Review van de St-Pietersberg Maastricht mountainbike route

Normaal gesproken geven we zo rondom Maastricht nog wat extra gas (even in houden voor de traject controle) hop zo de tunnel in om door te vliegen naar de Ardennen. Niet omdat we een hekel hebben aan Maastricht, nee in tegendeel. We vinden Maastricht hartstikke mooi, maar we vinden de Ardennen mooier 😉 toch eens tijd om deze top tien route op mtbroutes.nl te checken.

5 kilometer met slechts 171 hoogte meters – is dat het waard om 1,5 uur te rijden?

Tja de cijfers spreken niet echt tot de verbeelding en dat wetende dat we voor deze st.pietersberg route van 5 kilometer 1,5 uur in de auto moeten zitten. Stiekem hadden we al even opgezocht wat er dan in de buurt nog te doen is. Dat leek zo te zijn dus we nemen de gok!

De route begint bij een oude steen afgraving (denken we) lust om de st.piertersberg heen. De start ligt op een gravel weg en direct duik je de single trail in. Dat is mooi, want vanaf nu kom je nagenoeg niet meer op andere paden. De complete 5 kilometer is singletrack en deze is nagenoeg nergens recht. We slingeren door het bos, veel bochten werk soms mooi krap met links en rechts wat “afgronden” lekker, want dit geeft je een buitenland gevoel. Hoofdzakelijk is het allemaal klimmen op wat korte afdalinkjes na. De route vergt veel van je fysiek en weet onze introducee al na 2km zijn maag inhoudt terug te laten zien 😀 ff lachen, en door!

Steile klimmetjes met 1 lange traktatie

Na ongeveer 1/3 van de route komen een aantal steile klimmetjes, we zijn nog niet boven dus we zullen nog wel wat moeten klimmen. Al met al weet je met een totaal van 171 aan hoogte meters dat het nooit veel kan zijn. Uiteindelijk kom je dan eindelijk op de top van st.pietersberg om bordje tegen te komen waar op staat: Steile afdaling! Kijk dat willen we hebben.

De afdaling zal ons uiteindelijk brengen naar het punt waar we zijn begonnen. Voor het zover is mogen we eerst afdalen! Daar hebben we zin in!

De afdaling van de mountainbike route hier in Maastricht is ook gevuld met enkel singletrails, je vliegt van bocht naar bocht korte kleine klimmetjes waar je met voldoende snelheid niet hoeft te trappen. De afdaling ligt er vandaag lekker bij, het is kurk droog dus de snelheid loopt snel op. Dat samen met onze smiles, want die wordt steeds groter!

Wanneer we beneden aankomen is onze hardslag hoog, de afdaling zeker als je blijft aanzetten op de pedalen vraagt veel van je fysiek. De afdaling is leuk! We rollen even snel terug naar de bus om wat te eten. Bij het eet busje vraag ik wat ze te eten hebben – Alleen maar lekkers – is het antwoord, oke doe dan maar een wafel.

Na een korte pauze snel weer de route op want die afdaling willen we nog een keertje doen!

De omgeving van st.Pietersberg

Buiten de MTB track hier is de parkeerplaats alleen al erg leuk om te zijn. Mooi wandelen en een prima spot om even te picknicken. We duiken nog even wat trails op achter de steen groeve, of je daar mag fietsen weten we niet dus dat laten we voor hier achterwegen. Was het de moeite? Ja zeker! Deze route is leuk, attraktief en uitdagend. Mooie opbouw met een lang uitgestrekte klim en een lange afdaling. Deze route doe je met plezier meerdere keren.