Tijdens onze biketrip naar de Harz (op 4,5 uur rijden vanaf Arnhem) combineren we een bezoek aan Bikepark St. Andreasberg en Bikepark Braunlage. Vanaf de camping bij Braunlage rollen we zo naar de lift van het bikepark. We verbazen ons er over hoeveel kleine skigebieden hier in midden-Duitsland liggen, die we onderweg in de Harz tegenkomen. Maar als we op de hoogteprofielen kijken zien we dat de hoogste piek van dit gebied op 1142 meter zit; hier valt dus serieus wel wat sneeuw. En de bikepark-afdalingen zullen dus ook wel goede potentie hebben.In Bikepark Braunlage koop je geen dagpas, maar een rittenkaarten. Bedenk je dat de gondellift 2,8km lang is (de langste van Duitsland blijkbaar) en 400 hoogtemeters overbrugt. De ritjes in de lift zijn dus best lang. En meer dan 10 afdalingen in een dag persen wordt al best een uitdaging. Als je al 10 afdalingen rijdt, dan betekent dat wel dat je alle afdalingen meerdere keren rijdt. Het bikepark heeft 3 lijnen, die vanaf het midden-liftstation makkelijk te combineren zijn in een run.Enduro

Vanaf een steil startplateau drop je in op de eerste honderden meters over een natural trail met rotsblokken en daarna gevolgd door eindeloze wortelsecties. Daar loopt het niet meer steil naar beneden, dus het is een kwestie van trappen om niet stil te vallen achter hoge wortels.Singletrail

Deze pikten wij op na de enduro-lijn. Ook een natural trail, maar niet steil. Dus doortrappen over wortels om flow te houden.


www.daktent.nlDownhill

Onze favoriet. Bovenin flowy hoge kombochten, lange straight secties met geulen en stenen, een northshore die je plots het bos in stuurt waarin het vol ligt met grote (groene!) rotsblokken; die gelukkig wel grip geven. En over de hele downhill-lijn liggen her en der drops en tablejumps. Niets is té gek om niet te rijden.

 Freeride / North Shore

Het hout in deze lijn lijkt brand-new. En bijna alle houten rollers splitsen -nadat je erop rijdt- in twee lijnen: een met drop-off en één die ‘veilig’ terug naar de grond rolt. De drops zijn gearceerd met een rood/witte markering. Al in je eerste run kun je dus prima beoordelen welke lijn je wil rijden. Deze lijn heeft als enige een roadgap. Niet hoog, maar wel ver!
Vanaf het midden-liftstation loopt de FR lijn bijna parallel aan de DH lijn. Beide met evenveel flow en evenveel fun.