De mountainbike route van Oostvoorne

We startte onlangs een poll waarin we vroegen naar jullie favoriete mountainbike route in Nederland. Dat zegt natuurlijk niks over de “beste” meest “technische” of de “zwaarste”. We zijn met ruim 300.000 mountainbikers in Nederland en dus ook 300.000 meningen. Oostvoorne won in onze poll, er werd al geroepen dat zij de beste IT specialist hebben 😉 zou kunnen! Dat weten we niet, het schepte echter genoeg nieuwsgierigheid om die kant op te gaan!

Het Oostvoornse meer.

De mountainbike route van Oostvoorne volgt de contouren van het Oostvoornse meer. Het ligt strak tegen het industriële gebied aan wat de meeste kennen als de haven van Rotterdam. Volgens mij hebben we het hier specifiek over de maasvlakte (correct me if i am wrong). De route is strak 12 kilometer en van hoogte meters kan je eigenlijk niet spreken. Er zijn hier wat duinen maar niet van noemenswaardige hoogte. Ook is er veel zand, heel veel zand. Logisch natuurlijk! We zijn in de duinen. Hoe kan deze route dan zo populair zijn?

Een lange afdaling waarin je ook moet klimmen…

We starten links van Oostvoorne, daar begint het gelijk met een hoop zand waar ze matten over heen hebben gelegd. Ook korte stukjes Northshore zijn aanwezig. Het is een beetje harken maar banden keuze schijnt hier koning te zijn. Vandaag ben ik met een triatleet, iemand die mij het snot in de ogen fietst op zijn hardtail carbon fiets. Toch kan ik hem op de zandstukken inhalen 😁 mijn 2.6 butcher banden hebben er in iedergeval geen problemen mee… wanneer we deze zandbak voor volwassenen uit komen komt al snel de speelzigheid van deze mountainbike route. De trail word harder en de kombochten, dubbels duiken in raptempo op. Even een dijkje over, heel kort stukje verhard en we duiken zo in een soort lange afdaling waar je dan wel bij moet trappen. De ene drop na de andere volgt zich op. Overal loopt de “normale” route in een natuurlijkere lijn zodat je niet snel fout gaat mocht je het niet willen. Het is een op een schakeling van leuke dingen met heel korte venijnige klimmetjes. 1 ding is zeker, je verveelt je hier niet! 

De wipwap skinnies en zelfs rockgardens!

Wanneer we van deze afdaling komen welke stiekem niet afdaalde was het tijd voor een variatie van skill secties. Een best serieuze wipwap, wat skinnies waarbij je telkens werd verrast dat de volgende iets smaller was gevolgd door wat Northshore elementen. Als kers op de taart bijna bij het einde zijn er links er rechts tal van mini rockgardens aangelegd. Nee de mtb route van Oostvoorne is geen Enduro route, klopt, toch laat deze route zien wat er allemaal mogelijk is zonder hoogte meters, fun! Je zou het “pro” stukjes kunnen noemen op een single track van 12 kilometer. En die pro stukjes zijn er in overvloed.

Of dit de beste route is van Nederland, dat weet ik zo niet. De funfactor die ze hebben aangelegd is wel heel erg groot. Misschien was het dus niet enkel een goede it’er… maar gewoon een heel erg leuke trail. 

https://youtu.be/nCMl_s_Dsrc