Witten. We schreven er al eerder over. Deze trailspot in Duitsland (op anderhalf uur rijden vanaf Arnhem) hebben we pás ontdekt. En je verwacht ‘m ook eigenlijk niet, zo midden in het Rurhgebied onder Dortmund. op 2 februari 2019 zijn we weer die kant op gegaan!Maar wat een pareltje is het! Vanaf de parkeerplaats is het een stukje klimmen naar de eerste afdaling. De langste klim is zo’n 170 hoogtemeters, dus je moet best 6 afdalingen in een dag geperst krijgen. Dat lukt ons in ieder geval op deze Trail-Addicts Ride in februari. Witten doet z’n naam eer aan, want we rijden door een wit trail-wonderland.

Witten in de Sneeuw tijdens ons trailaddicts event

De eerste afdaling glibberen we nog voorzichtig naar beneden. Véél natte wortels! Hey, op Strava heet deze trail ‘Little Champery’. Kennen we Champery niet van die Danny Hart worldchampionship run in de regen (2011)? Met zoveel stijl rij ik niet. Ik ben eerder verrast dat dit een ‘bikepark-achtige’ trail is met shortcuts op de lijn, kris-kras afslagen die je kan nemen en zo nu en dan een gap-jump die we nu echt even niet aandurven. Up/Down-hoofdredacteur Harm Spoelstra neemt positie voor een paar foto’s; we staan goed op de prent hopen we. Maar als we halverwege stoppen keert Harm niet terug uit het mistige, witte bos. Harm? HARM! HAAAARM! Aha, hij koos een andere trail die er leuk uit zag…

Inmiddels komen er dikke witte vlokken uit de lucht. Echt fijn om buiten te zijn! Nat zijn we toch al. De discussie gaat er inmiddels over of het fijner is om met natte handschoenen te blijven dragen of door te rijden zónder handschoenen…Er is ruime keuze uit trails. Switchbacks met mooie kuipbochten waar je je bike glijdend door de sneeuw tóch met wat zekerheid in kan gooien. Diepe bombholes waar je vol in de compressie van je vering duikt. Flowy natuurlijke trails met kleinere stenen en drops. En natuurlijk nog wat natte wortels die je af en toe een andere kant op proberen te sturen. Wij komen hier zéker terug. De Strava segmenten (Wilde Maus, Helicopter&Rattentrail, Krankenhaus DH) verraden dat er echt een levendige mountainbikecommunity zit.