelijk de snelheid erop.  Alle single tracks liggen er top bij, de route aanduiding is perfect geregeld en technische uitdagingen staan van tevoren aangekondigd. We vliegen door het bos om uiteindelijk beneden aan te komen met een grote glimlach op ons gezicht. Dit is een goed begin! Na een korte klim komen we onze eerste Stane tegen. Stane is Schots voor stone en voor ieder trail center is er een steen/beeld door de kunstenaar Gordon Young ontworpen. Op Newcastleton staat de “Border Stane”. Begrijpelijk want we zitten hier dicht tegen de Engelse grens aan. Even verderop zien we de aanduiding voor de verbindingsroute naar Bikepark Kielder (gelegen in Engeland) ook een bike park van hoge kwaliteit.

Maar wij blijven voorlopig in Schotland en vervolgen de rode route die verder omhoog slingert om zich na een aantal snelle singletracks weer bij de blauwe route te voegen.

Waar rood als route met technisch uitdagingen wordt aangeduid, staat blauw voor de track met veel meer flow. De snelheid gaat weer flink omhoog, we schieten door kombochten die worden afgewisseld met tabletops en jumps die zowel met de wielen aan de grond als met sprongen genomen kunnen worden. Beneden gekomen kijken we elkaar even kort aan, draaien de fietsen om en gaan voor ronde 2. Hier kunnen we onszelf wel vermaken.

 

Na Newcastelton geredente hebben, rijden we naar het hotel waar we de eerste drie nachten verblijven. Vanaf deze thuisbasis zullen we de parken Mabie, Dalbeattie, Glentrool, Kirroughtree en Forrest of Ae aandoen. Een typisch Schots hotel met uitstekende maaltijden, een prachtig uitzicht en een gezellige bar met pooltafel om de komende dagen onder het genot van een “Ale” of Whisky na te praten over de opgedane ervaringen.

 schotland_bikepark_7stanes

Granite

Voor de volgende dag staan Mabie en Dalbeattie op het programma.

Na een Schots ontbijt rijden we naar de trail van Mabie. Eerst de skills area welke weer over andere uitdagingen  beschikt dan Newcastleton. Hier kunnen oa dropjes van verschillende hoogtes geoefend worden en er is een steile rots afdaling.

De rode route op Mabie bestaat voor 80% uit singletracks met schitterende vergezichten. De ondergrond en aard van de route is significant anders dan gisteren. We komen flowende north shores tegen en er is meer rots ondergrond dan op Newcastleton. 500 Meter voor het einde van de rode route is het raak. Een scherpe steen snijdt de zijkant van Sebastiaans band open. Dat is niet meer te plakken en we moeten terug naar de parkeerplaats voor reparatie. Onderweg spreken we met een medewerker van de Forest Committeenet op weg naar de tails voor onderhoud. Deze man is zichtbaar trots op het parcours en komt met mooie verhalen over aanleg en het continue onderhoud. Voor de aanschaf van een nieuwe band verwijst hij ons naar een local bike shop op de weg naar Dalbeattie, zodat we geen tijd extra verliezen om te kunnen rijden.

 

Na het plaatsen van een nieuwe band en het inkopen van extra materiaal komen we aan bij Dalbeattie, door de eigenaar van CDBikes omschreven als een technische route met veel granite rocks. En dat daar niets van gelogen is blijkt al na de eerste meters. Enorme graniet formaties vormen de aard van deze route. Er ligt weer een skills area uitgebreidmet zogenaamde “taster loops”. Vrij vertaaldzijn dat voorproef lussen met blauwe, rode en zwarte features. Deze zijn al zo fijn om te rijden dat je hier makkelijk een dag kan doorbrengen, maar we willen ook de rest zien en draaien na het fijne voorproeven de rode route op, dit smaakt naar meer.

De snelheid ligt op Dalbeattie beduidend lager door de stukken graniet die zowel mooie rockgardens vormen als egaal gladde oppervlakken. We komen Enduro-achtige stukken tegen met namen als “The Qualifier” en “The SLAB” en deze zijn niet voor niets als zwart aangeduid.

Er wordt veel geklommen en we worden getrakteerd vergezichten op de Schotse kust.

schotland_trail_groengras

Big County

Op dag 3 rijden we de parkeerplaats van Kirroughtree op. Dachten we dat de andere Stanes goed georganiseerd waren, dan is dat een understatement bij het zien van Kirroughtree, door de Forestry Commission omschreven als: one of the world class 7 Stanes mountainbike venues.

Het Kirroughtree visitor center is het mooiste tot nu toe en biedt alle mogelijke faciliteiten zoals, fietsreparatie, fietsverhuur(high end), winkel, restaurant groot terras, douches, toiletten, afspuiten etc. Dit pakt goed uit want er zijn veel mensen op de been, we zien wandelaars en fietsers. Ook veel gezinnen op de mountainbike want ook daar zijn de 7 Stanes zeer geschikt voor, de groene routes zijn perfect om met kinderen te rijden en naar mate ze zich ontwikkelen, kun je eenvoudig naar blauw en zelfs rood overstappen. Omdat de 7 Stanes groot zijn opgezet en over voldoende ruimte beschikken, zit je elkaar niet in de weg. Want ondanks dat de parkeerplaats druk is, komen we na de start niemand meer tegen. Na een stevige klim op de rode route volgen uitdagende singles tracks door de bossen, langs beekjes en rotspartijen. Er zijn voldoende technisch features om het uitdagend te maken. De rode en blauwe route komen een aantal keer samen op plekken waar een haast BMX-achtige baan met snelle kombochten is aangelegd. Vol van de adrenaline komen we beneden aan, klaar voor een goede lunch op het terras. Dit is toch wel een van onze favoriete bikepark geworden!

mtbtravel

In de middag rijden we door naar Glentrool.

Hier zijn 3 routes te vinden; groen (6 km), blauw (9 km) en “the Big County Route”.

Wij kiezen voor de laatste en worden getrakteerdom mooie vergezichten, maar ook op veel hoogte meters in lange klimmen op brede paden. Het weer is grijs en de benen moe van de afgelopen dagen.

Gelukkig zijn er ook afdalingen die ervoor zorgen dat we topsnelheden halen. Het uitzichtop Loch Dee is schitterend en we houden rust bij de Giant’s Axe head stone.

Terug op de parkeerplaats zit de vermoeidheid er goed in. De Ale wel verdiend!

 

De volgende ochtend verlaten we onze tijdelijke thuisbasisom in de avond neer te strijken in het centrum van Peebles, het hart van de Tweed Vallee, maar voor het zover is staan er nog 2 Stanes op ons dagprogramma.

 

schotland_7stanes1

Enduro

Forest of Ae. De locatie is schitterenden wederom de faciliteiten goed (fietsreparatie, verhuur, afspruiten, restaurant). De route begint met een klim en er moet ivm boswerkzaamheden een by-pass genomen worden. Deze staat netjes aangegeven en is zeker geen straf. Als de route weer wordt opgepakt is het gelijk raak, een supersnelle baan, een soort rollercoaster. Dan weer klimmen en er volgt weer een snelle afdaling. En weer klimmen en weer…… hier kunnen we blijven gaan. Op 60% van de route passeren we een klein bordje met als opschrift: Enduro route 2018. Er blijkt niets aan gelogen, want nu gaat het echt los, van hoog op de berg langs een steileafgrond tot diep in het dal.. Nog maar net bijgekomen pakt de rode route een staartje mee van het Freeride stuk wat hier ook ligt. Hoofd erbij houden en de juiste lijnen kiezen. Freeride, zwart en rood zijn hier met elkaar verbonden.Bochten, tabletopsen jumps volgen elkaar in razend tempo op. Beneden gekomen trappen we de benen uit en proberen ons een soortgelijke trail voor de geest te halen……. wij weten er geen.

Skids are for kids

Door naar Innertleithen (spreek uit: Innerlieten). Met Forest of Ae nog in het hoofd en de benen parkeren we op Innerleithen tussen de downhillers. Want daar staat Innerleithen om bekend, de vier downhilll lijnen. Een up-lift service rijdt af en aan en we horen alleen maar enthousiaste kreten van de boshelling af komen. Iedereen heeft een full face helm op draagt body armour. 170mm veerweg is hier eerder regel dan uitzondering. Zijn wij hier dan wel op onze plek? Ja toch wel. Naast de downhill ligt er ook een 19 kilometer lange rode route. Deze heeft het karakter van een downhill parcours met een lange klim naar de top en daarna volle bak naar beneden.

De afdaling is technisch te noemen en de waarschuwingen op de routebordjesliegen er niet om: Rode route met zwarte elementen, verken de route voordat je deze rijdt en neem geen risico’s.

Dit is het serieuze fietsen, maar gelukkig voor degene die de route niet kennen, zijn er chicken runs om de zwarte elementen heen. Om te voorkomen dat iedereen deze short-cuts gaan nemen staat er onder waarschuwingen nog een opmerking: Skids Are For Kids!

 

De vermoeidheid zit er nu goed in. Gelukkig zitten we in een van de beste hotels van Peebles en staan de fietsen veilig in de opslag. Ook hier in Peebles weer perfecte sfeer, een goede maaltijd en na een paar drankjes is het tijd om ons bed op te zoeken voor alweer de laatste dag rijden.

schotland_trail_bikepark_7stanes

Mountain Biking Heaven

Save the best for last. Glentress heeft trail selecties als Spooky Woods, Super G, Magic Mushroom, Britney Spears en Berm Baby Berm om er maar een paar te noemen. 8 Kilometer groene route, 16 kilometer blauw, 19 kilometer rood, 29 kilometer zwart, een skills area en een 1.4 kilometer lange Freeride speeltuin.

Iedereen die we zijn tegengekomenop deze reis was lyrisch over Glentress en niet zonder reden zal al snel blijken. Glentress is het grootste trailcenter van de 7 Stanes met alle faciliteiten die je maar nodig kunt hebben. Bij de fietsverhuur zien we zelfs de 2019 modellen van Specialized en nieuwste Santa Cruz staan klaar staan om te testen.

Wij kiezen voor het hoger gelegen parkeerterrein “Buzzard’s Nest” als uitvalsbasis. Vandaag is het klimmen en dalen. We rijden de rode secties en blauwe secties om en om. Routes die we kennen van Youtube en uit de MTB-magazines vliegen aan ons voorbij. We gebruiken onze opgedane ervaring van deze week om de verschillende trails over de vliegen. Haast geen tijd om van het uitzicht te genieten. Dan stoppen we even ter hoogte een bankje waar een Schot met MTB zit uit te rusten en als we aan de praat raken, vertelt hij dat hij de ochtend vrij had van zijn werk en even een rondje rode route deed. Met die opmerking in ons achterhoofd en een ongekende jaloezie klimmen we nog laatste keer naar de Spooky Woods.

manual_7stanes

Best Stane?

Hoe kun je geen toffe tijd hebben op de 7 Stanes? Het karakter van alle 8 de trail centers is compleet verschillend. De aard van de routes, de technische trail feature, de ondergrond, elke locatie biedt weer andere uitdagingen. Het is dan ook moeilijk om een absolute favoriet te kiezen. Vele vinden Kirroughtree een hoogtepunt van de reis, maar Forest of Ae doet daar niet veel voor onder. De graniet selecties van Dalbeattie zijn uniek te noemen, maar net zo zeer is dat de “downhill ervaring” die Innerleithen biedt. Het was een mooie ervaring om alle 8 trial centers te rijden en met de lokale en soms ook minder lokale bikers te spreken en natuurlijk al die andere Schotten die we tijdens de reis hebben ontmoet.

 

De 7 Stanes zijn volgens ons met recht een singletrack paradijs, met uitdagingen voor jong en oud, van beginner tot pro-rider en van XC-er tot Downhiller.

 

Route info

Newcastleton

– Skills area

– blue 9.7km

– red 23.4km

 

Newcastleton heeft fantastische routes – geschikt voor alle niveaus en is lekker rustig. In Schotland zegt men dat Newcastleton het ‘best bewaarde geheim’ van de 7 Stanes is.

– Blauw 9.7kmLeuke singletrack om de week mee te beginnen, compleet met een prachtig uitzicht, bospaden en enkele leuke afdalingen.

– Rood 23,4kmVoel de kracht van deze snelle en furieuze route. Snelle en smalle singletrack begeleid je door het bos. Er zijn tal van obstakels om je scherp te houden.

 

schotland_heide_trail

Forest of Ae

– Skills Area

– green 9.0km

– blue 13.5km

– red 24km

– orange Extreem 1.0km

– orange Extreem 1.6km

 

Onze stiekeme favoriet. Door geweldig dikke bossen over schitterende singletracks. Je hebt echt een gevoel dat je hier door de oerbossen van Schotland rijdt.

– Blauw 13,5kmDuik wat dieper in het bos dan de groene route. Geniet op deze relaxte route bestaande uit bosweg en singletrack.

– Rood 24kmEen rotsachtige rit door het landschap. Het hoogtepunt van de route is de laatste afdaling met zijn veelheid van sprongen. Deze afdaling zit vol met sprongen, drop-offs en tabletops die zeker een lach op je gezicht toveren. Je hebt ook de keuze om de minder technische kant te pakken van de afdaling als je geen airtime wilt.

– orange Extreem 1.0km

Een geweldige downhill lijn geschikt voor de minder ervaren rijder van dezediscipline .

Een afdaling met veel technische details. Elk obstakel op de Shredder heeft een eenvoudiger alternatief, als chicken-run.

– orange Extreem 1.6km

Een downhill-uitdaging met serieus extreme rotsachtige secties en opwindende drop-offs om de meest veeleisende downhillers uit te dagen.

Een steile en rotsachtige start wordt gevolgd door een zeer uitdagende off-camber afdaling op deze route.

Dalbeattie

– Skills Area

– green 11.5km

– blue 14.0km

– red 25.0km

Met zijn ligging aan de kust en het ontbreken van grote heuvels, heeft Dalbeattie een ontspannen gevoel – maar het rijden is verre van saai. Dalbeattie staat bekend om zijn rocks en Graniet elementen. Dit is wat ons betreft wel de meest technische Trail Center

– Blauw 14,0kmMaak je klaar, voor wat snelheid in een heuse BMX achtige afdaling. Dit leuke parcours levert je een aantal adembenemende uitzichten. Vergeet niet om af en toe een foto te maken.

– Rood 25,0kmEen versnelling hoger op deze uitdagende route met zijn ruwe en meer rockier oppervlak.  Er zijn optionele delen met een zwarte beoordeling als je je technische vaardigheden wilt testen. The Slab is de ster van de show. Kijk maar op Youtube dan weet je wat we bedoelen.

Mabie

– green 8.0km

– blue 10.0km

– red 19.0km

– orange bikepark

 

Mabie is een van de wereldberoemde 7 Stanes mountainbike-locaties. Het beschikt over een uitstekende variëteit aan groene, blauwe en rode routes, een extreme afdaling voor de serieuze experts en een skills area om je techniek aan te scherpen.

– Blauw 10,0kmVerken het bos op boswegen en gemakkelijke singletrack, deze route is de perfecte optie voor beginners.

– Rood 19,0kmDe Phoenix Trail brengt je dwars door majestueuze bossen op zowel natuurlijke paden als singletracks.

– Oranje Extreem bikeparkMini X en Dirt jump park. Goed om aan je skills te werken en ervaring op te doen.

 

Kirroughtree

– Skills Area

– green 6.0km

– blue 10.0km

– red 17.0km

– black 14.0km

Kirroughtree beschikt over een uitstekende variëteit aan groene, blauwe en rode routes, een extreme afdaling voor de serieuze experts en een vaardighedengebied om je techniek aan te scherpen. Hier kan je je prima een dag vermaken. Er zit ook een gezellig bezoekerscentrum bij waardoor dit Trail Center echt leeft

– Blauw 10,0km Geweldig als je op zoek bent naar iets met een beetje extra spanning. Biedt een aantal prachtige uitzichten en de optie van de Doon Hill-extensie.

– Rood 17.0kmEen technisch en fysiek veeleisend parcours. Hierna lekker uitpuffen in het gezellige bezoekerscentrum.

– Zwart 14kmBlack Craigs combineert snelle singletracks en rotsachtige technische functies om je vaardigheden te testen. Een hoogtepunt is McMoab, met zijn enorme platen en stukken kaal graniet verbonden door kei-paden.

Van de snelle single track tot de rotsachtige technische uitdagingen, de Black Craigs zullen het adrenaline niveau flink verhogen.

Om het begin van Black Craigs te bereiken, volg je het rode Twister-parcours tot halverwege.

Glentrool

– green 6.0km

– blue 9.0km

– Big County Route 58km

 

Het kleinste Trail Center. De paden hier bieden leuke routes voor beginners, en een geweldige maar lange route langs Schotse lochs.

– Blauw 9.0kmDeze route bestaat voornamelijk uit speciaal gebouwde singletracks.

 – Big County Route 58km. Wie zin heeft kan deze grote prachtige route doen met zijn vergezichten op de nabijgelen lochs en heuvels. Deze route is 1000hm en een flinke uitdaging. Ben je meer Single track minded. Doe dan blauwe route en kies vervolgens voor Kirroughtree.

Innerleiten

– red 19.0km

– orange Extrem 2.0km/1.9km/1.4km/1.5km/0.4km

Beroemd om zijn vier downhill lijnen. Innerleithen de droom van een thrill seeker. Er is ook een uitstekend rode route.

– Rood 19,0kmJe bent op single track direct uit de parkeergarage, met een switchback klim door het bos. Hier ga je je kuiten wel even voelen naar de top van Minch Moor voor je. Gelukkig word je beloond met een snelle singletrack naar beneden, met sprongen, drop-offs en optionele black-grade functies.

– oranje Extreem2,0 km / 1,9 km / 1,4 km / 1,5 km / 0,4 km

Enkele van de beste downhill-routes binnen Schotland.

De mix van ‘natuurlijke’ en man-made aangelegde routes daalt steil door het bos naar beneden vanaf de top van Plora Rig.

Alle routes zijn ingedeeld ‘extreem’, met kleine, middelgrote en grote features. Fullface-helm, handschoenen, body armour en een downhill-specifieke fiets worden ten zeerste aanbevolen voor alle trails.

De vijf gemarkeerde afdalingen zijn:

 • Make or Brake: 2 km
 • Matador: 1 1,9 km
 • Gold Run: 1,4 km
 • Cresta Run: 1,4 km
 • Dubbele D (optionele lijn): 0,4 km

Glentress:

– Skills Area

– green 3.5km

– green 4.5km

– blue 16.0km

– red 18.0km

– black 29.0km

– orange Extreem 1.4km

 

Deze ongelooflijk populaire mountainbike is een walhalla voor iedereen. Het heeft uitdagende Trails voor de experts, evenals eenvoudige routes voor beginners.

 

– Blauw 16,0kmEen verborgen juweeltje waar iedereen plezier aan beleeft – van beginners tot ervaren mountainbikers. Deze route is opgesplitst in een lagere lus en bovenste lus – elke 8km. Begin bij de Trailhead bij Glentress Peel en klim tot aan het Buzzards Nest. Een aantal hoogtepunten, waaronder Berm Baby Berm, Blue Velvet, Good Game. Wanneer je deze gedaan hebt weet je wat we bedoelen met hoogtepunten.

– Rood 18,0kmDit is de wereldberoemde route en zal zeker een enorme grijns op je gezicht toveren met zijn technische beklimmingen, prachtige uitzichten, snelstromende afdalingen, sprongen en bermen. De rode route levert een aantal van de beste ritjes in het land, waaronder het legendarische ‘Spooky Wood’ – een adembenemende slingerende afdaling van 1,5 km met indrukwekkende bochten.
– Zwart 29,0km
Een lange, technische rit vol met epische beklimmingen en nagelbijtende afdalingen die je van oor tot oor doen glimlachen. De Black Route een fysiek veeleisende rit.

– oranje Extreme 1,4kmHet Freeride Park zit boordevol geavanceerde features en is een ideale plek voor rijders die hun vaardigheden willen verbeteren of nieuwe trucs willen leren of gewoon willen rondhangen en met vrienden willen rijden. Het ligt pal naast de Buzzards Nest Car Park. Of je nu een beginnende freerider bent of een ervaren professional, er zijn areas gebouwd die geschikt zijn voor alle niveaus van ervaring. Lees de onsite infopanelen voordat je op je fiets springt.

Singletrack Tail grades

Non-singletrack trail grades

Mountain biking trail grades explained

Cross country singletrack trail grades

Green grade – easy trails

 • Green grade trails are suitable for: beginners or novice cyclists.
 • Bike required: most bikes and mountain bike hybrids are suitable.
 • Skills needed: basic bike skills are required for this grade.
 • Trail and surface types: these will be relatively flat and wide. Trail surface might be loose, uneven or muddy at times. Might include short  flowing singletrack-style sections. Some green routes can take trailers.
 • Gradients and technical trail features: climbs and descents are mostly shallow. No challenging features.
 • Suggested fitness level: suitable for most people in good health.

Blue grade – intermediate trails

 • Blue grade trails are suitable for: intermediate cyclists or mountain bikers with basic off-road riding skills.
 • Bike required: basic mountain bike or mountain bike hybrid.
 • Skills needed: basic off-road riding skills to cope with uneven surfaces and small obstacles.
 • Trail and surface types: as for ‘green’, plus specially constructed singletrack trails. Trail surface might include small obstacles of root and rock.
 • Gradients and technical trail features: most gradients are moderate but might include short steep sections. Includes small technical trail features (such as roots and rock).
 • Suggested fitness level: a good standard of fitness can help.

Red grade – difficult trails

 • Red grade trails are suitable for: proficient mountain bikers with good off-roading skills.
 • Bike required: quality off-road mountain bikes.
 • Skills needed: good off-roading skills and techniques to cope with technical trail features.
 • Trail and surface types: steeper and tougher, mostly singletrack with technical sections. Expect very variable surface types.
 • Gradients or technical trail features: a wide range of climbs and descents of a challenging nature will be present. Expect boardwalks, berms, large rocks, medium steps, drop-offs, cambers and water crossings.
 • Suggested fitness level: a higher level of fitness and stamina is required.

Black grade – severe trails

 • Black grade trails are suitable for: expert mountain bike users, used to physically demanding routes.
 • Bike required: a good quality off-road mountain bike is needed.
 • Skills needed: advanced level off-roading skills and technical ability.
 • Trail and surface types: as for ‘red’, but with an expectation of greater challenge and continuous difficulty. Can include any useable trail and might include exposed open hill sections.
 • Gradients or technical trail features: expect large, committing and unavoidable technical trail features. Sections will be challenging and variable. Might also have ‘downhill’ style sections.
 • Suggested fitness level: suitable for very active people used to prolonged effort.

Non-singletrack trail grades

Orange – extreme: downhill (DH) trails, dirt jumps and freeride areas

 • Bike parks are suitable for: riders aspiring to an elite level of technical ability; incorporates everything from full on downhill riding to ‘big air’ jumps.
 • Trail and surface types: severe constructed trails and/or natural features. All sections will be challenging. Includes extreme levels of exposure or risk. Jumping ability obligatory.
 • Gradients or technical trail features: will include a range of small, medium and large technical trail features, including downhill trails, freeride sections and mandatory jumps.
 • Suggested fitness level: a good standard of fitness is recommended but technical skills are more important.

Forest road and similar

 • Forest roads are suitable for: a wide range of cyclists.
 • Bike required: most bikes and mountain bike hybrids are suitable
 • Skills needed: basic map reading will be helpful for roads which are not waymarked or signposted
 • Trail and surface types: relatively flat and wide. The trail surface might be loose, uneven or muddy at times. These roads might be also be used by vehicles and others including horse riders and dog walkers.
 • Gradients and technical trail features: gradients can be very variable and might include short, steep sections. Occasional potholes might be present. Routes might not be waymarked or signposted.
 • Suggested fitness level: a good standard of fitness can help.

Please remember mountain biking is a potentially hazardous activity carrying a significant risk. It should only be undertaken with a full understanding of all inherent risks. These guidelines must always be used in conjunction with the exercise of your own experience, intuition and careful judgment.