8 redenen waarom je in Zwitserland moet gaan mountainbiken

1. Te veel trails om in 1 leven te rijden

Er liggen zoveel goed onderhouden trails daar dat je die nooit allemaal kan rijden in een leven. Althans als je in Nederland woont 😉 Zelfs de full-time mountainbiker in Zwitserland zal er een flinke kluif aan hebben, zoveel ligt er! Over het algemeen zijn de Alpen hier “netjes” onderhouden. Er wordt actief gesnoeid in het voor seizoen zodat de trails mooi open liggen. Denk nu niet dat de trails glad gestreken worden, nee gelukkig laten ze de wortels en stenen wel liggen 😉

bron: Trailforks

2. Het is maar 8 a 9 uur rijden van Utrecht

Zelf hebben we het veel gedaan. Voor 2,5 dag trail rijden in de Zwitserse Alpen. Klinkt als gekke werk, maar is prima te doen. Rond 4 uur ’s nachts weg, betekend rond 13:00 in de lift omhoog, halve dag rijden tot aan zonsondergang (maw laatste lift omhoog) en je hebt er een behoorlijk dag op zitten! Op de terugrij dag pak je een ochtendje, dan rond 13:00 in de auto weer naar huis. Terug valt uiteraard altijd tegen maar het is goed te doen weten we uit eigen ervaring. Zo’n mini vakantie voelt aan als een week!! 

3. Er zijn genoeg liften om geen tijd te verliezen

De Zwitserse Alpen kennen een zeer uitgerbreid netwerk aan skiliften welke nagenoeg allemaal open gaan in de zomer. Check van te voren wel even, want de liften hebben ook onderhoud nodig… Klimmen in de Alpen is echt niet cool, zeker niet als je voornamelijk voor de afdalingen gaat. Je kunt doormiddel van liften en stukjes klimmen op de meest afgelegen trails komen. Met de lift sta je in een mum van tijd op een goede 2000 meter. En dat scheelt tijd, veel tijd!

 

4. Je bidon kan je op elke afdaling wel bijvullen

De Alpen in het algemeen staan wel bekend om van die uitgeholde boomstammen waar een straaltje water in uitkomt. Dat is (bijna) altijd drinkwater. Heel soms staat er Non Potable bij, wat dan weer vrij vertaald betekend – niet in je bidon stoppen – 😉 nee niet drinkbaar dus… Maar over het algemeen zijn deze drinkspots veel te vinden. Gelukkig maar want om al je drinken voor een hele dag alpine rijden mee te nemen is veel!! Neem uiteraard wel genoeg mee…

5. Uren trails rijden, soms kom je niemand tegen

Het voordeel aan hoog gebergte is dat het zo uitgestrekt is allemaal dat je soms uren trails kunt rijden zonder een mens tegen te komen, dat is echt een ultiem gevoel. Het voelt zo echt aan als een avontuur. Boterhammetjes mee, lekker lunchen ergens op de berg helemaal alleen (of met je maten dan) maar de berg voelt even aan alsof die van jou is, het moment mag dan eeuwig duren! 

6. Afdalingen van soms wel 2000 meter!

In sommige gebieden (Martigny bijvoorbeeld) kan je middels het koppelen van meerdere liften en een stuk met de fiets in de nek zo hoog komen dat je dik 2000 meter kan dalen! En daar doe je wel even over. Op z’n dag doe je dan maar weinig afdalingen, maar hé, die zijn zo freaking lang dat je dan ook wel een beetje op bent. Het grote voordeel is dat je lekker in je flow komt zonder al die “lift” onderbrekingen. Al zal je de eerste keren dat je dit doet je handen en armen echt even moeten laten rusten onderweg, gelukkig gaat dat door de jaren steeds beter.

7. Het is er betaalbaar

O sorry, dit klopt niet helemaal 😉 gelukkig is de Zwitserse Frank al behoorlijk gedaald. In het verleden was de munt zo ongunstig dat het bijna onbetaalbaar was, gelukkig duikt de Zwitserse frank nu onder de Euro, waardoor het relatief betaalbaar is geworden! Wat ook een goede optie is om voor all-in reizen te kiezen, zo weet je goed wat je van te voren kwijt bent 😉

8. Het uitzicht, dit is misschien wel de hoofdreden!

Het is altijd zo gaaf om af te dalen naar de Alpen, rustig aan in Duitsland veranderd het landschap van vlak naar heuvelachtig. Het zien van de bergen helemaal in het zuiden, doet mijn hart altijd een sprongetje maken. Hoe verder je Zwitserland in rijdt hoe mooier het wordt, de bergen worden hoger en hoger. Ons “bijna 2de thuis” bij Erik en Jessica in Bagnes (mtbverbier) kent ramen waar zich live schilderijen bevinden. Elke raam biedt een geweldig uitzicht over de doodlopende vallei uitlopend op de permanent besneeuwde toppen. Uiteraard word het allemaal nog mooier als je naar boven gaat, de immense hoogte de rauw- en grootsheid van de bergen, simpelweg prachtig!

Alle foto’s zijn ingestuurd door Jessica van @MTBVerbier !! Thanks Jess, www.mtbverbier.com