De regio van de Kastelen – De Dordogne

Het is altijd ons doel om nieuwe regio’s te verkennen tijdens “de grote vakantie”. Ondanks dat ik vantevoren al weet dat het geen echt mountainbikegebied is gaat de mountainbike uiteraard altijd mee. Zo nu ook richting de Dordogne bij de stad Sarlat. De Dordogne staat bekend om haar vele kastelen en de uiteraard de rivier de Dordogne waar je overal wel lekker in kunt zwemmen. De regio is absoluut niet vlak dus er zou nog best wel een leuk trailtje te vinden moeten zijn…

VTT in Frankrijk

Waar je je ook bevindt in Frankrijk: VTT + jouw regio is dé Google-zoekterm waarmee je begint. Helaas zijn de meeste sites niet vertaald naar een andere taal waardoor de uitdaging ietsje groter wordt. Gelukkig vind je in haast elk groter dorpje wel een office de tourisme (soort VVV-kantoor) waar ze kaarten hebben van jouw VTT-routes. Frankrijk kent een goed georganiseerd systeem met MTB-routes en allemaal aangeduid met behulp van kleuren.

Zwart – Tres Defficile

Rood – Defficile

Blauw – Facile

Groen – Tres Facile

Mooi dan gaan we voor zwart… Let overigens wel op. De moeilijkheidsgraat zit er vaak in de afstand, niet de trail… Check dus de afstanden en bekijk de kaart goed. Lopen zwart en rood grotendeels over elkaar? Dan weet je het zeker, dit wordt kilometers vreten.

De mountainbike-routes van Sarlat

Bij het office de tourisme kon ik voor 10 euro 4 kaarten kopen. Goed, ik start met de Boucle de Campagnac, een zwarte route van 38 kilometer die grotendeels parallel loopt met een rode. Ik start in Campagnac en na drie bordjes MTB-route ben ik de weg al kwijt. Begint lekker dus. Kaartje erbij, Google Maps erbij en met wat zoekwerk toch kunnen vinden waar ik dan fout ben gegaan. Kilometer na kilometer hopend op wat vette stukken kom ik er hoofdzakelijk achter dat het Tres Difficile nog wel eens op het navigeren kon slaan… Bordjes weg, paaltjes verstopt en sommige paden volledig overwoekerd. Op bepaalde stukken stond dan weer keurig aangegeven wie wat moest volgen, sommige stukken waren namelijk gecombineerd Zwart, Rood en zelfs Blauw. Gek genoeg zat in zo’n stuk de mooiste rockgarden! In blauw dus, geloof me deze was echt leuk en zeker niet voor de beginner. Op die 3 meter na voor de gemiddelde rijder zonder problemen te fietsen allemaal.

Kleine navigatie tip: De routes zijn dubbel geroute – heen en terug – zeg maar. Zie je geen bordje? Kijk dan over je schouder dan zie je vaak een tegenstelde richting, zo weet je dat je goed zit 😉

De 2 andere routes MTB-routes van Sarlat

Saint Andre Allas zelfde verhaal als hierboven, alleen minder kilometers en de rockgarden ontbreekt.

Tamnies idem dito…. Meer van hetzelfde.

De 4de route was een afgeleide van de zwarte welke ik reeds had gereden, maar dan korter. Die heb ik maar even overgeslagen.

Moet je de fiets thuislaten dan? Nee! Lekker buiten spelen is altijd leuk. De omgeving is erg mooi en je komt zo toch op net even andere plekken als dat je normaal zou komen.

Hier kan je de kaarten downloaden